fbpx

Czerván György: Magyarország mezőgazdasága valóban jobban teljesít

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 01.

Czerván György: Magyarország mezőgazdasága valóban jobban teljesítBudapest, 2014. március 28., péntek (MTI) – Magyarország mezőgazdasága valóban jobban teljesít a mostani kormányzati ciklusban, mint az előzőben, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai igazolják – közölte Czerván György pénteken Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) újságírók előtt.

A VM agrárgazdasági államtitkára egy sor statisztikai adat felsorolásával bizonyította kijelentését és egyben cáfolta a Demokratikus Koalíció csütörtökön nyilvánosságra hozott állításait. Határozottan visszautasította a „Gyurcsány-koalíció” közleményének stílusát is, amelyben hazugsággal vádolták a minisztériumot és a tárca vezetőjét, valamint a kormányt. Ez Czerván György megfogalmazása szerint „egy olyan alakulattól” különösen visszás, amelynek vezetője az öszödi beszéd kapcsán maga ismerte be a hazugságot.

A tények, a KSH adatai azt mutatják, hogy a magyar gazdák és a VM közös munkájának eredményeként a magyar mezőgazdaság teljesítménye a jelenlegi kormányzati ciklusban egyértelműen növekedési pályára állt. Az előző évhez képest tavaly 22 százalékos növekedés volt a mezőgazdasági ágazatban. Ennek volt köszönhető, hogy a mezőgazdaság 0,9 százalékponttal járult hozzá az 1,1 százalékos nemzetgazdasági növekedéshez – emlékeztetett Czerván György.

Az államtitkár felhívta a figyelmet: az ágazat részesedése a bruttó hozzáadott értékből a 2010-es 3,6 százalékról 4,8 százalékra emelkedett. Emellett a magyar mezőgazdaság kibocsátása folyó áron 34 százalékkal emelkedett 2013-ban 2010-hez képest. Ezen belül a növényi termékek kibocsátása folyó áron 39 százalékkal bővült. Az élő állatok és állati termékeké pedig 28 százalékkal haladta meg a 3 évvel ezelőtti szintet. A bruttó hozzáadott érték folyó áron 46, változatlan áron pedig 30 százalékkal nőtt.

Czerván György kiemelte: az agrárexport – tovább haladva az előző évek felívelő pályáján – 2013-ban tovább nőtt, ennek eredményeként újabb rekordértéket ért el. A KSH adatai szerint 2013-ban az agrárexport 8,1 milliárd euró volt, amely némileg – 18 millió euróval – haladta meg a 2012. évi csúcsértéket. A magyar agrárexport értéke 2010-ben 6 milliárd euró alatt maradt. Az agrár-külkereskedelem tavaly 3,6 milliárd eurós aktívumot ért el, erre sem volt még példa – fűzte hozzá. Ez a nemzetgazdaság múlt évi külkereskedelmi aktívumának 50 százalékát tette ki.

A volumen mellett a múlt évi agrárexport belső szerkezete is kedvezően alakult: Az agrárexport 2013-as bővülése elsősorban a feldolgozott termékek dinamikusan növekvő kivitelének köszönhető. A múlt évben a kész- és félkész termékek aránya a 2010-eshez képest tavaly 6 százalékponttal volt több, 62-ről 68 százalékra nőtt. A nyersanyagok és az alapanyagok aránya az ágazati kivitelen belül ugyanakkor a 2010-es 38-ról, a múlt évre 32 százalékra csökkent. A nagyobb hozzáadott értékű termékek aránya nőtt.

Továbbá a foglalkoztatási adatok is javultak. A mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 2013-ban 193 ezer volt, amely 21 ezerrel – 12 százalékkal – haladta meg a 2010-es szintet. Kiemelkedő volt a múlt évben a mezőgazdasági beruházások alakulása is. Ezek 2013-ban 259 milliárd forintra nőttek, volumenük a nemzetgazdasági mértéket – 7,2 százalékot – meghaladóan 9,3 százalékkal bővült. A mezőgazdasági beruházások értéke 2010-2013 között 50 milliárd forinttal, volumene 15 százalékkal nőtt.

Az államtitkár az unió közös agrárpolitikájának finanszírozásával kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban Magyarországnak az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokból összesen 12,3 milliárd euró áll rendelkezésre ezeken a jogcímeken, míg az előző költségvetési ciklusban – 2007-2013 között – ennek a forrásnak az összege 10,4 milliárd euró volt. Ez 1,9 milliárd eurós – mintegy 600 milliárd forintos – növekedést jelent 2014-2020 között. Minderről pedig a szaktárca pontosan és részletesen tájékoztatja a gazdákat – jelentette ki Czerván György.

MTI 2014. március 28.