fbpx

Hatodszor a dobogó tetején– fakitermelők országos bajnoksága

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 08.

Az ország legjobb fakitermelő csapatai találkoztak szeptember 2-án, Soponyán, a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjében. A hat regionális helyszínről továbbjutott 30 gárda közül végül a Mecsekerdő Zrt. – Ritrovi Kft. négyese diadalmaskodott az Északerdő-Encsitűz és az Alba Berkenye előtt.

Fakitermelő bajnokság
A legjobb fakitermelő csapatok mérték össze tudásukat

Hosszú kihagyás után tért vissza a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntője a soponyai Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválra, ami ezúttal is nagyszerű helyszínnek bizonyult. Az egész napos megmérettetésre nagyon sokan voltak kíváncsiak, ahogy a STIHL Timbersports bemutatót is teltházzal tartották meg.

A verseny délelőtt 10 órakor kezdődött, méghozzá a kombinált szám első fordulójával, ami során a négy fős csapatoknak több szakmai feladatot kellett elvégezniük egymásba fűzve: döntés, kombinált darabolás, gallyazás, hossztolás, darabolás, hasítás és sarangolás. Mindezeket nemcsak gyorsan, hanem precízen, a munkavédelmi szabályok betartása mellett.

A másik versenyszám a szerelés volt, ami során a csapat egy tagjának időre kellett megfordítania a motorfűrész vezetőlemezét.

Fakitermelő bajnokság
Soponya nagyszerű helyszínnek bizonyult

Szerencsénk volt, mert jó fát kaptunk, de a tapasztalat is kellett

2023-ban a döntőt végül a Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt. csapat nyerte meg Rittlinger Róbert, Juhász István, Bakó László és Bakó András összetételben, ami ezzel a felállással ugyan a második diadal volt, ám a csapatvezető ugyanezzel a névvel, más tagokkal is állt már a dobogó legtetején.

Csodálatos érzés megnyerni egy ilyen döntőt még úgy is, hogy nekem ez már a hatodik ilyen eredményem. Szerencsénk is volt, mert jó fát kaptunk, de a tudásunk, tapasztalatunk is kellett a győzelemhez. Természetesen jövőre is szeretnénk az élen végezni, de az egy teljesen más verseny lesz. Az viszont tény, hogy nem fogjuk olcsón adni a bőrünket” – nyilatkozta a csapatvezető, Rittlinger Róbert.

A második helyen ezúttal a bükkzsérci győztes Északerdő Zrt. – Encsitűz csapat végzett. Kmetz Szabolcs, Hudák Péter, Jaczenkó Krisztián és Lukács Zsolt András az első fordulóban még viszonylag sokat rontott, de végül fejben összerakták a második kört.

Úgy látszik, hogy szokásunkká válik, hogy az első fordulót mindig elrontjuk. Így volt ez Bükkzsércen és most is. De a másodikra ezúttal is összeszedtük magunkat. Gratulálunk a Délbükki 100+ csapatnak is, akikkel nagyon jó barátságban vagyunk” – fogalmazott Lukács Zsolt András.

Idén rendre kiválóan szerepelt a versenyeken a Bajna II. – Alba Berkenye Kft. négyese, ami már előre vetítette, hogy a döntőben is számolni kell Forgács Jánossal, Szabó Szilárddal, Szabó Zoltánnal és Rózsa Sándorral. Végül a gödöllői régiós győzelem és a fantasztikus Bajnokok Bajnoka versenyzés után az országos döntőben harmadik helyen végeztek.

Alig hisszük el. Úgy jöttünk ide, hogy dobogóra szeretnénk állni, de tisztában voltunk azzal, hogy milyen csapatok gyűltek ma itt össze. Nagyon jó érzés volt dobogóra állni” – mondta el Forgács János.

A szegedi Bajnokok Bajnoka egyeneskieséses kupára a dobogósok mellett továbbjutott még a Kaszó Zrt.-Dél-Alföld STIL Kft., az Amindenfáját, a Délbükki 100+, a Gemenc Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészet csapata. Velük tehát találkozhatunk 2024 májusában a Hídi vásáron.

Fakitermelő bajnokság
Szeptember 9-én a STIHL Timbersports csapat tagjai Bábolnán ragadnak fejszét

Jövőre újra megszervezik a bajnokságot

A döntő során keletkezett 40 köbméter tűzifát a STIHL Kft. a Baptista Szeretetszolgálatnak ajánlotta fel, rászoruló családok megsegítésére.

A tervek szerint jövőre ismét lesz STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság, addig pedig a másik sportfavágó szériában kiemelt OB-t rendeznek Bábolnán. Szeptember 9-én ugyanis a STIHL Timbersports csapat tagjai ragadnak fejszét és fűrészt a helyi gazdanapokon 11 órától.

Forrás: STIHL