fbpx

Talajművelés: a Horsch képes visszafelé lejátszani a filmet

Írta: Agrárágazat-2023/01. lapszám cikke - 2023 január 06. -Hirdetés

A hosszan tartó és egészséges élethez egészséges táplálékra van szükség. Az orvostudomány mai állapota szerint nyugodtan 100+ évet is élhetnénk (aminek a nyugdíjbiztosító sem örülne, de az legyen az ő bajuk). Az egészséges táplálék egyik problémája, amiről egyre többet hallani: a termőföldjeink állapota nagyon leromlott.

Azt, hogy mivel romboltuk le a földeket, nagyjából tudjuk. Hogy miként lehetne visszaépíteni, feljavítani, azt is tudjuk, csak ez nehezebb, mert sokat kell tenni érte, és a filmet visszafelé kell lejátszani. A biotermelők nagyon sokat tesznek az egészséges élelmiszer előállításáért, de az ő kezük is meg van kötve bizonyos növényvédelmi eljárások kapcsán. Az optimális az lenne, ha ötvöznénk a bio- és a hagyományos termesztéstechnológiát a regeneratívval. A Horsch háza táján ezért létrehozták a Hybrid mezőgazdasági gépcsaládot. Az egész a sekély vagy ultrasekély talajműveléssel kezdődik…

Gondoskodni kell az egyenletes felszínről!

Az ultrasekély tarlóhántást a Cultro késhenger–nehézgereblye kombinációval végezzük el. Ezután az árvakelést hasonlóan, nagy területteljesítmény mellett, kevés energiaszükséglettel, ugyancsak Cultróval. Abban az esetben, ha a felületen egyengetni kell, akkor a tarlóápolást már egy Cruiser vagy Finer segítségével végezzük.

Ultrasekély tarlóhántás – Cultro 9 TC
Ultrasekély tarlóhántás – Cultro 9 TC

A talajt teljes munkaszélességben és sekélyen átvágni csak úgy lehet, ha a talajfelszín egyenletes! Amikor a termőföldön tevékenykedünk, mindig törekedjünk arra, hogy amikor lejöttünk róla, akkor egyenletesebb felszín maradjon mögöttünk!

A Cruiser 4, ill. 6 gerendelyes kapaelosztásban óriási egyengető hatással rendelkezik, és a sekély művelésre lett megalkotva. Erénye a tarlómaradványok sekély bekeverése és a felszín egyengetése, ill. a felszínen a maradványok terítése. A kapamező mögött egyengetőtárcsákat, utána különböző hengereket találunk a talajszerkezethez a legoptimálisabb lezárás elérése érdekében. A Cruiser és főleg testvére, a Finer a sekély művelésre lettek kifejlesztve. A hagyományos technológiában az árvakelést akár egy totális gyomirtóval is lerendezhetjük. De mi van akkor, ha a leghíresebbet betiltják? Vagy akkor kezdünk el kapkodni, és a technológiában hátra lépünk kettőt? Vagy lesz esetleg másik totális addig?

Tarlóápolás – Cruiser 5 XL
Tarlóápolás – Cruiser 5 XL

Vagy itt lesz a kezünk ügyében a már kiforrott mechanikus gyomirtó. Azok a termelők, akik már rendelkeznek Terrano kultivátorral, a MulchMix kaparendszert TerraCut kapákra cserélve ugyanezt a sekély, teljes átfedéssel történő átvágást elérik. Annyi a különbség, hogy az a traktor, amelyik pl. a Terrano 4 GX-et 25–30 cm mélyen elhúzza, az akár egy 7 m Finert is el tudna húzni.

Hatalmas mennyiségű vizet nyerünk

A takarónövények egyre fontosabbak lesznek a termesztéstechnológiában. Az előbb említett, leromlott, lerombolt talajokat a takarónövények segítségével lehet feljavítani. Azonban azok felszín feletti részeivel is kell kezdeni valamit. Az nem megoldás, hogy beszántjuk! Be lehet kultivátorral dolgozni, de ezt a nagyon nagy tömeget nem lesz egyszerű. Késő ősszel vagy a tél folyamán a dupla késhengerrel – Cultro – le lehet zúzni. Az augusztusi mélyműveléssel egy menetben elvetett takarónövény novemberre már jól megnő, amit akár tovább is hagyhatunk.

A késő őszi, nagyon párás napokon óriási mennyiségű vizet tudunk befogni, és ez mind a földbe kerül. Így pótolhatjuk vissza a nedvességet a termőföldbe. A csapadék állása szerint akár tavaszig is lehet hagyni, és kora tavasszal termináljuk. Fagyban történő terminálás sokkal egyszerűbb, mert ilyenkor a vízzel teli növényi maradványokat nemcsak vágjuk, hanem a fagy hatására törnek is.

Takarónövény novemberi terminálása – Cultro 12 TC
Takarónövény novemberi terminálása – Cultro 12 TC

A vegyszermentes vagy csökkentett vegyszerfelhasználású termesztéshez jár a gyomfésű. A Horsch Cura egy olyan gyomfésű, amellyel nemcsak a gabonákat lehet gyommentesíteni, hanem a kapásnövényeket is. A Cura fogra ható erőt egy duplarugós rendszeren keresztül fejtjük ki. Ez azt jelenti, hogy a fogakra ható erő közel ugyanannyi a kiemelkedési magasság minden pontján. Ezzel a rendszerrel egy fogra 250 g–5 kg között lehet nyomást gyakorolni. Ennek a rendszernek az előnye a vakboronálásban jön ki. A kukoricát, napraforgót elvetettük, majd néhány nappal vetés után, kelés előtt a talajfelszínt 1-2 cm mélyen át tudjuk mozgatni. Így a kelésben levő gyomokat kiszedjük. A kukoricát majd később, 2 leveles állapottól lehet megint gyomfésűzni. Amikor a kapásnövények kinőtték a gyomfésűt, lehet kezdeni a sorközművelővel.

Vakboronálás – Cura 12 ST
Vakboronálás – Cura 12 ST
Mechanikus gyomirtás – Cura
Mechanikus gyomirtás – Cura

Sorközművelés és sávpermetezés

A Transformer egy olyan sorközművelő, amellyel már 15–20 cm sortávolságra vetett növényeket lehet sorközművelni. A robusztus váz központi részébe lett intergálva a mozgatórendszer. Amikor az állomány kicsi, akkor a kamera vezeti a gépet, amikor viszont már nagy, és ha a szél mozgatja az állományt, az bezavarhat, akkor álljunk át a letapogató ujjak általi vezérlésre.

A Transformerrel ki lehet juttatni a műtrágyát, legyen az szilárd vagy folyékony, ill. akár sávpermetezést is végezhetünk. Ezenfelül a sorok közé takarónövény-aprómagot is vethetünk. A sávpermetezést azonban érdemesebb a Leeb permetezőkkel végezni, ugyanis a sorközműveléshez optimális idő nem optimális a permetezéshez. A Leeb 25 cm fúvókaosztással könnyen a sorra vagy a sor közé tudjuk juttatni a kívánt szert.

Transformer 6 VF – repce sorközművelés
Transformer 6 VF – repce sorközművelés

A hibrid mezőgazdaság gépeit használva, a talajéletet kímélve egészségesebb növényeket lehet termeszteni. Így akár a társadalom is egészségesebb lehetne!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch