fbpx

Mulard kacsa telepen igazolták a madárinfluenza vírusát

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 04.

Csongrád-Csanád vármegyében újra igazolták a madárinfluenza jelenlétét egy 9 ezres mulard kacsa állománynál. Az állomány leölése folyamatban van, valamint a védő- és megfigyelési körzeteket is kijelölte az állategészségügyi hatóság.

Víziszárnyas
Ismét víziszárnyasoknál mutatták ki a madárinfluenza vírusát (fotó: Pixabay)

Megemelkedett az elhullás, valamint idegrendszeri tünetek jelentkeztek az állatoknál

A Csongrád-Csanád vármegyei Pusztaszer településen található, mintegy 9 000 mulard kacsát tartó telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek keltették fel a madárinfluenza gyanúját. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú körnél nagyobb, kiterjesztett megfigyelési körzetet.

Az állattartóknak az ország teljes területén be kell tartaniuk a megelőző intézkedéseket

Az elmúlt időszakban észlelt madárinfluenza-esetek is alátámasztják, hogy az állományok zártan tartása és a járványvédelmi előírások betartása kiemelten fontos, tehát az állattartóknak az ország valamennyi területén mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományukat a betegségtől.

A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc