fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Agrárinnováció Dr. Orosz Szilvia

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 06.

Dr. Orosz Szilvia okleveles agrármérnök és mérnöktanár, aki doktori disszertációját mezőgazdasági tudományágban védte. A Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense. Emellett a tömegtakarmányokra specializálódott NIR laboratórium (ÁT Kft.) vezetőjeként és az országot járó szaktanácsadóként közvetlen kapcsolatban áll a gyakorló szakmával.

A vezetése alatt álló Takarmányanalitikai Laboratórium célzottan egyedülálló „agrárarculattal” rendelkezik, mivel segíti a gazdákat a nemzetközi laboreredmények értő használatában, aminek szemléletformáló a hatása a tejelő ágazatra.

Az elmúlt évek során lehetősége adódott a tömegtakarmány-bázis stabilitásának javítását kutatni a klímaváltozás és a javuló tejtermelési eredmények tükrében, az emészthető rostot középpontba állítva.

A tanítást, a gyakorlatorientált képzést és a szakmai ismeretterjesztést tekinti legfontosabb küldetésének Dr. Orosz Szilvia, aki eddig közel 90 diplomadolgozat témavezetője volt. A 28 tudományos publikáció mellett közel 270 ismeretterjesztő cikket is írt a szakma számára.

Egyik szakmai vezetője a Szarvasmarha-ágazati Szemináriumnak. A rendezvényt a 6 éves története alatt 24 alkalommal rendezték meg alkalmanként átlagosan 100-150 közép- és felsővezető részvételével. A szemináriumokra a világ legjobb egyetemeiről érkeztek neves külföldi előadók, hogy segítsék a tejelő ágazatban dolgozó mérnökök szakmai felzárkózását a nemzetközi élvonalhoz.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT