fbpx

Sekély tarlóhántás Horsch Terrano-val a leghatékonyabban

Írta: Agrárágazat-2023/07. lapszám cikke - 2023 július 07. -Hirdetés

Az aratás elkezdődött. Ki mit fog csinálni a tarlóval? Az a gazda, aki No Till-t űz, már tudja – semmit, ugyanis magas tarlót vág, és ez kevésbé fog kipárologni. A többi termelőnek azonban a kombájn mögött azonnal el kell végeznie a tarlóhántást. Még akkor is, ha nagyon ki van száradva a talaj, ugyanis a rövid tarló úgy működik, mint a kis kémények, kiviszi a még a talajban levő nedvességet.

A sekély tarlóhántással megszüntetjük a kapillaritást, és a kihullott magokat a talajba keverjük. Egy kevés nedvesség hatására a kihullott magok kicsíráznak. A sekély tarlóhántást többféle munkagéppel el tudjuk végezni. Egyik leghatékonyabb a Horsch Terrano. A három vagy négy gerendelyes mulcskultivátor a szárnyas kapákkal teljes átfedéssel dolgozik, és ezenfelül földet is visz magával, így egyengeti a felszínt. Az opcióban rendelhető gereblye a szalmát teríti a felszínen, és kirázza a kihullott magokat még a szalmából. A Terrano a nagy és intelligens kapabiztosítással a mély műveletekre is alkalmas. A TerraGrip rugós biztosítás 570 kg erőig tartja a kapát a talajban, amikor az ellenállás hatására a kapaszár elkezd felfelé mozdulni, az erő még nő, azonban egy idő után lecsökken, és a kapa könnyen kinyílik. Ennek az intelligens biztosításnak köszönhetően, amelyik 30 cm-es kapakiemelkedést biztosít, a váz a legnagyobb biztonságban van az akadályokkal szemben, és még nyírócsavart sem kell használni.

A tarlóhántást kétféle kaparendszerrel végezhetjük, ez a MulchMix, ill. a TerraCut. A MulchMix a hagyományos szárnyas kapa és orrbetét plusz fordítólemez kompozíció. A szárnyak intenzívebben kevernek, és földet visznek magukkal. A forgatásos talajművelést elhagyni készülők, ill. éppen elhagyók számára ez az optimális felszereltség. Néhány munkamenet után, amikor már a föld felszíne kisimult, lehet használni a TerraCut rendszert. Ezzel a kapakivitellel minimális földmennyiséget mozgatunk, a közel 0 szögállású szárnyak biztonságos földbe hatolását az LD kapa biztosítja. Ez a 4 cm széles kapa behúzza a 40 cm széles szárnyakat a földbe. Amikor a felszín már egyenletes, akkor tudjuk használni ezt a rendszert, energiát és nedvességet spórolunk, ezenfelül biztonsággal, teljes átfedéssel átvág mindent.

MulchMix kaparendszer

TerraCut kapa – ultrasekélyen (hüvelykujjnyi vastagon) teljes átfedéssel dolgozik

A takarónövények terminálásában is használatos. Az átállás a NoTill irányába több évet vesz igénybe. A föld meg kell, hogy érjen arra. Ez idő alatt a Terrano vagy Tiger segítségével a minimális lazítóműveletet tökéletesen el tudjuk végezni. Amikor a nagyobb szármaradványt kell bekeverni a MulchMix-szel, és amikor a szármaradványt a felszínen hagyjuk, akkor az LD kapákkal dolgozunk. A lényeg, hogy mindig magágyminőséget hagyjunk magunk mögött!

MulchMix orrbetét és fordítólemez

Műtrágya kijuttatása az összes változattal

Száraz talajkörülmények között az SD henger vagy a SteelFlex végzi a legjobb talajzárást, és hagy magágyminőséget a felszínen. Laza talajokon a RollFlex hengert kedvelik a legjobban.

Terrano 4.4 GX kukoricatarlón – intenzívebb, mélyművelés

Ezenfelül még megtalálható néhány hengertípus a minél jobb talajadottságokhoz és időjáráshoz alkalmazhatóság érdekében.

Terrano 3 FX – Partner FT – talajművelés – depó műtrágyázás

Az összes Terrano-val tudunk műtrágyát kijuttatni. A Horsch Partner FT, ill. HT segítségével akár kétféle műtrágyát is térkép szerint lehetséges adagolni. A mulcsos technológia alapművelésnél a kapák mögött akár két mélységbe (sekély + mély) is lehet a műtrágyát kihelyezni. A depó műtrágyázás egy válasz a magas inputárakra, ezenfelül az így kihelyezett műtrágya különböző területeken jobban hasznosul. Egy másik eredménye a depó műtrágyázásnak, hogy a növények gyökerét mélyre vonzza, így azok egy esetleges stresszfázist könnyebben átvészelnek! A Terrano egy olyan univerzális mulcskultivátor, amellyel minden munkát – a sekély tarlóhántástól az alapművelésig – a kapabetétek cseréjével tudunk elvégezni.

Szász Zoltán, 30-7430302

Horsch