fbpx

Lapzártától lapzártáig

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 02.

1, 4 milliárd forintot kaphatnak a zöldség-gyümölcs termelői csoportok 2012-ben

 

Megjelent a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelet módosítása a Magyar Közlönyben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 1, 4 milliárd forintot különített el 2012-ben a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak (TÉSZ) a Darányi Ignác Tervben.

A támogatás termelői csoportok létrehozására, működtetésére, illetve beruházások finanszírozására igényelhető.

 

 

 

A zöldség-gyümölcs termelői csoportok megalakulásukkor legfeljebb öt évre kaphatnak támogatást, amelynek mértéke a TÉSZ éves nettó árbevételének arányában változik.

Az első és a második évben a bevételük 10, a harmadikban 8, a negyedikben 6, az ötödikben 4%-ának megfelelő összeghez juthatnak.

A TÉSZ-ek tőketámogatást is igényelhetnek az elismerésük feltételeként megvalósítandó beruházásaikhoz.

Az Európai Unió a beruházási érték 50%-át téríti meg a csoportoknak, amelyhez a nemzeti költségvetés további 25 %-os kiegészítést biztosít.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly februárban 5%-ról 25 %-ra emelte a TÉSZ-ek beruházásaihoz szükséges nemzeti támogatást.

Hazánkban 1999 óta működnek TÉSZ-ek, azóta kapnak nemzeti támogatást.

Az EU csatlakozás után a nemzeti támogatást közösségi támogatás váltotta fel, ami kiegészült nemzeti forrásokkal is.

Az Unió a zöldség-gyümölcs piacszervezés reformját követően, 2008-tól megerősítette a termelői csoportok szerepét az új tagállamokban.

A termelői szervezetek hatékonyan tömöríthetik az őstermelőket és megszervezhetik piacra jutásukat.

A rendelet március 25-től hatályos.

 

Ezentúl tenyészállatok után is lehet MFB Agrár Forgóeszközhitelt igényelni

A kormány döntött Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Agrár Forgóeszköz Hitel kibővítéséről, jelentette be Czerván György Baján, az Axiál Kft szakmai rendezvényén.

A kormány célja, hogy megerősítse az állattenyésztési ágazatot, ezért kezdeményezte a forgóeszköz hitelprogram kiterjesztését a tenyészállat vásárlásra is.

A gazdálkodók eddig csak a forgóeszköznek minősülő állatok (növendék-, hízó-, egyéb állat) beszerzésére kérhettek MFB Agrár Forgóeszköz Hitelt, ezentúl a tenyészállatok vásárlására is igényelhetik ezt a forrást.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkára kiemelte, hogy ezentúl a kis és középvállalkozásnak nem minősülő cégek is kaphatnak agrár forgóeszköz hitelt.

A bővítéssel a kisebb termelőket integráló vállalkozások (integrátorok) is hitelhez juthatnak a jövőben.

A kormány 2011 áprilisában döntött a piacinál kedvezőbb kamatozású hitel elindításáról.

A 15 milliárd forintos keretből tíz milliárdot az állattenyésztési ágazat szereplői igényelhetnek, a fennmaradó ötmilliárd forint a növénytermesztésből, kertészetből élő gazdákra vár.

 

A termelők és a tenyésztők 1-50 millió forint között, a termeltetők 250 millió forintig vehetik igénybe a kedvező kamatozású hitelt.

A kamat mértéke a jelenlegi piaci viszonyok között mintegy 7, 5 százalék, amely 2, 5-3, 5 százalékpont kamatelőnyt biztosít a piaci kamatozású forinthitelek 10-11 százalékos éves kamatlábával szemben.

A futamidő három év, egyéves türelmi idővel.

Az MFB forrásbiztosítása mellett zajló hitelprogramban a hitelfelvételhez önerő nem szükséges.

Czerván György kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy a kormány elfogadta a Nemzeti Vidékstratégiát is: megszületett egy olyan koncepció, egy olyan jövőkép, amely segíti az agrárium és a vidék hosszú távú működését.

Az államtitkár az új kockázatkezelési rendszerrel kapcsolatban figyelmeztetett: március 26-ig – tehát még 5 napig – jelentkezhetnek azok a termelők, akiknek 2011. november 1. és 2012. március 10. között ért mezőgazdasági kár.

A terület szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságánál lehet bejelenteni a mezőgazdasági káreseményt.

 

Axiál a Jövő Szakemberéért Program

A hazai mezőgazdasági vállalkozásokat érintő generációváltás és szakember-utánpótlás területén jelentkező nehézségekre reagálva, egy több elemből álló támogatási programot indított el az Axiál Kft. 2012 januárjában.

Az „Axiál a Jövő Szakemberéért” program első lépéseként a cég együtt kíván működni a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével, az AGRYA-val.

