fbpx

Ön már gondoskodott róla?

Írta: - 2018 február 05.

Indul a tavaszi kalászos vetőmagok beszerzése

Nettó 92.000 forintos tájékoztató árat tett közzé a tavaszi árpa és a zab vetőmagok egy tonnájának vonatkozásában a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A testület szerint közepes vetőmag keresletre lehet számítani idén a tavaszi kalászosok esetében.

A széleskörű felmérés után a tájékoztató árral az a célunk, hogy jelzést adjunk a vetőmag-szaporítók felé, hogy készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű vetőmagot – hangsúlyozta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az idei szezon előtt a szövetség a tavaszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira nettó 92.000 forintos tonnánkénti árat tett közzé, amely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

Mint Polgár Gábor kifejtette: a tavaszi árpa szaporító terület csaknem azonos az előző évivel. Az utóbbi években csökkenő árutermő terület maga után vonta a szaporító területek csökkenését is, így az a 8-10 évvel ezelőtti 4-6 ezer hektáros szintről az elmúlt években 2-2,5 ezer hektáros nagyságrendre állt be. A söripari cégek szerint a tavaszi árpa szaporítóterület csökkenése az árutermő területek visszaszorulása mellett a söripari célú őszi árpa térnyerésének is köszönhető. A tavalyi évben előállított vetőmag mennyiség a becsült fémzárolási arány alapján rekordszintű, 60% feletti felújítási arányra adhat lehetőséget.

A zab árutermő területe is jelentősen visszaesett, a szaporítóterület az utóbbi években 1000 hektár körüli szinten stabilizálódott, amely az idei évben jó, nagyjából 40%-os becsült felújítási arány elérésére ad lehetőséget. Az ókészletek minimálisak, a sörárpa tekintetében egyelőre a piac nem mutat érdemi mozgást, a takarmányárpa esetében azonban megindult a kereskedés. A tavaszi árpa vonatkozásában a vetőmag készletek elegendőek lesznek, azonban a zab esetében előfordulhat, hogy nem lesznek elegendőek a készletek. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően egyik növénynél sem jelentkeztek számottevő minőségi problémák. A visszajelzések szerint közepes vetőmag keresletre lehet számítani a tavaszi kalászosok esetében.

A kalászos növények esetében az átcsomagolás, átürítés miatti újraminősítési feltételek enyhítésével vagy a kötelezettség megszüntetésével kapcsolatban a Vetőmag Szövetség tárgyalásokat kezdett a hatóságokkal. Várhatóan egy olyan eljárásrendet dolgoznak ki, amely meggyorsítja a kalászos vetőmagok kiszerelését és forgalomba hozatalát.

A szövetség az értékesítési szezon végén összegyűjti a tényleges értékesítési adatokat, így már pontos képet lehet kapni az árak alakulásáról. Egy tonna tavaszi árpa vetőmagért 2016-ban és az elmúlt évben egyaránt átlagosan 93 ezer forintot körüli összeget fizettek. 2017-ban egy tonna zab vetőmag átlagosan 89 ezer forintért kelt el.

Összeállította: Kalmár Nárcisz