fbpx

Kalászosok fuzárium elleni védelme – már a vetés előtt

Írta: - 2017 augusztus 24.

A jó termés záloga az egészséges talaj. Vagyis egy olyan élő közeg, amelyben a lebontó folyamatok jó ütemben zajlanak, és a mennyiségi és minőségi veszteséget kiváltó káros kórokozók a háttérbe szorulnak.

A gazdálkodás során folyamatosan tápanyagot vonunk ki a talajból, miközben súlyos gépekkel is tömörítjük. A talajlakó, lebontó-szervezeteknek oxigénre, azaz megfelelő víz-levegő arányra van szükségük a tevékenységükhöz. Ha ezt biztosítjuk a számukra, akkor már „csak” egy mással kell megküzdeniük az élettérért. A gazda szeme számára ez a mindennapi, mikrobiális harc láthatatlan, de az eredménye a következő évi hozamokban tetten érhető.

Az őszi kalászosok vagy a kukorica betakarítása után a felszínen maradnak a szármaradványok. Ez egyszerre jelent tápanyagot és újabb konkurenciát a talaj mikroközössége számára. Ugyanis ott található rajtuk az egyik legagresszívabb penészgomba, a fuzárium. A Fusarium gomba nemzetségbe számos ártalmatlan lebontó szervezet is tartozik, de a gabona fuzárium (F. graminearum) nem ilyen. A mezőgazdaság legnagyobb vám szedőjeként minden évben dollár milliárdos károkat okoz világ szerte, ráadásul veszélyes toxinokat termel. Hazánkban a remélt gabona hozamok nagyjából 10%-a esik áldozatául minden évben.

A fuzáriumok talajban élő természetes ellensége a Trichoderma asperellum gomba. Több fronton is harcba lép a termelő oldalán. Egyrészt maga is lebontó szervezet, így „eleszi” a fuzárium elől a szármaradványt, más részt közvetlenül parazitálja a káros gomba fonalakat.

Cellulóz bontó tevékenysége révén felvehető tápanyagot biztosít a következő kultúrnövény számára, valamint annak saját védekező képességét is fokozza (nem specifikus immunválasz).

A Trifender® Pro szárbontó hatása

Tippek a termékválasztáshoz

A talajban eleve jelenlévő hasznos gombaközösséget kívülről bevitt Tricho derma-val is megtámogathatjuk. Erre a célra keressünk a környezeti hatásoknak jól ellenálló spórás (konídiumos) fejlődési alakot tartalmazó készítményt, a lehető legnagyobb csíraszámmal! Megbízható az a termék, amelyiknek minden tételét ellenőrzik a gyártás során. Garanciát jelent az is, ha az ökogazdálkodás hazai ellenőrző szervezetei ajánlják (pl. Biokontrol Hungária Kft.). A megfelelő termék száraz, huvös helyen akár 1,5 évig is eltartható. Nyáron, a tarlókezelés idején túl nagy a forróság, ne utazzon órákon át hűtetlenül a késztímény!

Felhasználásakor pontról pontra kövesse a gyártói utasítást, juttassa ki mihamarabb a vizes szuszpenziót. A biopreparátum gombaölő szerekkel, valamint más hasznos gombakészítménnyel együtt nem alkalmazható. Ma már vannak olyan starterek is, amelyek tartalmazzák a Trichodermát – ezzel munkamenetet spórol, és óvja a talaj szerkezetet.

www.kwizda.hu