fbpx

Taltos – a mi gyomirtónk!

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 01.

A Taltos* 450 WG 2009 tavaszán került először a növényvédőszer forgalmazók polcaira. Szó szerint a polcaira, hiszen a termék 1 hektáros kiszerelésben (33 grammos zacskó), II. forgalmazási kategóriájú gyomirtó szerként a kisebb gazdaboltok kínálatában is szerepelt.

Mi a Taltos? A Taltos minden gabonafélében biztonságosan felhasználható, kettős hatásmódú gyomirtó szer, amelynek hatáskifejtése gyorsabb,hatásspektruma szélesebb, és az évelő gyomok (pl. mezei acat) elleni hatékonysága jobb, mint a tisztán szulfonil-urea hatóanyagot tartalmazó készítményeké.

  • Minden gabonafélében biztonságosan felhasználható. – Az engedélyokirat szerint a készítmény az őszi- és tavaszi búza, az őszi- és tavaszi árpa, a rozs, a tritikálé és a zab gyomirtására egyaránt alkalmas. A sörárpában nem emeli a fehérjetartalmat, így nem befolyásolja a söripari mutatókat. A Taltos – a mai felhasználói igényeknek megfelelően – a gabonafélék 2 nóduszos fejlettségi állapotáig juttatható ki.
  • Kettős hatásmódú gyomirtó szer. – A Taltos 2 hatóanyagot tartalmaz. A floraszulam a szulfonil-anilidek családjába tartozó ún. ALS-gátló hatóanyag. A klasszikus szulfonil-ureáktól eltérően azonban más kapcsolódási pontokon fejti ki a hatását (C és D). A másik alkotóelem, az aminopiralid 2009-ben mutatkozott be Magyarországon. Ez a hatóanyag a piridin-karboxilsavakhoz tartozik, és rokonságot mutat a Starane* és a Lontrel* gyomirtók hatóanyagaival, de azoknál jóval aktívabb (dózisa csupán 10 gramm(!) hektáronként). Hatásmódját tekintve növekedés-szabályzó anyag, a xilém és a floém transzport segítségével nagyon jól mozog a gyomnövényekben; felhalmozódik a hajtáscsúcsban, és magas koncentrációban a gyökér(zet)be (pl. a mezei acat rizómáiba) is eljut.

Az elmúlt 10 esztendő gabona gyomirtási szokásait tanulmányozva megállapítható, hogy a kalászos terület felén(!) évről-évre szulfonil-urea hatóanyag-tartalmú készítményekkel történik a kezelés. Ráadásul ennek a területnek a 90%-án, azaz mintegy félmillió hektáron, a szulfonil-urea csoportba tartozó herbicidek önállóan, kombinációs partner nélkül kerülnek kijuttatásra. A huzamosabb ideig végzett egyoldalú szerhasználat következtében előbb vagy utóbb csökkenhet a gyomok hatóanyaggal szembeni érzékenysége, végső esetben pedig kialakulhat a gyomok ellenálló képessége, azaz a rezisztencia. Magyarországon mind ez idáig csak a mezei acat esetében találtak szulfonil-urea rezisztens biotípust, de intő jel, hogy Európa-szerte több rezisztens gyomfaj okoz komoly gyomirtási nehézségeket (pl. pipacs, szőrös disznóparéj). Az egyoldalú szerhasználat mellett a rezisztencia kialakulásának kedvez az engedélyezett dózisok alsó határának folyamatos használata (pl. 20-25 gr/ha helyett 10-15 gr/ha) is.

Az itt leírtak megelőzésére ajánlott azoknak a készítményeknek az alkalmazása, amelyek különböző hatásmechanizmusokat egyesítenek. Ilyen pl. a Taltos, melynek két hatóanyaga eltérő hatóanyag csoportba tartozik.

  • Hatáskifejtése gyorsabb. – A Taltosban lévő aminopiralid a felszívódás után gyorsan kifejti a hatását (zöld növényi részek csavarodása, torzulása). Ezzel ellensúlyozza a floraszulam – a szulfonil-ureákhoz hasonlóan – lassabb hatáskifejtését.
  • Biztosabb hatás és szélesebb hatásspektrum. – A Taltos a hasonló termékeknél biztosabb hatékonyságú pl. a mezei acat, a parlagfű, a szarkalábfélék, a pipacs, a búzavirág és a keserűfűfélék ellen. A készítmény fluroxipir hozzáadása nélkül is kiváló hatékonyságú a ragadós galajon; a Taltosban lévő aminopiralid és floraszulam így együtt a versenytársaknál szélesebb gyomirtó spektrummal rendelkezik.
  • Az évelő gyomok (pl. mezei acat) elleni hatékonysága jobb. – Már említésre került, hogy a Taltos a gyomnövénybe való felszívódás után gyorsan eljut a növekedési pontokba, a hajtáscsúcsba és a gyökérbe. A mezei acat esetében például olyan mennyiségben jut le a rizómába, hogy képes elpusztítani az ott lévő alvó rügyeket is. A Taltossal kezelt mezei acat ezért jóval kisebb mértékben hajt ki a tarlón vagy a következő év tavaszán, mint más gyomirtó szerekkel végzett kezelést követően.

A fent leírtak tájékoztató jellegűek. Felhasználás előtt, kérjük, olvassa el és tartsa be a termékcímkéjén található utasításokat (dózis, kultúrnövény fenológiája, javasolt növényvédelmi technológia ill. gyártói ajánlások a vetésforgóval és a szalmafelhasználásával kapcsolatban).

Ajánlott link: www.ecatalog.hu/gabonatermesztestechnologia.

Hoffmann Péter, Szabó István

Dow AgroSciences