fbpx

GeoCell: kincs a tarlón

Írta: - 2023 július 07. -Hirdetés

A szármaradványoktól a fekete aranyig

Nyár elején a kalászosok aratásával kezdetét veszi a betakarítás várva várt időszaka.

A munka sikerét jelentő termés és hasznosítható melléktermékei mellett látszólag haszontalannak tűnő tarlómaradványok jelentős potenciált hordoznak magukban: számottevő tápanyag lehetőségét a következő kultúra számára. Ezek hektáronként akár 80-100 kg N, 30-50 kg P és 50-100 kg K hatóanyaggal egyenértékű hasznosítható tápanyagforrást is biztosíthatnak. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a tarló jelentette agrotechnikai és növényvédelmi problémákról.

Magyarországon a Geosan Kft. volt az első, amely kifejlesztett és engedélyeztetett cellulózbontó célkészítményt. A GeoCell-1 az elmúlt 20 évben már bizonyított: a szármaradványok bontása mellett a termék baktériumai nemcsak a kultúrnövényre gyakorolnak kedvező hatást, de a gyökérzónában koncentrálódó talajéletet is serkentik.

Ennek oka, hogy a GeoCell-1 baktériumtörzseit (Cellvibrio vulgaris és Pseudomonas fluorescens) az akkor még működő fűzfői papírgyár papíriszap-lerakójából spontán konzorciumként izoláltuk. Mivel a természet alakította ezt az együttműködést, ezért nagy hatékonysággal és széles hőmérsékleti tartományban (5-30°C) bontják a cellulóz-, hemicellulóz- és lignintartalmú maradványokat. Aktivitásukat a hideg, de fagymentes időszakokban, savasabb jellegű talajok esetén is megőrzik.

A két törzs serkenti a talaj mikrobiális életét, fokozza a gyökérnövekedést, ezáltal növekszik a tápanyagfelvétel.

A GeoCell-1 használatával a növényi kórokozók élettere leszűkül, a termelt szideroforok segítségével a fertőzöttség veszélye is csökken.

A GeoCell-1 baktériumok növénypatogén gombára gyakorolt hatása

A GeoCell-1 elsősorban őszi tarlóbontásra ajánlott 10-15 l/ha dózisban. A folyékony formulának köszönhetően a termékben lévő baktériumok azonnal munkához látnak, a fagyok beálltáig intenzíven szaporodnak, a hideg elmúltával újra aktivizálódnak.

Tavaszi-nyári tarló kezelésére: a melegebb, szárazabb időben való alkalmazásra, illetve magasabb lignintartalmú maradványok bontására fejlesztettük ki a GeoLignoCell nevű szárbontó készítményt. Az új termék az elődje kiváló tulajdonságait megtartva 2022-ben kapott engedélyt.

Az 1-2 l/ha dózisban is hatékony GeoLignoCell tarlóbontó készítmény termékösszetételének köszönhetően a nehezen bomló, magasabb lignintartalmú repce-, búza- és kukorica-szármaradványok esetében is hatékony. Mivel a tarlómaradványok magas C:N aránya miatt rövid időn belül a nitrogén válik limitáló tényezővé a táblán, így a pentozán hatás csökkentéséért a termékben található nitrogénkötő Azotobacter beijerinckii felel.

A szárbontásban domináns Cellvibrio fulvus munkáját a Pseudomonas fluorescens és Bacillus amyliloquefaciens is segíti, melyek a foszfor gyors hozzáférhetőségét is biztosítják a kultúrnövények számára.

A termék jellemzője, hogy széles eszköztára van (antibiotikumok, szideroforok) a csírakori növény patogének, a gyökérnyak befűződését és palántadőlést okozó baktériumok és gombák ellen is.

A hasznos talajbaktériumok segítségével felgyorsított szárbontás előnyei szinte azonnal – akár pár hónapon, egy éven belül – érvényesülnek, de a rövid távú előnyökön messze túlmutatva, a talaj termőerejének fenntartása hosszú távon unokáink érdeke.

A talaj szerves szénkészlete, a humusz az elhalt mikrobiális sejtekből és anyagcsere termékekből halmozódik fel, oly módon, hogy ezek a parányi élőlények „megeszik” a növények gyökereit, szármaradványait és a gyökérváladékokat, nem pedig magukból a növényekből, mint azt korábban feltételezték. Mára bebizonyosodott, hogy a talaj termékenységét adó humuszanyagok képződésében vezető szerepe a mikrobaközösség változatos összetételének van és nem az agyagásványi összetételnek (talajtípusnak) vagy a termesztett növény fajtájának és élettanának.

Versenyképes termelés viszonyai között a mikrobiológiai talajoltás az egyetlen módja, hogy pótoljuk azokat a mikrobákat, amik hatást gyakorolnak a humusz képződésre, a gyors és intenzív szárbontásra, valamint a talajban található lekötött tápanyagok növények számára történő felszabadítására.

Cellulóz bomlásának folyamata Geocell-1 baktériumokkal