fbpx

Szőlőmag, ánizs és fahéj a takarmánykiegészítők között. Immunerősítés másképp.

Írta: Sándor Ildikó - 2021 június 17.

A modern, egészségtudatos állattartás csak olyan anyagokkal érhető el, aminek bizonyított és ismert hatásmechanizmusa van – vallja a Dr. Bata. Zrt.

A biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cég ezúttal egy olyan immunrendszert támogató takarmányadalék fejlesztésén dolgozik, amely az élelmiszerlánc részét képezve közvetlen hatással van a társadalom általános egészségi állapotának javítására is. A jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb, kémiai alapú, mesterséges takarmánykiegészítőket a jövőben kiválthatják a természetes alapú, bélflórát támogató készítmények.

 

A növényi eredetű takarmányadalék a bio és a nagyüzemi állattartás ötvözetére kínálnak megoldást

Újabb mérföldkőhöz érkezett a növényi eredetű takarmánykiegészítőket fejlesztő Dr. Bata Zrt., kutatási projektjében szőlőmagból, ánizsból, fahéjból és egyéb gyógy- illetve fűszernövényekből származó természetes polifenolokat vizsgál önmagukban és más gyógynövényekkel együtt. A polifenol-származékok többek között antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, így alkalmazásukkal megelőzhetőek lehetnek a baromfi és sertésállatokat fenyegető megbetegedések, haszonállatok ellenállóbbá válnak, ezáltal eredményesebb lesz a takarmányozás, nagymértékben javulhat az állattartás gazdaságossága, miközben a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerhez jutnak.

Az ellenőrzött, természetes anyagokat tartalmazó állati eredetű élelelmiszerek iránt egyre nagyobb a fogyasztói igény. A legnagyobb kereslet a sertés és a szárnyashúsok iránt van, s bár mindkét állatfaj energia- és fehérjeszükségletét azonos takarmány-alapanyagokkal biztosítják, a takarmánykiegészítők tekintetében azonban lehetnek eltérések. A Dr. Bata Zrt. kutatása a modern és egészségtudatos állattartásra és élelmezésre kínál megoldást.

A kutatási projekt II. fázisában folytatódtak a gyártástechnológiai fejlesztések. Minden előállított kivonatot, extraktumot, valamint fém- kelát gyógynövény komplex oldatot és szárítmányt a cég K+F laboratóriumában vizsgáltak. Elemezték hatóanyagtartalmukat, biológiai aktivitásukat, eltarthatóságukat. Az eredmények alapján két prototípus hatóanyag kombináció vízi élőlényekre gyakorolt toxicitási hatását is megnézték.

 

Dr. Bata Zrt.
Természetes alapú immunerősítés az állattenyésztésben a Dr. Bata Zrt.-től

 

Összesen négy, kislétszámú etetési kísérletet hajtottak végre. Kettőt kocákkal, és kettőt választási malacokkal. A tesztek során vizsgálták az üzemi prototípus termék hatékonyságát, vér, vizelet és széklet elemzéseket végeztek, valamint általános termelési paramétereket hasonlítottak össze statisztikai módszerekkel. A kísérletek eredményesen zárultak.

Az Állatorvostudományi Egyetemen végzett vizsgálatok is visszaigazolták, hogy a prototípus termék hatóanyagai valóban rendelkeznek szelektív antimikrobiális hatással, vagyis képesek gátolni bizonyos kórokozók elszaporodását. Ezzel egy időben a hunani egyetem is megkezdte a prototípus termék és egyéb konkurens (elsősorban ázsiai) termékek hatékonyságának összehasonlítási munkáit.

A projektben a Dr. Bata Zrt. egy észak-amerikai egyetemmel is együttműködik, és a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a – nemzetközi szinten is jelentős kereskedelmi és tudományos potenciállal bíró – végleges piaci terméket. A kecskeméti székhelyű Dr. Bata Zrt.-t egyébként 1987-ben magyar vegyészmérnökök alapították fermentációs folyamatokban történő takarmányadalékok előállítására. Céljuk az állati termék előállításához kiegészítő anyagok kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. A cég ócsai telephelyén K+F laboratóriummal és egy speciális kiegészítő gyártóüzemmel rendelkezik. A Dr. Bata Zrt. forgalmának nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacain való stabil jelenlét biztosítja, míg 25-30 százaléka az EU-n belüli értékesítésből származik. A Zrt. az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amelyik Kínában regisztrációval rendelkezik.

Korábban itt írtunk hasonló, természetes alapú takarmányozási megoldásokról.