Az együttműködés elsősorban a pályájuk elején álló fiatal mezőgazdasági vállalkozókat célozza meg és az agrártechnikához kapcsolódó korszerű gyakorlati ismeretek átadását tűzte ki feladatául.

A gyakorlatban ez többszörös együttműködést jelent a két szervezet részéről.

Az Axiál Kft. részt vett a 2012. február 24-én megrendezésre került Fiatal Gazda Konferencián, és a jövőben megjelenik a szövetség által szervezett regionális oktatásokon.

Második elemként a korábbi évek gyakorlatát folytatva a középiskolai és felsőoktatásbeli gépész szakemberek képzése mellé áll a cég.

Az Axiál Kft. több mint negyven leendő szakember gyakorlati oktatásában vesz részt egy gyakornoki programon keresztül.

Ennek célja, hogy a gazdálkodók mellett az egyes vállalkozásokban különböző szinten dolgozó leendő gépszerelők, gépkezelők, és műszaki szakemberek is versenyképes, a legkorszerűbb gépek és technológiák ismeretén alapuló tudással lépjenek ki a munka világába.

A gyakorló szakembereket és gépkezelőket célozza az Axiál Akadémia név alatt összefogott oktatási program, mely elméleti és gyakorlati elemeket is ötvözve a cég által forgalmazott gépek kezelésének és üzemeltetésének gyakorlati képzésére összpontosít.

A cég bajai oktatási központjában és a gyakorlati gépbemutatókon keresztül már az elmúlt időszakban is évente több mint ezer szakember kapott friss és korszerű kezelői és üzemeltetési ismereteket.

Az „Axiál a Jövő Szakemberéért” program negyedik eleme kevésbé közvetlen módon, alapvetően a fiatalabb generációkat, illetve az ágazattól távolabb élőket hivatott megszólítani és közelebb vinni őket a mezőgazdasági technika világához.

Az idei évtől „Axiál Veterántraktor Majális” néven folytatódik a Nógrád megyei Bokor községben szervezett rendezvény.

Támogatóként a cég egyértelmű célja, hogy érzelmi oldalról megközelítve hívja fel a figyelmet a mezőgazdasági technikára, szándéka szerint ezzel is hozzájárulva a gépész szakma népszerűsítéséhez, az utánpótlás biztosításához.

 

Megalakult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Termőföldtől az asztalig ellenőrzi az élelmiszereket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A hatóság a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal összeolvadásával jött létre, célja az élelmiszerek kockázatelemzésen alapuló, élelmiszerlánc szemléletű felügyelete.

Az élelmiszerbiztonság megerősítése, a lakosság minőségi és ellenőrzött élelmiszerrel történő ellátása kiemelt kormányzati cél, nemzetbiztonsági kérdés.

Közös érdek, hogy biztonságos, ellenőrzött élelmiszerek kerüljenek a lakosság asztalára.

Az átlagos fogyasztó csak a kész termékekkel találkozik, kiszolgáltatott helyzetben van.

Ezt a kiszolgáltatottságot csökkenti egy egységes hivatal létrehozása.

Az egységesebb szervezet gyorsabb és pontosabb információáramlást, kommunikációt eredményez, és növeli az eredményességet.

Az Európai Unió és a Nemzeti Vidékstratégia 2020 az élelmiszerlánc egészének vizsgálatát javasolja a legmagasabb szintű élelmiszerbiztonság megvalósítása érdekében.

 

Az új hivatal az élelmiszerellátás útjának vizsgálatával biztosítja az ellenőrzött élelmiszereket.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal összeolvadásával a kockázatelemzés minden eleme egy helyre került.

Az élelmiszerellátás szerteágazó és bonyolult folyamat, a termőföldtől az asztalig számos helyen veszélyforrással bír.

Az élelmiszerlánc megóvásának leghatékonyabb eszköze ezért a megelőzés, az élelmiszerellátás lánc-szemléletű vizsgálata és a kockázatelemzésen alapuló rendszer kiépítése.

Az új megerősített hivatal egységes adatgyűjtési, – nyilvántartási és -elemzési rendszer kialakításával, átfogó élelmiszerlánc-felügyeleti informatikai rendszer kiépítésével, egységes élelmiszerlánc-felügyeleti adatbázis kialakításával és statisztikai adatszolgáltatás egységesítésével kívánja szolgálni a fogyasztókat, az élelmiszerbiztonságot.

Az új hatóság nem csak felépítésében, de arculatában és szemléletében is megújul.

A NÉBIH új logót és szlogent használ a jövőben, amely a benne megjelenő szántófölddel, termésekkel és haszonállattal hűen tükrözi a hitvallást: „termőföldtől az asztalig ellenőrzött élelmiszereket biztosítani a fogyasztóknak.

Az ügyfélbarát, informatív szervezet kialakítása felé tett első lépés, hogy a mai naptól a Facebook közösségi oldalon is elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

 

 

Szerkesztőség