fbpx

43 százalékkal kevesebb a kukorica Tolnában

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 21.

Némelyik gazdánál fele annyi kukorica termet, mint az előző években Tolna megyében az aszályos időjárás miatt, bár az országos helyzet sem tér el ettől sokban.

 

Kukorica
Megyén belül nagy eltérések vannak a termésátlagban
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Konkrét számok a megyéből

A 71 ezer hektáros termőterület 65 százalékán végzett betakarítás után 4,85 tonna a hektáronkénti termésátlag, míg a korábbi években 8,5 tonna termett hektáronként – mondta Vendégh Edit a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara megyei elnöke.

A megye termőterületein belül jelentős eltérések vannak, az északi részen, ahol helyenként több volt a csapadék, 8-10 tonna kukorica is termett, a paksi járásban ugyanakkor 2-4, a szekszárdi és dombóvári járásban 3-6 tonnás volt a termés.

A 33 700 hektáron termesztett napraforgót 2,55 tonnás átlaggal takarították be, ami szintén elmarad a többéves, 3,4 tonnás átlagtól.

 

Kevés volt a csapadék, ha esett, akkor rövid időre koncentrálódott

Tolna megyében január és április között 15-29, májusban 59, júniusban csak 9 milliméter csapadék hullott; júliusban ugyan 117 millimétert mértek, de ebből egyetlen napon esett 55 milliméternyi eső.

Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.

A kukoricaszemek az aszály miatt nem teltek ki, és a csövek jelentősen rövidebbek lettek. A szár korai elszáradása miatt nem csökkent a szemek nedvességtartalma, ami jelenleg is 16-18 százalék, ezért a mezőgazdaság e szegmensét még a magas szárítási költség is terhelni fogja.

 

Napraforgó
A kedvezőtlen időjárás miatt a napraforgó olajsavtartalma alacsonyabb az átlagnál
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Magas a felvásárlási ár

A termelők egyelőre várnak az értékesítéssel annak ellenére, hogy a tavalyinál magasabbak a terményárak, a kukoricáért tonnánként 96 ezer forintot is ajánlottak a felvásárlók, egy tonna napraforgó ára pedig 210-220 ezer forint körül alakul.

A gazdák szerint a magas ár relatív, mert a terméskiesés legalább 40 százalékos, és jelentősen nőtt a műtrágya, az üzemanyag ára.

Sok gazdálkodó nem fog tudni fémzárolt vetőmagot vásárolni, és a műtrágyahasználat is vissza fog szorulni – a megyei elnök szerint.

 

Forrás: MTI