fbpx

Kell-e egyáltalán, és ha igen, miért a talajművelés?

Írta: Agrárágazat-2024/5.lapszám cikke - 2024 május 08. -Hirdetés

Egyetlen centiméter talaj mozgatása egy hektáron több mint száz tonna föld mozgatását jelenti. Óriási mennyiségű energiát használunk el arra, hogy a földet mozgassuk. Megéri?

Ezért kell megőrizni a talajnedvességet

Egy gazdasági vállalkozásnak nyereségesnek kell lennie. Nehéz lenne minden évben veszteséggel tervezni, nagyon hamar jönnének a hitelezők, és vinnének mindent, ami mozdítható. Akár hiszünk a klíma változásában, akár nem, valami mégis történik, ugyanis különböző régiókban egyre kevesebb a víz a talajban. A talajból a vizet el tudjuk veszíteni: árkon keresztül, kipárolgással és természetesen a növényeken keresztül is. Amennyiben az utolsó m2-t is meg szeretnénk művelni, sok helyen ki kell vezetni a vizet a parcellák közül, a régióból, így előbb-utóbb hiány fog keletkezni.

Tavasszal a csupasz felszín erőteljesebben felmelegszik, ezáltal a felette levő légtömeg is, így ez nagyobb mennyiségű vizet, párát tud tárolni, amelynek következtében a föld még többet ki fog párologtatni. Ennek az egyik következménye az egyre gyakrabban jelentkező, özönvízszerű és mennyiségű csapadék.

Sürgős tarlóhántás ajánlott

Nyáron, az aratás után, mivel még nagyon kevesen no-tilleznek. A kombájn mögött az alacsony tarlóhántást azonnal el kell végezni, amilyen sekélyen csak lehet.

Az egyik leguniverzálisabb Horsch talajművelő eszköz a Terrano. A MulchMix kaparendszer-variációival, az ultrasekély és az intenzív művelés is megvalósítható. A tarlóhántásnál használjuk a TerraCut kapákat, így a lehető legsekélyebben, minimális intenzitás mellett végezhetjük el talajmunkát. Meggátoljuk a kipárolgást, a kihullott magokat bekeverjük a talajba, és ha nedvességgel találkoznak, akkor ki is csíráznak. Ahol a felszínt egyengetni kell, a tarlóápolásnál már el lehet kezdeni a MulchMix kaparendszerrel néhány cm-rel mélyebben. Kivágjuk az árvakelést, bedolgozzuk, és egyben a felszínt is egyengetjük.

A mulcskultivátor-hengerek mögé sokszor nagyon hasznos a gereblye is. Ez sekélyen halad a földben, és a felszínből kihúzza azokat a növényeket, amelyek esetleg visszagyökereznének. A tarlóhántásnál pedig pluszban szalmát terít, és a szalma közül kirázza a kihullott magokat.

Takarékos, mégis hatékony mélyművelés

A mélyművelésnél, amikor sok a szármaradvány, és be kell keverni, a mélyebb rétegekbe is le kell juttatni, akkor a MulchMix rendszert szárnyak nélkül használjuk. Ahol viszont kevés a szármaradvány, ott a keskeny LD kapákra szereljünk át. Felesleges lenne a széles kapákkal a földet túlművelni, és több üzemanyagot is fogyasztanánk. Az őszi alapműveléssel a tavasziak elé egy menetben ki lehet juttatni a műtrágyát is, és a takarónövényeket is el tudjuk vetni. A Partner 2800 HT – osztott (60 : 40) függesztett tartály, amelyről akár helyspecifikusan és akár kétféle műtrágyát is ki lehet juttatni. A mulcskultivátorra szerelt MiniDrill-ből pedig a takarónövény-vetőmagot tudjuk adagolni.

A Terrano egy olyan univerzális mulcskultivátor, amellyel a tarlóhántástól az alapművelésig nagyon sokféle műveletet el tudnak végezni. Mindezt kitűnő minőségben.

A talajművelés mellett nagyon jó lenne, ha a termelők a jövő környezetére is gondolnának, és minden parcella mellé legalább egy csemetét ültetnének.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch