fbpx
258197

Nagydíjas lett az A2A2 tejtermék-előállítás hazai rendszere

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 25.

Jelentős tudományos háttérmunka és együttműködés, magyar szaktudás, egészséges élelmiszer – nem csoda, hogy a vásárhelyi szakkiállítással párhuzamosan megrendezett termékdíjversenyen nagydíjat kaptak.

Állattenyésztési Napok termékversenye
A vásárhelyi Állattenyésztési Napok termékversenyének résztvevői, zsűrije és a rendezők

Hazai innováció, jelentős tudományos és innovációs érték

Az idén 15 pályázat érkezett a hódmezővásárhelyi XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár mentén megrendezett termékdíjverseny három kategóriájában. Takarmányozás témakörében 1, tartástechnológia 2 és állategészségügy, szaporodásbiológia kategóriában 2, illetve 3 pályaművet küldtek be. Ezek közül a Dr. Wagenhoffer Zsombor (elnök, ügyvezető, Magyar Állattenyésztők Szövetsége), Dr. Sallai László (főiskolai docens, Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar) és Dr. Annaházi László (ügyvezető, Anipharma Kft.) alkotta zsűri nagydíját a Zilda Tejüzem, a Makrom Kft., az Embrió Kft. és az MTKI Kft. A2A2 tejtermékek előállítása komplex rendszerben című pályaműve nyerte el.

A szakmai zsűri indoklása szerint a négy hazai vállalkozás példaértékű, több innovációt tartalmazó, hozzáadott értéket teremtő együttműködésének gyümölcse a létrehozott rendszer. Az A2A2 tej-termékkör nemcsak jelentős tudományos értéke és a magyar szaktudás eredményeként fontos, hanem azért is, mert hozzájárul a lakosság egészséges élelmiszerrel való ellátásához – áll a zsűri méltatásában.

Ősi egészségforrás modern megvalósításban

A tejfehérje főként kazeinekből áll, az A2 tej pedig olyan szarvasmarha teje, amely fehérjetartalmában a β-kazein egy bizonyos formáját, az úgynevezett β-kazein A2-t tartalmazza, a β-kazein A1 forma helyett. Az A2-es tej az A2A2 genetikai jellemzőkkel rendelkező tehenektől származik. Ma feltételezzük, hogy eredetileg minden szarvasmarhafajta A2 genetikai anyagot hordozott, és az idők során egy spontán mutációnak köszönhetően (több ezer évvel ezelőtt a háziasítással) alakult ki az A1 gén, de „eredeti tejnek” az A2 tejet nevezik. Miért fontos, milyen tejből készülnek a tejek és tejtermékek, amiket fogyasztunk? Több kutatás talált összefüggést az A1 forma és egyes humán betegségek (gyulladásos emésztési és bőrbetegségek, immunsejtek elszaporodása, légzési diszfunkciók). Ugyanakkor az A2 tejben létrejöhetnek olyan peptidek, melyek immunmoduláló hatásúak, csökkenthetik a vérnyomást, vagy éppen az enzimekkel kapcsolt neurológiai rendellenességek kialakulását gátolhatják. A szakirodalom összefüggésbe hozza az A2-es tejet az 1-es típusú cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatással is, valamint, a laktóz-intoleránsok reakciói is kedvezőbben az A2 tejre, noha annak laktóztartalma megegyezik az A1-es tejével.

A Zilda célja – a vállalat honlapja szerint –, hogy olyan teheneket tartson, melyek csak A2A2 génnel rendelkeznek, így az általuk megtermelt tej A2-es. Állományukból először az A1A1, majd az A1A2 tehenek tűnnek el, végül csak A2A2 ß-kazeint előállító tehenek maradnak a SEMEX kanadai genetikai cég magyar munkatársaival való együttműködésben. Míg e folyamat tart, az igazoltan A2A2 teheneinket külön csoportban tartják és fejik.