fbpx

Hatékonyság és könnyű kezelhetőség – M6001 Utility

Írta: - 2022 április 14. -Hirdetés

A Kubota M6001 Utility egy többfunkciós traktorszéria, mely kialakításában elsődleges szempont volt, hogy egyenlő arányban biztosítsa a hatékonyságot és könnyű kezelhetőséget.

Kubota, talajművelés
Az új modell ideális bármilyen gazdálkodó számára (Fotó: Kubota)

A legújabb modell kormányozhatóságával tűnik ki

Az M6001 Utility, mely kormányozhatóságával és kényelmes kialakításával tűnik ki a versenytársai közül, a Kubota MGX szériájának utóda. Az új M6001 Utility széria nagy tejtermelő és állattartó gazdaságok, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók és önkormányzatok számára készült.

Az új termékcsalád bemutatásával a Kubota célja, hogy a jelenlegi nagy teherbírású M6002-es sorozatot további, könnyebb modellekkel egészítse ki.

Az M6001 Utility egy igazán sokoldalú traktor, amely ideális bármilyen típusú gazdálkodó számára, és használható akár főtraktorként vagy kiszolgáló traktorként könnyebb feladatok elvégzésére.

A Kubota sokoldalú modellje
Használható főtraktorként vagy kiszolgáló munkagépként könnyebb feladatokhoz (Fotó: Kubota)

Környezetbarát motortechnológia

Amennyiben az M6001 Utility szériából választ traktort, akkor nemcsak a kiváló vonóerőt és motorteljesítményt választja, hanem a környezetbarát technológiát is. Mind a rövid, mind a hosszú tengelytávú változatok kimagasló teljesítményt nyújtanak.

A Kubota ismét bizonyítja innovatív piacvezető pozícióját a dízel motorok terén az M6001 Utility szériával. Az M6-101 U és az M6-111 U is modern, 4 hengeres V3800-as motorral van felszerelve. Az M6-121 U, M6-131 U, és M6-141 U 4 hengeres V6108-as motorral rendelkezik.

A rendkívüli, nyolc sebességes powershift sebességváltó intelligens és kezelőbarát. A jól bevált Intelli-Shift sebességváltóval egy gombnyomással könnyedén válthat a fokozatok között. A felfelé vagy lefelé váltás is ugyanilyen egyszerű. A három mechanikusan szinkronizált csoportba rendezett, nyolc áttételi arány mellett 24 előre- és 24 hátramenetet használhat. Ez megfelelő szám a tökéletes sebesség beállításához, valamint biztosítja nagyfokú rugalmasságot és kényelmet a rakodási munkákhoz. Ha a helyzet úgy kívánja, a jobb kartámaszról le sem kell vennie a kezét, hiszen lehetőség van két további beépített gombbal a powershift fokozatokat is váltani.

A Kubota sokoldalú modellje
Az intelligens powershift sebességváltóval biztosítja a feladathoz szükséges tökéletes sebesség beállítását (Fotó: Kubota)

Az M6001 Utility hidraulikája biztosítja a legnagyobb termelékenységet

Az új M6001 Utility sorozatú traktorok fogaskerekes, hidraulikus szivattyúkkal vannak felszerelve a munkaeszközök zökkenőmentes működése és az extragyors homlokrakodó munka érdekében. A hátsó hidraulikát külső munkahengerek működtetik, amik nagyobb emelőerőt biztosítanak, és megkönnyítik a hozzáférést a traktor hátsó részéhez. Az alsó függesztőkarok elektronikus vezérlésűek, ennek köszönhetően a sárvédőn kihelyezett kapcsolókkal gyorsan vezérelhető az emelés és a süllyesztés.

Nagyon nehéz munkaeszközök emelésekor az M6001 Utility megmutatja, hogy mire képes: emelőereje 6100 kg (M6-121 U, M6-131 U és M6-141 U modellek) vagy 5000 kg (M6-101 U és M6-111 U modellek). Modelltől függően a hidraulika szivattyú teljesítménye 71 l/perc vagy 77 l/perc. Ennek köszönhetően bármilyen munkaeszköz maximális hatékonysággal kezelhető.

Az új modell homlokrakodóként is jól teljesít

Amennyiben egy traktor és egy homlokrakodó ugyanattól a gyártótól származik, akkor joggal számíthat tökéletesen illeszkedő termékcsomagra. Az M6001 Utility azonban túlszárnyalja elvárásait. A tökéletesen összehangolt technológia új szintre emeli a homlokrakodójának teljesítményét intelligens megoldásokkal.

A könnyű használhatóságuk és gyorsaságuk teszi egyedivé a Kubota traktorok homlokrakodóit. Együtt tökéletes feltételeket biztosítanak a rendkívül hatékony munkához: a traktor kiváló rálátást biztosít – még felemelt homlokrakodónál is – a napfénytetőn keresztül. A homlokrakodó pedig a gyorsan fel-, és lekapcsolható, valamint könnyen kezelhető.

A Kubota sokoldalú modellje
Könnyű használhatóság és gyorsaság teszi egyedivé (Fotó: Kubota)

„Automata kétkerék hajtás” – kanyarodási funkció

Hála az M6001 Utility kiváló vonóerejének és egyedülálló kormányozhatóságának, bármilyen feladattal képes megbirkózni, legyen az a szántóföldeken, gyümölcsösökben, vagy az úton.

Az éles kanyarokban és szűk udvarokon pedig korrigálás és tolatás nélkül is meg tud fordulni. Az M6001 Utility kiemelkedő újítása az „automata kétkerék hajtás” kanyarodási funkció. Ez a rendszer az első tengelyen lévő érzékelők segítségével automatikusan kikapcsolja a négykerék-hajtást kanyarodáskor, ezáltal biztosítja az optimális fordulási sugarat, valamint a gumiabroncsok maximális védelmét. A nagy tengelytávú változatoknál az első tengely 110 mm-rel hosszabb. Ez a traktor fordulási tulajdonságait is javítja.

Időt, erőforrást és költségeket megtakarító okos-megoldások

A traktor a lehető legjobb kihasználás érdekében akár utólagosan is felszerelhető ISOBUS felszereléssel. A traktor hátulján található csatlakozás lehetővé teszi az ISOBUS egységek megjelenítését a fülkében az IsoMatch Tellus Pro 12″ vagy Tellus Go 7″ monitorokon. A 7”-os K-Monitor beépített GEOCONTROL-lal rendelkezik. A GNSS vevővel kombinálva lehetővé teszi a szekció-szabályozást és a műtrágya, növényvédő szerek és vetőmagok részterület-specifikus alkalmazását.

Ez időt, erőforrást és költségeket takarít meg, ugyanakkor kevesebb negatív hatás is éri a környezetet. A táblavégi fordulókezelő rendszer is része a GEOCONTROL funkciónak, ami automatizálja a teljes fordulási műveletet, így még több idő megspórolható. Minden adat másolható a terminálokról, így garantált a tökéletes nyomon követhetőség.