fbpx

A Dow AgroSciences páratlan gyomirtó szer választéka a gabonatermesztésben

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 01.

A gabonafélékben felhasználható gyomirtó szerek között gyakran nehéz eligazodni. A hatóanyagok száma ugyan jóval kevesebb, mint az engedélyezett készítményeké, azonban ettől még korántsem egyszerű a tájékozódás.

A herbicideket hatékonyságuk szerint szokás csoportosítani. Gyakori szempont a ragadós galaj és a mezei acat elleni hatás megléte vagy hiánya. A tisztán szulfonil-urea tartalmú herbicidek pl. nem jeleskednek a galaj ellen, a mezei acaton pedig gyakran csupán közepes hatékonyságot érnek el. A Dow AgroSciences termékeit nem érdemes ennek a szempontnak a figyelembevételével csoportosítani, hiszen a jelen cikkben szereplő összes készítmény alkalmas a ragadós galaj és a mezei acat okozta problémák kezelésére. Szerencsésebb, ha az adott terület gyomproblémáit vesszük alapul, és ehhez rendeljük hozzá a felhasználható készítményeket.

A gabonatáblák egy részén a gyomfertőzöttség átlagos és nem fordul elő nehezen irtható gyomfaj, vagy csak alacsony egyedszámban. Gyakoribb, amikor a nehezen irtható gyomok tömegesen vannak jelen. Sokszor előfordulnak olyan táblák, amelyeken a gyomfajok száma igen magas, a gyomösszetétel meglehetősen változatos. Másokon a korábbi egyoldalú szerhasználat következtében egy-egy gyomfaj az uralkodó. Ezentúl vannak olyan területek, amelyeken az egyszikű gyomok általi fertőzöttség dominál, így az ellenük való védekezést kell kiindulópontnak tekinteni. A gyomproblémák igen változatosak, ezáltal a szerválasztás komoly fejtörést okozhat. A Dow AgroSciences az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyedülálló módon olyan gyomirtó szer palettával rendelkezik, amely rugalmasan igazodik a gabonatermesztés változatos gyomviszonyaihoz. A cég ajánlatában szereplő készítmények közül választva szinte minden gabonatábla sikeresen gyomirtható.

Átlagos kétszikű gyomfertőzöttség esetén jól használható a hosszú évek óta kedvelt Mustang* SE (0,6 liter/ha), amely a gabona bokrosodásának végéig kipermetezhető. A készítmény jól megbirkózik a fiatalabb ragadós galajjal és a kisebb mezei acat fertőzés okozta problémákkal is.

Azoknak a gazdálkodóknak, akik a korábbi években gabonatábláikon nem voltak elégedettek a parlagfű, a mezei acat és a ragadós galaj elleni védekezés sikerével, a Taltos* 450 WG-t (33 g/ha + adjuváns) ajánljuk figyelmükbe. A kedvező áron forgalomba kerülő készítmény egyike az új fejlesztésű gyomirtó szereinknek, amely 2009 tavaszán került a piacra és széles hatásspektrummal rendelkezik a kétszikű gyomok körében. Az egy hatóanyagú szulfonil-urea típusú herbicidek hatékonyságát a korábban említett gyomok mellett többek között a tyúkhúr, az árvakelésű napraforgó, az ebszikfű, a pipacs, a nyári hérics és a vetési boglárka esetében is felülmúlja.

A cég legújabb készítménye, a 2010-től felhasználható Mustang Forte* (0,8-1 l/ha) mindarra képes, amelyet a Taltos nyújt a gabona gyomirtásban, ezen felül elsősorban azoknak a gazdálkodóknak javallott, akik gyors és látványos gyomirtó hatást kívánnak elérni. Az erős és robosztus Mustang Forte megállja a helyét a gyengébb kultúrállapotú, elgyomosodott szántókon is, a versenytársak hatékonyságát pedig a keleti szarkaláb, a mezei tarsóka és a fehér libatop ellen is meghaladja. Azokon a területeken, ahol a kék búzavirág, a fekete üröm, az árvakelésű repce, a mezei tikszem, a szuláklevelű és a lapulevelű keserűfű okoz nehézségeket, a Mustang Forte alkalmazása tanácsolt. A folyékony készítmény dózisa az őszi vetésű gabonák esetében 1 liter, a tavaszi vetésűekben 0,8 liter hektáronként. A Taltos és a Mustang Forte egyaránt a kultúrnövény két nóduszos állapotáig permetezhető ki, amely megkönnyíti a felhasználást.

