fbpx

Megzavarják a méheket a glifozát alapú gyomirtók

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 27.

Egy friss kísérlet eredményei arra utalnak, hogy a glifozát káros hatással van a méhek tanulási, táplálékkeresési képességeire, memóriájára.

méh

Szerepe lehet a méhpusztulásokban

A glifozát káros hatásait korábban a rovarokra, például a beporzó világra vonatkozóan kutatták, és kimutatták, hogy például jelentősen összezavarja a méhek bélflóráját, és hatással van az immunrendszerükre is. Mindez arra is utalt, hogy a vegyületnek szerepe lehet a tömeges méhpusztulásokban. Aztán 2015-ben az ENSZ rákkutatási ügynöksége (IARC) valószínűsítette, hogy a glifozát rákkeltő lehet az emberek esetében. ” besorolást adta. Most újabb tanulmány jelent meg a Science of The Total Environment folyóiratban, ami szerint a glifozát károsítja a poszméhek agyát, és megzavarja a táplálékkeresési funkciók normális működését.

Gyorsan tanulnak vagy épp felejetenek…

A gyomirtószernek a méhekre vonatkozó, a megismerésre és memóriára gyakorolt hatását 10 különböző színű virágból mesterséges mezőn vizsgálták. A virágok felét cukros oldattal tették vonzóvá, míg a másik fele a rovarok által egyáltalán nem kedvelt kinines oldattal impregnálták. A tanulmány szerint a kontrollcsoport gyorsan megtanulta, mely színekhez társult a cukros jutalom, és melyekhez nem, és hamar képesek voltak emlékezni a színkombinációkra is. Ezzel szemben a feladat előtt az egyik, glifozátalapú készítménynek kitett poszméhek csoportja nehezen tanulta meg a jutalomvirágok színeit, és két nappal később ráadásul mindent elfelejtett, amit megtanult.

permetezés

Katasztrófa a túlélésükre nézve

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy már egészen alacsony dózis is káros hatással volt a poszméhek képességeire és viselkedésére. A tanulmány megállapította, hogy bár a glifozátalapú gyomirtónak való kitettség nem teszi teljesen színvakká a rovarokat, és nem befolyásolja a szaglásukat, de a finom színmegkülönböztetésre és a hosszú távú memóriára jelentős negatív hatással van. A kutatók szerint az eredmények meglehetősen aggasztóak, mert már a színlátás kis zavarai is katasztrofálisan befolyásolják a poszméhkolóniák túlélési esélyeit.

Kutatások, kételyek

A glifozát egyébként hosszú évek óta viták kereszttüzében áll, és ebben a folyamatban egyébként a hazai kutatások is kiveszik a részüket. Arra például nemrég egy kiterjedt vizsgálat sem talált bizonyítékot, hogy az emberre nézve rákkeltő lenne a hatóanyag. Ugyanakkor egy hazai egyetemi kutatócsoport vizsgálatai alapján valószínűsíthető, hogy nem is feltétlenül a hatóanyag, hanem a formázóanyagok jelenthetnek veszélyt a sejtekre.