fbpx

Fókuszban a Gabonakutató prémium minőségű búzafajtái

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 18.

A Gabonakutató Nonprofit Kft. már több mint ötven éve foglalkozik búzanemesítéssel. Kalászos nemesítési programja eddig 93 kenyérbúza, 10 durum búza, 6 tritikálé, 10 árpa, 12 zab elismert fajtát adott a köztermesztésnek.

A búza sok értékmérő tulajdonsága közül fontossági sorrendben a termőképesség után azonnal a minőség következik. Még a takarmány célú felhasználás is magas fehérjetartalmat kíván, hiszen a magas nyersfehérje tartalom értékes importfehérjét válthat ki. Maga a minőség is sokrétű és összetett tulajdonság, amely a felhasználási cél által meghatározott.

A búzából pékipari felhasználáson kívül is sokféle élelmiszeripari termék készül. A jól ismert száraztészta termékek mellett, fontos terület a keksz, az ostya- illetve a lepényfélék, vagy a fagyasztott pékipari termékek területe.

A kenyérbúzából hazánkban hagyományosan elsősorban péktermékek készülnek, ezért a magas nyersfehérje tartalom, a nedvessikér tartalom, valamint a kenyértészta reológiai minősége számít. Ez utóbbit farinográfos, extenzográfos és alveográfos vizsgálatokkal teszteljük, mivel a különböző országok a reológiai tulajdonságok közül mást tartanak elsődlegesnek.

 

Forrás: A GOSZ-VSZT-NAK, Posztregisztrációs fajtakísérlet, 2019.

 

GK Békés és GK Bakony

Fajtáink között mindig voltak kiváló kenyérsütési minőséget adó fajták. A jelenlegi portfóliónkból két fajtát tudunk javasolni, amelyek kifejezetten a prémium kategóriát képviselik.

A GK Békés 2005 óta van köztermesztésben. Noha a klasszikus javító búzák közé sorolható, kiváló terméspotenciállal rendelkezik, termesztői üzemi körülmények mellett 6-8 tonna hektáronkénti kiváló minőségű szemterméssel számolhatnak. Kiváló minősége és nagy termőképessége révén igen népszerű fajta, elismerését követően éveken keresztül az ország legnagyobb területen termelt búzafajtája volt. A GK Békés korai, középmagas, kitűnő bokrosodó képességgel rendelkező kenyérbúza. Kalásza érésben fehér, szálkás. Szemszíne piros, tetszetős, nagy ezerszem tömegű. A legtöbb gombabetegséggel szemben átlagos ellenálló képességgel rendelkezik, azonban a sárgarozsdával és a kalászfuzáriummal szemben preventív védelem szükséges. A szemtermés valóban prémium minőségű, nyersfehérje tartalma 14-16%, nedvessikér tartalma 33-36%, Zeleny-indexe 55-65 ml. Farinográfos értéke alapján az A2-A1 kategóriába sorolható, extenzográfos energiája 100-120 cm2.

 

GK Békés, javító minőségű búzánk

 

Másik, prémium minőségi kategóriába sorolható fajtánk a GK Bakony 2015 óta van köztermesztésben. Szárszilárdsága kitűnő, jól bokrosodik, kalásza hosszú, szálkás, igen produktív. Produktivitásban hasonlóan a GK Békés fajtához – a legnagyobb hozamú javító búzák közé sorolható, így a fajta termelői 6,5-8 t/ha-os hozamra számíthatnak. Kórtani szempontból kiemelkedő tulajdonsága a szárrozsdával és levélrozsdával szembeni kitűnő ellenállóképesség, míg a sárgarozsda ellen preventív levélvédelem szükséges. Szemtermése acélos piros, fajsúlyos, hektoliter súlya nagy (80-82 kg), ezerszem tömege 40-44 g. A szemek beltartalma kiváló, 13,5-16% nyersfehérje és 34-35% nedvessikér tartalommal. A reológiai tulajdonságai és farinográfos értékszáma alapján A2 kategóriába sorolható, extenzográfos energiája alapján 110-140 cm2, alveográfos W értéke 280­-320 10­4 J.

 

GK Bakony, prémium minőségű búzánk

 

E két javító minőségű búzafajta mellett számos kiváló malmi minőségű és nagy termőképességű kenyérbúza fajtával rendelkezünk. Meg kell említenünk a 2005 óta töretlenül népszerű GK Csillag fajtánkat is, amely évek óta a minőségi búzatermesztés egyik zászlóshajója.

A kenyérbúzák mellett prémium minőségű durumbúza fajtákkal is rendelkezünk. A GK Bétadur évtizedek óta az egyik legnagyobb területen termesztett őszi durumbúza Magyarországon. Máig töretlen népszerűségét kiváló alkalmazkodó képessége mellett prémium minőségének is köszönheti. Termesztői üzemi körülmények mellett 4,5-7,5 t/ha szemtermést takaríthatnak be. A szemek üvegesek, acélosak, borostyánsárgák. Grízhozamuk 65-70%, béta karotin tartalmuk 6,5-10 mg/kg. A szintén prémium kategóriába sorolható GK Julidur hasonló minőségi tulajdonságok mellett magasabb terméspotenciálja és levélbetegségekkel szembeni ellenálló képessége miatt érdemel figyelmet.

A Gabonakutató búzafajtáival – sokszínűségük, kiváló minőségük, nagy termésstabilitásuk és nem utolsósorban kitűnő alkalmazkodóképességük révén – minden termelői igényt ki tudunk elégíteni.

Cseuz László
www.gabonakutato.hu

A Gabonakutató kalászos katalógusa letölthető a képre kattintva.