fbpx

Fókuszban a vízkár!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 január 22.

Az aszálykár, az árvíz, a fagy- vagy jégkár mind súlyosan érintik a növénytermesztést, az állattenyésztést, a halászatot, az erdészetet, a kertészetet és ezen keresztül rengeteg gazda-gazdaság megélhetési lehetőségeit is.

Fókuszban a vízkár!

Lehet még pályázni!

A jelenleg is nyitott „VP4-4.4.2.1-16 Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: létesítmények kialakítása, fejlesztése” című pályázatra 2019. március 1-ig lehet támogatási kérelmet benyújtani, ismertette Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztályának vezetője. A pályázat célja a területi vízvisszatartás elősegítése, illetve a felszín és a felszín alatti víztesteket érő terhelések szennyeződések csökkentése, megakadályozása, az éghajlatváltozással összefüggő problémák minimalizálása. Mindez a biodiverzitás megőrzését, illetve a vizeink mennyiségi és minőségi védelmét is szolgálja. A beruházások révén csökkenthetők a felszíni vizeket érő eróziós, deflációs hatások, mérsékelhető a kijuttatott anyagoknak a lemosódása, továbbá jobb vízellátás és mozaikosabb területek alakíthatóak ki. Mindezzel természetesen az aszályérzékenység csökkentése is cél.

Vízmegőrzés mindenek előtt!

A talaj és a talajban történő vízmegőrzés fontosságáról Jakab Gergelytől, az MTA tudományos főmunkatársa, valamint Sztahura Erzsébet, a NAK vezető szakértője beszélt. – A talaj megfelelő használatával nagyon sok vizet tudnánk megőrizni: akár az évi lehullott csapadék 2/3-dát is tárolhatnánk. Ha pedig talajaink megfelelő mennyiségű vizet tárolnak, akkor aszályhelyzetben sem lenne probléma a nedvesség megteremtése, az eltárolt mennyiséget a növény könnyebben fel tudná venni, és sokkal stressztűrőbb lenne. Emellett, ha odafigyelnénk a talajainkra, a belvíz kialakulása is csökkenhetne – hangsúlyozta.

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak