fbpx

Markáns regulátor és gombaölő hatás a sikeres repcetermesztés érdekében

Írta: Agrárágazat-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 11. -Hirdetés

Az őszi káposztarepce termesztésének számos sarokpontja van – az időjárási körülményeket nem számítva –, melyek meghatározók a termésmennyiség kialakításában. A növényvédelmi beavatkozások szinte mindegyike ebbe a kategóriába sorolható. Az őszi beavatkozások között speciális szerepet kap a növekedésszabályozás, közkeletű nevén regulátorozás.

HA TÚL ERŐS A KORAI FEJLŐDÉS ÉS FELSZAPORODNAK A KÓROKOZÓK

Az augusztusi-szeptemberi vetést követően nagyon nagy eséllyel legalább 2 hónap telik el a komolyabb hidegek beálltáig, miközben a kultúrnövény víz és tápanyag rendelkezésre állása esetén intenzíven növekedik.

A természetes növekedés dinamikája nagy tömegű lombozat fejlesztését eredményezi, ami rengeteg tápanyag és víz felhasználásával jár. Ez esetben a tenyészőcsúcs a talajszinttől eltávolodik, kiemelkedik, veszélyeztetve – huzamosabb erős fagyhatás esetén – a növény túlélését. A nagy lombtömeg átlagos téli időjárás mellett is elpusztul, amivel – mondhatjuk – kárbavész az őszi energiaráfordítás.

Az ország „repcés” régióiban nagyon gyakran visszakerül ez a kultúrnövény adott termőterületre, ami felerősíti a kórokozók-kártevők elleni hatékony védelem fontosságát.

Az ősszel támadó kórokozók közül legelterjedtebb és legismertebb a repce fómás levélfoltossága, mely a tavasz folyamán már fómás szárráként jelenik meg (Phoma lingam/Leptosphaeria maculans).

CSAK HATÁSOS BEAVATKOZÁST ÉRDEMES ELVÉGEZNI

A növény őszi növekedésének számunkra helyes irányba terelése a regulátoros kezelés feladata. Ezzel egyidőben szükséges a repce lombján ekkoriban megjelenő fómás levélfoltosság elleni gombaölő szeres kezelés elvégzése is. Hatékony növekedésszabályozásra kiválóan alkalmazható a Metkon™ gombaölő szer, mely kettős – regulátor és gombaölő – hatásával egyidőben képes mindkét feladatot megbízhatóan elvégezni.

A Metkon™ nagy mennyiségű metkonazol hatóanyagot tartalmaz, mely kiemelkedően látványos növekedésszabályozó hatást eredményez rövidesen a szakszerű kijuttatás után. Ez a hatás leginkább a repcelombozat „megültetésével” és színének mélyülésével jellemezhető. A Metkon™-nal kezelt területen ugyanis jól láthatóan alacsonyabb a növényállomány, a levelek kisebbek lesznek, rövidebb levélnyeleken ülnek és elfekvő pozíciót vesznek fel, mintegy talajhoz tapadnak. Színük sötétül, kékesebb árnyalat jelenik meg a kezeletlenhez viszonyítva. Mindez a hatás a tenyészőcsúcs talajszinttől való távolodását is csökkenti, lehetővé téve a túlélést zord téli viszonyok között is.

A Metkon™ kezelés hatása messziről is jól látható a kezeletlen táblarészhez hasonlítva

A jó hatás érdekében a kezelést a káposztarepce 4-6 leveles fejlettségénél kell elvégezni 0,7 l/ha Metkon™ felhasználásával. Ha megcsúszik a kezelés, a dózist akár 1,0 l/ha-ig növelni lehet a nagyobb növényfelületre gyakorolt fokozott hatás érdekében. A Metkon™ kezelés hatékony, tartós gombaölő hatást eredményez, megvédve az állományt a fómás betegségtől. A Metkon™ jól keverhető gyomirtó és rovarölő szerekkel, keverés előtt mindig szükséges tájékozódni a kombinációs partner gyártójánál!

A kezelés után módosul a hajtásrendszer fejlődése

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser,
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
A Metkon™ 60 gombaölő permetezőszer azonos a 04.2/2722-1/2017 NÉBIH számon engedélyezett Conatra gombaölő permetezőszerrel.

corteva