Bezárás

Védelem a virágzás időszakában is

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 április 15.

A repce fejlődésével a tavaszi védekezés újabb szakaszába lép – a szárat, a virágzatot és a becőket károsító, jelentős terméskiesést előidézni képes kórokozók és kártevők elleni védelem lesz a fő feladat.

 

Megfelelő vetésváltással csökkenthető egyes betegségek megjelenésének esélye

Emellett szükség van hatékony, megelőző növényvédelmi kezelésekre is. A hőmérséklet és a páratartalom emelkedésével egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek a fehérpenész és a becőrontó betegség kórokozóinak fertőzéséhez. A védekezés hiányában kialakuló fertőzés jelentős minőségi és mennyiségi kárt okozhat.

Emellett folytatódik a kártevők betelepedése is, megjelennek a virág- és becő károsítói. A rovarölő szereket érintő EU szabályozások csökkentették a rendelkezésre álló hatóanyagok és készítmények számát, ami a virágzáskori védekezést még nehezebbé teheti. A felhasználható készítmények körültekintő megválasztásával és kijuttatásával, a megfelelő szerrotációval azonban még így is megoldható, hogy a legjobb hatékonysággal vessük be a rovarölő szereket a repce védelmére.

 

Bayer technológia a repcében, mezőgazdaság
A mezőgazdaságban szükség van hatékony, megelőző növényvédelmi kezelésekre (Fotó: Bayer)

 

Propulse

Őszi káposztarepce virágzási időszakában alkalmazva a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum, valamint a repce becőrontó betegség kórokozója, az Alternaria brassicae ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik. E két nehezen leküzdhető betegségen túl a repcét ritkábban károsító betegségek – szürkepenész, cilindrospórium, lisztharmat – ellen is kiváló hatékonyságú.

Optimális kijuttatási időpont akkor van, amikor a vezérhajtáson található virágok első szirmai már lehullottak. Ezek a sziromlevelek ugyanis részben megtapadnak a repce levelén és megfelelő időjárás esetén komoly fertőzés kiindulási pontjaivá válhatnak. A Propulse megfelelő időzítésével a fertőzés ilyen esetben is megelőzhető. Fluopyram hatóanyaga fehérpenész ellen kiemelkedő hatékonyságú, biztos rezisztencia kezeléssel. Különleges formulációjának köszönhetően a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már UV és esőálló. A rezisztencia elleni védekezésben is fontos szerepe van, mivel elsődleges bomlásterméke is rendkívül jól kapcsolódik a hatáshelyhez, így az ellenálló gombatörzsek ellen is hatékony marad.

A repce virágzáskori kezelésénél fontos a növényállomány megfelelő permetlé borítottsága, ehhez a megfelelő fúvóka és haladási sebesség mellett elengedhetetlen a megfelelő lémennyiség: a Propulse kijuttatása legalább 250 l/ha lémennyiséggel javasolt.

A Propulse gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kezelt kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stressz hatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. Repcében a virágzáskor végzett kezelés élettani hatásának köszönhetően a kezelt állomány egységesebben érik be. Az érés időszakában a repce becők szilárdabbak lesznek, így megkésett betakarítás esetén a korai felpattanásából eredő hozamveszteség csökken.

A Propulse & MORE technológiai csomag

Az idei évben a Propulse egy speciálisan olajos növényekre fejlesztett mikroelem lombtrágyával együtt, a Propulse & MORE technológiai csomagban is elérhető. A kiváló védelmet biztosító fungicid és az olajos növények mikroelem utánpótlására optimalizált lombtrágya együttes kijuttatása hatékonyabb munkavégzést és jobb termésátlag elérését teszi lehetővé. A csomagban lévő lombtrágya, a Wuxal Oilseed olyan folyékony mikroelem keverék, ami az olajos növények számára optimális arányban tartalmaz bórt, mangánt és molibdént, valamint ként. Ezek a talajból nehezen felvehető mikroelemek, különösen hideg, nedves talajállapot, kedvezőtlen talaj pH, kimosódást okozó intenzív esőzés, vagy szárazság idején. A Wuxal Oilseed lombtrágyaként történő kijuttatásával a mikroelemek könnyen felvehető formában jutnak a növényre, felvételük az időjárási viszonyoktól függetlenül folyamatosan biztosított. A készítmény Propulse-zal tankkeverékben kijuttatható, a kezelés hatására javul a becő berakódás, magasabb termés és olajtartalom érhető el. A Propulse &MORE csomag összetétele: 5 l Propulse gombaölő permetezőszer és 15 l Wuxal Oilseed EK műtrágya.

 

Bayer technológia a repcében, mezőgazdaság
A repcében alkalmazható Bayer termékek technológiája (Kép: Bayer)

 

Decis Mega

Az 50 g/l deltametrin hatóanyagot tartalmazó Decis Mega-t speciális formulációja más piretroidoknál hatékonyabbá teszi. Kitűnően tapad a rovarok felszínére és a levél felületére is. Azonnali hatóanyag felvétel, igen gyors taglózó hatás, hosszabb tartamhatás és nagyon jó esőállóság jellemzik. Hatását a hűvösebb időjárás sem csökkenti. Felhasználása repcében 1 őszi és 3 tavaszi kezelésre engedélyezett, a repce becőképződéséig kijuttatható. Mind önmagában, mind más hatásmechanizmusú készítményekkel rotációban, illetve azok kombinációs partnereként is érvényesülnek a formuláció előnyei és gyors taglózó hatása.

 

Bayer