fbpx

Intenzív búzafajtákhoz hatékony növényvédelmi technológia

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 április 15.

2021. március elején az látszik, hogy a tél hiánya miatt ismét számítani lehet a kórokozók korai megjelenésére. A különböző szintű védekezési programokhoz a Bayer 2021-ben négy kalászos fungicidet ajánl.

Általánosan elfogadott, hogy jó gabonatermést és kiváló minőséget csak akkor tudunk elérni, ha a gyomnövények, rovarkártevők mellett folyamatosan gondoskodunk az állomány gombabetegségek elleni védelméről is. A védekezéshez több hatóanyagú készítményeket célszerű felhasználni, amelyek a gombabetegségek széles köre ellen védenek, és hatásukra a termésképző elemek a „maximális fordulatszámon” teljesítenek.

 

Mezőgazdaságban négy kalászos fungicid a Bayertől
A különböző szintű védekezési programokhoz a Bayer 2021-ben négy kalászos fungicidet ajánl
(Fotó: Bayer)

 

A Falcon Pro egy univerzális kalászos gombaölő szer. Rugalmasságának köszönhetően bármely termelési szinten, bármely programban gazdaságosan és eredményesen alkalmazható. A Falcon Pro három egymástól eltérő hatóanyagot tartalmaz, amelyek mindegyike külön-külön is rendkívül hatékony. A közöttük érvényesülő szinergizmus gyors felszívódást, egyenletes eloszlást és valamennyi kórokozó ellen teljes védelmet ad a gabona minden fejlődési stádiumában. A Falcon Pro dózisa rugalmasan alkalmazható: levélbetegségek ellen 0,6–0,8 l/ha, kalászfuzáriózis ellen 0,8–1,0 l/ha kijuttatása javasolt. Az 1,0 l/ha dózis nagyobb fuzáriumfertőzési veszély esetén indokolt.

A zászlóslevél védelmére a Bayer karboxamid (SDHI) hatóanyagú készítményei, a Zantara és az Ascra Xpro jelentik a komplett megoldást, mivel ezek nem csak kiváló gombaölő, de termésfokozó, minőségjavító hatással is rendelkeznek. Hatékonyak valamennyi jelentős levélbetegség, így a lisztharmat, a vörösrozsda, a sárgarozsda, a szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság ellen. A legjobb hatást és leghosszabb hatástartamot úgy érjük el, ha a betegség első tüneteinek megjelenésekor permetezünk. Így a készítmények kiváló gyógyító hatása és teljes hatástartama érvényesül. A Zantara a tebukonazol-, az Ascra Xpro pedig protiokonazol tartalmának köszönhetően a leveleken látens módon szaporodó, és felfelé terjedő fuzárium ellen is hatékony, így a kalászfuzáriózis elleni eredményes védekezéshez is hozzájárulnak. A Zantara és az Ascra Xpro készítményekben található hatóanyagok mindegyike ún. „zöldítő” és termésnövelő tulajdonsággal is rendelkezik, melyek közül kiemelkedik a bixafén hatóanyag. A bixafén a növény asszimilációjának és más folyamatainak pozitív befolyásolásával hat a termésképzésre és a termés minőségére. Kísérletek sora igazolja, hogy a bixafénnel kezelt növények anyagcseréje felgyorsul, az asszimilálták szemekbe való beépülése fokozódik, a kezelt növények stressztűrő képessége pedig növekszik. A Zantara és az Ascra Xpro alkalmazása mindenkinek javasolt, akinek célja a nagyobb és jobb minőségű termés. A kijuttatásukat a levélbetegségek elleni védekezés idején, a zászlóslevél stádiumban javasoljuk, mindkét készítmény esetében az 1,1-1,2 l/ha dózist alkalmazva, kiegészítve a virágzáskor végzett Falcon Pro vagy Prosaro-kezeléssel.

 

Mezőgazdaságban négy kalászos fungicid a Bayertől
A Prosaro bármely betegség ellen és bármely időpontban eredményesen bevethető
(Fotó: Bayer)

 

A Prosaro a Fusarium-specialista, hisz az egyik leghatékonyabb Fusarium elleni készítmény. Alkalmazása elsősorban a búzát (és más kalászosokat is) intenzív szinten termesztők részére ajánlott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro-val a gyakorlatban korábban elképzelhetetlen magas hatásszintet érhetünk el a kalászfuzáriózis ellen. A benne lévő hatóanyagok együttműködése rugalmasabb kijuttatási időt nyújt, hosszabb a hatékony védekezési periódus.

A Prosaro bármely betegség ellen és bármely időpontban eredményesen bevethető a kora tavaszi szártőbetegségek elleni kezeléstől a virágzáskori kezelésig. Felhasználása mégis ott javasolt, ahol a Prosaro megelőzi a többi készítményt: a minőségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro-kezelés kiváló kalászfuzáriózis elleni védelmet nyújt, emellett véd a tenyészidő végén támadó levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is. Dózisa 0,75 l/ha és 1 l/ha között szabadon megválasztható. A helyes dózis a fertőzési kockázat szintjétől függ: fuzáriumfertőzésre hajlamosító időszakban feltétlenül az 1 l/ha dózist alkalmazzuk, figyelmet fordítva a helyes kijuttatási technikára (megfelelő lémennyiség és fúvókatípus) is.

Minden termelőt büszkén bátorítunk arra, hogy tájékozódjon készítményeink hatékonyságáról, és alkalmazza a Bayer kalászosvédelmi technológiáját! Készítményeink segítségével mindenki sikereket érhet el, legyen szó bármely gabonakultúráról, az ország bármely régiójáról, bármely intenzitási szintről vagy betegségről.

 

Csorba Csaba

Bayer Crop Science