fbpx

A növényi termékek húzzák fel a felvásárlási árakat

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 17.

Már a negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági termékek felvásárlási árának emelkedése: a júliusi 21,3 százalékról augusztusban 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke. A kukorica vitte az első helyet 50,4 százalékkal.

 

Kukorica
Az aszály miatt gyenge lett a kukorica, nagyot emelkedett az ára az elmúlt évhez képest (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Az emelkedést a növényi termékek húzták, az átlagos árszintjük 32,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami 4,9 százalékponttal több a júliusinál. Az élő állatok és állati termékek átlagos éves áremelkedése az előző havi 9,1 százalékosról 7,9 százalékosra váltott.

 

A gabonafélék felvásárlási ára durván emelkedett az előző évhez viszonyítva

A gabonafélék felvásárlási ára 40,3 százalékkal volt magasabb a tavaly augusztusinál: a búza 30,5 százalékkal lett drágább a tavaly augusztusinál, míg az előző hónapban csak 21,2 százalékos volt az éves áremelkedés. A kukorica 50,4 százalékkal került többe, ami 10,3 százalékpontos ugrást mutat a júliusi szinthez képest. Az ipari növények 41,2, ezen belül az olajos növények 44,4 százalékkal drágultak egy év alatt, ami mérsékeltebb az előző havi 50 százalék feletti emelkedésnél.

 

A zöldségfélék a júliusinál 2,3 százalékponttal nagyobb emelkedéssel átlagosan 6,9 százalékkal kerültek többe

Júliusban még olcsóbb volt a vöröshagyma, mint egy évvel azelőtt, augusztusra viszont 13,8 százalékkal drágább lett. Az uborka ára is hasonlóan alakult, az éves drágulás 9,8 százalékos volt, ami 12,7 százalékpontos élénkülést jelent. A karfiol 5,5 százalékos éves drágulása is 10,0 százalékponttal magasabb a júliusinál, amikor olcsóbb volt a tavalyi áránál. A paradicsom 20,7 százalékkal kerül többe, de júliusban még 33,8 százalékkal volt drágább mint egy éve. A fejeskáposzta ára 18,0 százalékkal, a fejes salátáé 3,9 százalékkal nőtt egy év alatt augusztusig. A zöldbab 29,8 százalékkal drágább, a spenót felvásárlási ára 13,0 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

A burgonya ára 23,2 százalékkal lett magasabb a tavaly augusztusinál, ami szerény 0,5 százalékponttal több az előző havinál.

 

A gyümölcsök ára átlagosan 19,8 százalékkal nőtt

Az alma 23,3 százalékkal, a körte 11,0 százalékkal, a meggyfélék 8,6 százalékkal, a szilva 3,5 százalékkal olcsóbb lett tavaly augusztushoz képest, az őszibarack viszont 47,5 százalékkal drágább.

 

Mezőgazdasági termékek árai
Mezőgazdasági termékek árának alakulása Magyarországon (Infografika: MTI)

 

Az élő állatok felvásárlási ára 6,2 százalékkal emelkedett

A vágósertés ára 6,2 százalékkal esett, a vágómarha 13,7 százalékkal, a baromfi 16,2 százalékkal drágult. Az állati termékek közül a tej ára 8,4 százalékkal, a tojás 8,9 százalékkal drágább, mint tavaly augusztusban.

Az árak globálisan is emelkedő tendenciát mutatnak hónapról hónapra, kisebb ingadozásokkal – derül ki a FAO jelentéséből.

 

Forrás: MTI