fbpx

Biztos tudással a jelen és a jövő kihívásaival szemben

Írta: - 2024 április 23. -Hirdetés

Az éghajlatváltozás komoly hatással van a mezőgazdaságra. Az időjárási szélsőségek, mint például a hosszú, aszályos periódusok kihívást jelentenek a termelők számára. Az enyhe telek következményeképp már kora tavasszal megindul kalászos kultúráinkban a károsító kórokozók felszaporodása, mely a gombaölő szeres védekezés átgondolására készteti a termelőket.

Az idei évjáratban a kórokozók jelen voltak kora tavasszal az állományokban, azonban a száraz időjárási körülmények eddig nem kedveztek a felszaporodásuknak. Az egyik legnagyobb kihívást virágzáskor a Fusarium fajok okozzák kalászos kultúráinkban. A kórokozó számára kedvező időjárási körülmények mellett akár 20%-os termésveszteséget is képes okozni, emellett komoly élelmezés-egészségügyi kockázatot is jelent az általuk termelt DON mikotoxin miatt.

A KITE Zrt. portfóliójában megtalálható Stamina gombaölő készítmény innovatív hatóanyag-kombinációjának köszönhetően eleget tesz a jelen és a jövő elvárásainak egyaránt. Felhasználása őszi és tavaszi búzában, őszi és tavaszi árpában, tritikáléban, rozsban engedélyezett bokrosodástól egészen virágzás végéig.

A készítményben lévő két hatóanyag (trifloxistrobin és protiokonazol) biztosítja a legfontosabb betegségek elleni védelmet, a hosszú hatástartamot, és zöldítő hatásával együtt az egyik legnagyobb termésnövekedést képes elérni a kizárólag triazolt tartalmazó készítményekhez képest. A Stamina két különböző csoportba tartozó hatóanyagának köszönhetően eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik. A trifloxistrobin egy strobilurin származék, mely a kórokozó gombák sejtlégzését gátolja. A növényben a transzlamináris szöveti mozgásának köszönhetően a levél fonáki részére is képes eljutni a hatóanyag. Erősen kötődik a kutikulához, ez eredményezi a kiváló esőállóságot. A protiokonazol a lanoszterol bioszintézisét gátolja, ennek eredményeképpen úgynevezett hármas hatással rendelkezik (protektív, kuratív, eradikatív). A növényben viszonylag lassan szívódik fel, de a növényen belüli eloszlása kiváló. A Stamina készítményt levélbetegségek ellen, magasabb dózisban pedig a kalász védelmére is alkalmazhatjuk.

Az elmúlt napokban kialakult csapadékos időjárás a gombabetegségek, közöttük a levélbetegségek kialakulásáért felelős gombák felszaporodását fogja eredményezni. A kalászos kultúrákban a zászlóslevél kiterülése várható a következő napokban, a csapadékos légtömeg elvonulását követően fokozott figyelemmel kell kísérni az állományokat, a kórokozók elindulására lehet számítani, a preventív védekezés megkezdése indokolt lehet.

kalászos

Bővebb információkért látogassa meg honlapunkat vagy keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!