A kijuttatásban legrugalmasabb készítmény a Dow AgroSciences prémium terméke, a Colombus* EC (1-1,5 l/ha), amely a gabonafélékben egészen a zászlós levél megjelenéséig használható. Ennek oka nem csupán a kiemelkedő szelektivitás, hanem a termék kiváló hatékonysága a fejlettebb gyomnövényeken is. A Colombus megbízható, jól bevált hatóanyagok előnyös kombinációja, mely egyesíti a Lontrel* 300 és a Starane* 250 EC erejét, így többek között a folyondár, a galaj és a mezei acat sem ellenfele. A készítmény harmadik pillére a Mustangból jól ismert floraszulam hatóanyag, amely a széles hatásspektrumért felel a kétszikű gyomok körében. A hármas hatóanyag-kombináció az egyik legkiválóbb gabona gyomirtó szerré emeli a Colombus-t, amely rugalmas felhasználhatóságának és sokoldalúságának köszönhetően éppúgy kitűnő eleme a minőségi gabonatermesztést célzó technológiának, mint pl. a belvízzel sújtott területek késői gyomirtásának.

Az egyszikű gyomokkal fertőzött vidékeken érdemes kipróbálni az új Genius* WG-t (200 g/ha + adjuváns). Ezt a készítményt azoknak fejlesztettük ki, akiknek a kétszikű gyomok mellett egyúttal a magról kelő egyszikűek ellen is védekezniük kell. A termékben található piroxszulam molekula felelős az egyszikűirtó-hatásért. Ha a Taltos mellé rendeljük a nagy széltippan, a vadzab, a rozsnokfélék és a parlagi ecsetpázsit elleni hatékonyságot, megkapjuk a Genius-t, mellyel teljes körű évelő kétszikű ill. magról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni védelmet érhetünk el. Pásztortáska, parlagi nefelejcs és veronikafélék előfordulásakor kínálatunkból szintén a Genius használatát javasoljuk.

Készítményeink egyik közös tulajdonsága a mezei acat elleni hatékonyság. Erről azonban nem csupán a gabonaállományban elpusztuló gyomnövény egyedek látványa tanúskodik. A Taltos, a Mustang Forte és a Genius esetében az aminopiralid hatóanyag, illetve a Colombus-ban megtalálható klopiralid gyökérirtó hatása gátolja a mezei acat rizómáinak újrahajtását még a betakarítás előtt és kihajtását a nyári gabonatarlón. Az évelő mezei acat elleni tartós hatásnak kiemelkedő szerep jut a vegetációkon átívelő védekezési stratégiában.

A Genius a kultúrnövény két nóduszos fejlettségéig juttatható ki őszi és tavaszi búzában, rozsban és tritikáléban. A Taltos, a Mustang Forte és a Colombus őszi és tavaszi búzában, őszi és tavaszi árpában, sörárpában, rozsban, zabban és tritikáléban egyaránt felhasználható. A Mustang a sörárpa kivételével minden őszi és tavaszi kalászosban kipermetezhető.

A Dow AgroSciences megújult portfóliója minden körülmények között megállja a helyét a gabona gyomirtásban. Széleskörű igényeket kielégítő választékunkat ajánljuk figyelmükbe mindazoknak, akik komolyan gondolják a gyomirtást.

Ajánlott link: www.ecatalog.hu/gabonatermesztestechnologia.

Hoffmann Péter
fejlesztőmérnök

Dow AgroSciences
(06-30/384-1394)

A fent leírtak tájékoztató jellegűek.
Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékeken található címke utasításait!
* a Dow AgroSciences LLC bejegyzett védjegye