fbpx

Így felismerheted majd a silányabb minőségű mézet

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 17.

Felülvizsgálják a mézkeverékek származási jelölésére vonatkozó EU-s előírásokat, így könnyen felismerhetik a fogyasztók, hogy milyen mézet emelnek le a polcról.

 

mézSzükség van a származási hely pontos megjelölésére (Fotó: Pixabay)

Eredményre vezettek az elmúlt két év erőfeszítései

A szabályok szigorítására van szükség a származási országok pontos megjelölésével. A méhészeti ágazat támogatása, valamint a méz védelme, fogyasztásának népszerűsítése közös érdek. A beporzók szerepe megkérdőjelezhetetlen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar részéről egyaránt.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származás jelölési előírásának felülvizsgálatára. Ez megteremti a lehetőségét a származási országok pontos feltüntetésének, amely alapján a vásárlók könnyen felismerhetik a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket – mondta Nagy István agrárminiszter a luxemburgi tanácskozás egyik témájához kapcsolódóan.

Bátran keressük az üzletek polcain a magyar mézeket

Az elmúlt két évben a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások felülvizsgálatát többször kezdeményezte hazánk. A jelenlegi gyakorlat nem alkalmas a fogyasztók megfelelő tájékoztatására, hiszen az csak az EU-s, illetve unión kívüli eredet feltüntetését írja elő. Ez az információ pedig nem elegendő a tudatos fogyasztói döntés meghozatalához.

 

Forrás: AM Sajtóiroda