fbpx

Több ezer károsult lesz, betiltják a baromfi-szabadtartást

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 07.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium a szabadtartású baromfitartás betiltását javasolta, hogy megvédje az ipari gazdaságokat a fertőző betegségektől. A lépés várhatóan több ezer háztáji gazdaságnak és a bioszegmensnek fog kárt okozni, de a nagyüzemek természetesen üdvözlik a jövő márciustól életbe lépő drasztikus intézkedést.

Vlagyimir Fiszinin, az Orosz Baromfi Szövetség elnöke szerint az intézkedés az orosz baromfiipar biológiai biztonsága szempontjából helyes, mert a szabadon tartott baromfi érintkezésbe kerülhet vadállatokkal, ami veszélyezteti a termelést. A madárinfluenza erőszakos terjedésével magyarázta a nagyüzemi szektornak kedvező döntést Julia Melano, a Rosselhoznadzor orosz állat-egészségügyi felügyelet vezetőjének tanácsadója. Nem meglepő módon az európai gyakorlatot okolják (pedig Oroszországban aztán igazán nagy a baj), ahol szerinte „liberális törvénykezést alkalmaznak” a ketrec nélküli madarak tartásával kapcsolatban, ami a gazdaságban tartott baromfi és a vadon élő madarak között kapcsolatot tesz lehetővé.

baromfi brojler

Az orosz piaci szereplők azonban súlyos aggodalmuknak adtak hangot, mert a tervezett tilalom tönkreteheti a kis önálló és a háztáji gazdaságokat, ami jelentős megélhetésvesztéssel járhat ezeknek a gazdáknak. A Rosstat orosz állami statisztikai szolgálat számításai szerint 2023-ban a független gazdaságok adták az oroszországi brojlerhús 15%-át és a tojástermelés majdnem ötödét. Az orosz biotermékek gyártói is komoly félelmeiknek adtak hangot, hogy a szabadtartású baromfi tilalma nemhogy lelassítja, hanem teljesen leállítja a szegmens fejlődését. Ez komoly hatással lehet a biotermékek piaci elérhetőségére.