fbpx

Magas termésszintű PIONEER® linolsavas napraforgó hibridek CLEARFIELD®* PLUS gyomirtási technológiához

Írta: Agrárágazat-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 05. -Hirdetés

A linolsavas napraforgók vetésterületének nagyságát és magas olajsavas hibridek vetésterületéhez viszonyított arányát folyamatosan alakítják a piaci körülmények, legfőképpen a termények felvásárlási árai, ám az magabiztosan kijelenthető az elmúlt évek tendenciáit látva, hogy az elvetett napraforgó vetőmag több mint fele linolsavas. Ezen belül főként herbicidtoleráns hibridekkel találkozunk, amelynek egyik része Clearfield® Plus gyomirtási rendszerben alkalmazható napraforgó.

Napraforgó
Jó termésszint, kiváló adaptációs képesség jellemzi a Corteva napraforgó hibridjeit

A növényvédelmi technológia és a hibridtulajdonságok együtt jelentik a sikeres termelés alapját. Jelenleg a Corteva kínálatában kettő olyan hibrid szerepel, amely lehetőséget nyújt a fentebb említett Clearfield® Plus gyomirtási technológiában történő termesztésre: a P64LP170 és a P64LP180. Mindkét Pioneer® napraforgó az újabb hibridek közé tartozik a magyar értékesítésben, viszont a forgalomba hozatalt megelőzően alapos tesztelésnek vetettük alá őket a fejlesztői sorainkban, ahol rendkívül sikeresen szerepeltek. Majd 2021-2022-ben az egész országra kiterjedően szerepeltek az útszéli üzemi kísérleti sorainkban, ahol alátámasztották a nemesítői kísérletekben tapasztalt termésszintet, és igazolták a kiváló adaptációs képességüket.

P64LP170

A Pioneer® napraforgók között már korábban is volt olyan hibrid, amelyre jellemző volt a kiváló termésstabilitás, a betegségellenállóság és a kiszámíthatóság egyaránt. Nemesítésünkben megtartva ezt az irányvonalat, egy éve vezettük be a linolsavas P64LP170-es hibridet, mely a Pioneer® hibridjeinek egyik legújabb generációját képviseli.

Napraforgó
Egy éve van forgalomban a linolsavas P64LP170-es hibrid
  • Legfontosabb tulajdonsága a kiemelkedő adaptációs képesség, javasoljuk az ország bármely talajtípusára, bármely termesztéstechnológiai intenzitáshoz.
  • ­Betegségellenállósága nagyon jó a Phomopsis, illetve a Sclerotinia szártő- és tányérfertőzésével szemben.
  • ­Protector® Szádor és Protector® Peronoszpóra minősítéssel rendelkezik.
  • ­Lecsüngő tányérállású hibrid, erős szár jellemzi, megdőlésre nem hajlamos.

P64LP180

A P64LP180 hibridünket nagyon jó betegségellenállóságaés agronómiai tulajdonságai teszik alkalmassá arra, hogyaz ország bármely részén termeljék. Ajánlom kipróbálásraminden Clearfield® Plus technológiát használó gazdálkodónak!

Napraforgó
Nagyon jó a betegségellenállósága a P64LP180-as hibridnek
  • ­Nagyon kedvező agronómiai tulajdonságok és növénymagasság jellemzi, a P63LE113 hibridünkével nagyjából megegyezik.
  • ­Kórtani szempontokat figyelembe véve kiváló választás, ugyanis mind Phomopsis, mind pedig a Sclerotinia szártő- és tányérfertőzésével szemben nagyon jó ellenállósággal rendelkezik!
  • ­Magasabb vetett tőszám (65.000/ha) esetén is kiemelkedő termésre képes.
  • ­Közepes tenyészidejű linolsavas napraforgó hibrid, félig bókoló tányérállással.
  • ­ A P64LP180 virágzott legkorábban az üzemi kísérleti sorainkban, hosszú a generatív fázisa.
  • ­ Protector® Szádor és Protector® Peronoszpóra minősítésű.
  • ­Erős szárral rendelkezik, megdőlésre nem hajlamos.
Napraforgó terméseredmények, diagram
A fejlesztői kísérletekben kiválóan helytálltak az új napraforgó hibridek

A Corteva napraforgó ajánlata nemcsak kiváló Pioneer® hibridekből áll, hanem magas szintű vetőmag csávázásból és növényvédelmi megoldásokból is áll. 2023-ban a napraforgóban a LumiGEN™ csávázási technológia fogja segíteni a csírázó napraforgó kezdeti fejlődésének biztonságát.

SÓLYOM JÁNOS
Vetőmag termékmenedzser,
Corteva Agriscience

corteva