fbpx

Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 05.

A szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén – az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozatot rendelt el dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. A december 5-18. között végrehajtásra kerülő ellenőrzés a szezonálisan népszerű termékkörökre (gyümölcsök, cukrászati kényelmi termékek, fűszerek, és alkoholos italok) terjed ki elsősorban.

Termények, tökök
Az élelmiszerlánc minden területén megjelenhetnek az ellenőrök (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Előállító létesítmény, vendéglátóhely, piac, rendezvény

Az országos ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakemberei végzik. Kéthetes periódusban a vizsgálatok fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége áll, amit bármely élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény, vendéglátóhely, piac és ünnepi rendezvény (vásárok, kitelepült vendéglátók) esetében számon kérhetnek az ellenőrök.

Nobilis Márton kiemelte, idén is különös figyelmet kapnak a téli szezon népszerű termékei, mint például a húsok és húskészítmények, az élő halak, valamint az édesipari termékek. Emellett több terméktípus esetében emelt mintaszámmal, célzott laboratóriumi vizsgálatok is zajlanak majd. A kiemelten vizsgált termékek a szezonálisan kelendő gyümölcsök, a cukrászati kényelmi termékek, a fűszerek, valamint az alkoholos italok közül kerülnek ki.

Az iskolai büfékbe is benéznek!

Új eleme a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésnek az iskolai büfék tevékenységének ellenőrzése, valamint tájékozódó jelleggel a kínálat áttekintése. A szakemberek vizsgálják az üzemelés megfelelőségét, különös tekintettel a szendvicsek készítésének, tárolásának és árusításának feltételeire.

Bár az országos akció sok tekintetben megújul idén, a célja változatlan marad. Az ellenőrzéssorozat továbbra is arra irányul, hogy az ünnepeket megelőző időszakban a megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és a magyar családok asztalaira – hangsúlyozta az államtitkár.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc