fbpx

Gabona-korlátozás: valami nagyon fura történik Szerbiában

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 26.

Idehaza szerencsére stabil a gabonakivitel szabályozása és helyzete, de déli szomszédunknál most felmerült, hogy valakik ellopták a stratégiai készleteket és az értük kapott pénzt is.

gabona

Reagáltak

Az emelkedő árak és oroszok ukrajnai háborúja miatt számos ország kiviteli szigorításokat vezetett be a hazai gabona kivitelére. Nálunk a kormány május közepéig csak a Nébihnek előzetesen tett bejelentéshez kötötten engedi exportálni a gabonaféléket (a részletes szabályozás itt). A hazai ellátás biztonságáért tett intézkedés részeként az állam elővásárlási jogot tart fenn magának. A gazdák számára ugyanakkor kedvező a felvásárlási árak emelkedése, és például új vetési tervvel is tudtak reagálni a korán megszületett intézkedésre.

Zsebre vágták

Hasonló szigorítást vezettek be többek közt Szerbiában is. Most azonban egy új kormányhatározat a gabona, liszt és étolaj havi kiviteli kvótáját szabályozná. Ugyanakkor egy szakszervezeti integráció arra hívta fel a figyelmet, hogy búza mellett több más stratégiai fontosságú termék tűnt el az árutartalékokból. Az érdekvédelem a kivitel teljes tilalmát követeli mindaddig, amíg ki nem derül, hogy hol és mennyi áru tűnt el. A szerbiai Szabad Magyar Szó című lap idézi a szakszervezetek gyanúját: „már több alkalommal is bebizonyosodott, hogy a kartellek és a mágnások a politikusoknak köszönhetően érinthetetlenek és erősebbek az államnál is”. Maga az államfő is arról beszélt, hogy „megloptak bennünket, a silókban nincs búza, és az eladás után valaki zsebre vágta a pénzt.” Egyébként a szerb kormány szerdán engedélyezte havonta 150 ezer tonna búza és kukorica, 20 ezer tonna liszt és nyolcmillió liter étolaj kivitelét.

Fotók: Illusztráció (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)