Intenzív búzafajtákhoz hatékony növényvédelmi technológia

2021. március elején az látszik, hogy a tél hiánya miatt ismét számítani lehet a kórokozók korai megjelenésére. A különböző szintű védekezési programokhoz a Bayer 2021-ben négy kalászos fungicidet ajánl.

Általánosan elfogadott, hogy jó gabonatermést és kiváló minőséget csak akkor tudunk elérni, ha a gyomnövények, rovarkártevők mellett folyamatosan gondoskodunk az állomány gombabetegségek elleni védelméről is. A védekezéshez több hatóanyagú készítményeket célszerű felhasználni, amelyek a gombabetegségek széles köre ellen védenek, és hatásukra a termésképző elemek a „maximális fordulatszámon” teljesítenek.

 

Mezőgazdaságban négy kalászos fungicid a Bayertől
A különböző szintű védekezési programokhoz a Bayer 2021-ben négy kalászos fungicidet ajánl
(Fotó: Bayer)

 

A Falcon Pro egy univerzális kalászos gombaölő szer. Rugalmasságának köszönhetően bármely termelési szinten, bármely programban gazdaságosan és eredményesen alkalmazható. A Falcon Pro három egymástól eltérő hatóanyagot tartalmaz, amelyek mindegyike külön-külön is rendkívül hatékony. A közöttük érvényesülő szinergizmus gyors felszívódást, egyenletes eloszlást és valamennyi kórokozó ellen teljes védelmet ad a gabona minden fejlődési stádiumában. A Falcon Pro dózisa rugalmasan alkalmazható: levélbetegségek ellen 0,6–0,8 l/ha, kalászfuzáriózis ellen 0,8–1,0 l/ha kijuttatása javasolt. Az 1,0 l/ha dózis nagyobb fuzáriumfertőzési veszély esetén indokolt.

A zászlóslevél védelmére a Bayer karboxamid (SDHI) hatóanyagú készítményei, a Zantara és az Ascra Xpro jelentik a komplett megoldást, mivel ezek nem csak kiváló gombaölő, de termésfokozó, minőségjavító hatással is rendelkeznek. Hatékonyak valamennyi jelentős levélbetegség, így a lisztharmat, a vörösrozsda, a sárgarozsda, a szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság ellen. A legjobb hatást és leghosszabb hatástartamot úgy érjük el, ha a betegség első tüneteinek megjelenésekor permetezünk. Így a készítmények kiváló gyógyító hatása és teljes hatástartama érvényesül. A Zantara a tebukonazol-, az Ascra Xpro pedig protiokonazol tartalmának köszönhetően a leveleken látens módon szaporodó, és felfelé terjedő fuzárium ellen is hatékony, így a kalászfuzáriózis elleni eredményes védekezéshez is hozzájárulnak. A Zantara és az Ascra Xpro készítményekben található hatóanyagok mindegyike ún. „zöldítő” és termésnövelő tulajdonsággal is rendelkezik, melyek közül kiemelkedik a bixafén hatóanyag. A bixafén a növény asszimilációjának és más folyamatainak pozitív befolyásolásával hat a termésképzésre és a termés minőségére. Kísérletek sora igazolja, hogy a bixafénnel kezelt növények anyagcseréje felgyorsul, az asszimilálták szemekbe való beépülése fokozódik, a kezelt növények stressztűrő képessége pedig növekszik. A Zantara és az Ascra Xpro alkalmazása mindenkinek javasolt, akinek célja a nagyobb és jobb minőségű termés. A kijuttatásukat a levélbetegségek elleni védekezés idején, a zászlóslevél stádiumban javasoljuk, mindkét készítmény esetében az 1,1-1,2 l/ha dózist alkalmazva, kiegészítve a virágzáskor végzett Falcon Pro vagy Prosaro-kezeléssel.

 

Mezőgazdaságban négy kalászos fungicid a Bayertől
A Prosaro bármely betegség ellen és bármely időpontban eredményesen bevethető
(Fotó: Bayer)

 

A Prosaro a Fusarium-specialista, hisz az egyik leghatékonyabb Fusarium elleni készítmény. Alkalmazása elsősorban a búzát (és más kalászosokat is) intenzív szinten termesztők részére ajánlott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro-val a gyakorlatban korábban elképzelhetetlen magas hatásszintet érhetünk el a kalászfuzáriózis ellen. A benne lévő hatóanyagok együttműködése rugalmasabb kijuttatási időt nyújt, hosszabb a hatékony védekezési periódus.

A Prosaro bármely betegség ellen és bármely időpontban eredményesen bevethető a kora tavaszi szártőbetegségek elleni kezeléstől a virágzáskori kezelésig. Felhasználása mégis ott javasolt, ahol a Prosaro megelőzi a többi készítményt: a minőségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro-kezelés kiváló kalászfuzáriózis elleni védelmet nyújt, emellett véd a tenyészidő végén támadó levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is. Dózisa 0,75 l/ha és 1 l/ha között szabadon megválasztható. A helyes dózis a fertőzési kockázat szintjétől függ: fuzáriumfertőzésre hajlamosító időszakban feltétlenül az 1 l/ha dózist alkalmazzuk, figyelmet fordítva a helyes kijuttatási technikára (megfelelő lémennyiség és fúvókatípus) is.

Minden termelőt büszkén bátorítunk arra, hogy tájékozódjon készítményeink hatékonyságáról, és alkalmazza a Bayer kalászosvédelmi technológiáját! Készítményeink segítségével mindenki sikereket érhet el, legyen szó bármely gabonakultúráról, az ország bármely régiójáról, bármely intenzitási szintről vagy betegségről.

 

Csorba Csaba

Bayer Crop Science

agrár bayer fungicid hatékony mezőgazdaság növényvédelmi technológia
.
.