fbpx

Hatméteres változattal bővül a Güttler Földmester széria

Írta: Farkas Imre - 2022 január 17. -Hirdetés

A magágykészítésnél fokozottan figyelni kell a traktorok okozta káros talajtömörödés elkerülésére, így a szántással fellazított, a tél folyamán ülepedett és beérett talajokon minél kevesebb menetszámmal célszerű elérni az optimális talajállapotot.

güttler

Csökkentett menetszámmal

Kedvező időjárási helyzetben, mikor a tél „megmunkálta” az őszi alapműveléseket, az időjárás pedig kedvez a tavaszi talajmunkáknak, akkor – ha lehet – egy menetben célszerű elvégezni a szántáselmunkálást és magágykészítést. Az emelkedő üzemeltetési költségek miatt egyre több felhasználó próbál törekedni a minél kevesebb munkamenetre egy adott munkafolyamaton belül. A csökkentett menetszám az üzemeltetési ráfordítás mérséklése mellett a talaj káros tömörödésének visszaszorításához is hozzájárul. A Güttler Földmester széria már a hazai szántóföldi körülmények között is kétséget kizáróan bizonyította a gazdaságokban univerzalitását és széles munkakörülmény-határok közötti alkalmazhatóságát. Konstrukciós kialakításának, művelőelemeinek és átgondolt, bevált megoldásainak köszönhetően kiváló példa arra, hogyan lehet egy gépben ötvözni két munkamenetet, hiszen a Földmester magágykészítő kompaktorral a szántáselmunkálás és a magágykészítés egy menetben elvégezhető, maximálisan kielégítve az agrotechnikai, agronómiai követelményeket. Eddig 3, illetve 4 méteres merev vázas, illetve 4,5 méteres összecsukható vázszerkezetű változatban érhették el a gazdák a Földmester szériát. Az idei év elején viszont – a nagyobb munkaszélesség irányába fokozódó felhasználói igények figyelembevételével – bemutatkozik a hatméteres, összecsukható vázszerkezetű féligfüggesztett verzió.

Ideális mélységben

A 8 méter hosszú modell teljesen új fővázat kapott. Az elmunkálást, egyengetést és simítást hidraulikusan állítható terhelésű Ripperboard talajsimító végzi a művelőelemsorban, amely feltölti a barázdákat, egyengeti a bakhátakat. A simítósor pozícióját függőleges irányban több fokozatban állíthatjuk be. A simítót külön keretrendszeren, 5 sorban elrendezett segédrugós erősítésű, hajlított rugóskapák követik, amelyek az optimális magbeágyazódáshoz a tömörödött talajrészeket lazítják, javítják a talajszerkezetet, keverő munkát végeznek. A kapamező munkamélysége – a többi elemtől külön – hidraulikus úton az adott körülményekhez igazítható, így mindig beállítható az ideális művelési mélység a traktorfülkéből. A megfelelően tömör magágyalap a Güttler henger munkája során jön létre.

güttler

Univerzális jelleggel

A Güttler hengerelemek prizmacsúcsokból álló profilja porhanyítást és jelentős rögtörést végez. A henger által kialakított hullámos barázdákból álló talajfelszín a csapadékvíz befogadására előnyösebb, és jól ellenáll a szél okozta eróziónak is. A felső 10–12 cm-es rétegben végzett intenzív rögtörő, tömörítő munkája a vetést megelőző magágytömörítésre is jól használható, a magágymélységben tömör, vízmegtartó réteget hoz létre. A hengerelemek – eltérő kerületi sebességüknek köszönhetően – nedves talajkörülmények között sem tömődnek be, rendeltetésüket ekkor is hatékonyan ellátják.

güttler

A Földmester univerzális jellegét tovább növeli, hogy az egymenetben végzett szántáselmunkálás-magágykészítés mellett – az egymástól független hidraulikusan beállítható különböző művelőelem-csoportoknak és a szintén hidraulikusan állítható vonórúdnak köszönhetően – önállóan, csak a hengerelemmel is alkalmazható, mint egy hagyományos vontatott Güttler henger. Így lényegében két munkagépet vásárolunk egy gépbe integrálva. Ez a megoldás biztosítja, hogy azokban az időszakokban is használható az eszköz, amikor a magágykészítési feladatok hiánya miatt más gépek hosszú, több hónapos állásra kényszerülnének. Ennek már a beruházáskor is jelentős költségcsökkentő hatása van. A hosszú vázszerkezetnek, a nagy átömlési keresztmetszetnek és a kedvező arányban eloszló talajellenállásnak köszönhetően a 6 méteres változat egy 200 LE teljesítményű nehézuniverzális traktorral optimálisan üzemeltethető.

güttler

Aki szeretne a gyakorlatban megismerkedni az új, 6 méteres munkaszélességű Güttler Földmester magágykészítő kompaktorral, és további részleteket megtudni egyéb műszaki jellemzőiről, az keresse fel a Güttler standját az AGROmashEXPO 2022 kiállításon!

Szerző: Farkas Imre

Guttler