fbpx

Higany, gránát: pusztul a sertés és 10 millió hektár föld

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 08.

Higany, akna, olaj, arzén: legalább 10 millió hektár termőföld mehet tönkre Ukrajnában a háború miatt. Pusztulnak a sertések is Kelet-Ukrajna és a szomszédos orosz gazdaságaiban. A napokban 200 sertés pusztult el egy dróntámadásban, ami persze szinte semmi ahhoz, amit az oroszok műveltek Kelet-Ukrajnában, ahol csak tavaly félmillió ezer állat pusztult el az invázió miatt.

A támadó ország is szenvedi saját háborúját

Az orosz hírügynökségek szerint 178 sertés pusztult el egy kamikaze dróntámadásban és ágyúzással az egyik legnagyobb orosz sertéshústermelő, az Agro Belogorie által üzemeltetett belgorodi Tsapovka-1 farmon. Az ukrán határtól 3 km-re található farmon az elpusztult állatok mellett 100 sertés megsebesült. Azóta, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát, ez az első alkalom, hogy orosz ipari sertéstelepet érint az ellenségeskedés. A belgorodi régió az orosz sertéshústermelés nagyjából 20%-át adja; körülbelül évi 930 ezer tonnát. A (nem mindig megbízható) orosz közlések azt állítják, hogy az ukrán fegyveres erők rendszeresen ágyúzzák a régiót. Néhány nappal korábban a belgorodi régió másik részén egy farmon végrehajtott ágyúzás 10 tehenet ölt meg. A háborút elindító oroszok eközben attól is tartanak, hogy a takarmány-alapanyag megtermeléséhez szükséges földterületeket is kár éri a fegyveres támadásokban.

sertés háború
Százezrével ölte meg a sertéseket az orosz invázió Ukrajnában (Fotó: PigProgress)

Szomjan halt állatok a megszállt területeken

Az orosz veszteségek mindenesetre eltörpülnek ahhoz képest, amit a megtámadott vagy elfoglalt ukrán területek szenvednek el. Már tavaly nyáron az Ukrán Sertéstenyésztők Szövetsége közzétette, hogy az iparág 300 ezer sertést, az ipari gazdaságok sertésállományának 10%-át veszítette el – ez a szám azóta 500 ezer fölé nőtt. A donyecki régió korábban az ország második legnagyobb sertéstermelő tartománya volt. Több nagy ipari gazdaságot elpusztítottak vagy bezártak tulajdonosaik a harcok közelsége miatt. Volt, ahol az állatok egyszerűen szomjan haltak, miután a megszálló oroszok nem engedték sem az alapvető inputok szállítását, sem a minimális ellátórendszerek működtetését a megszállt területeken. Van régió, ahol 42 létesítményből 34 sérült meg.

10 millió hektár termőföldnek vége

háború termőföld
Bombák, gépek mérgező anyagai szivárognak a termőföldbe Kelet-Ukrajnában (Fotó: Atlantic Council)

Az ukrán mezőgazdaságot az is súlyosan érinti, hogy az oroszok a tengeri gabonaexportot is folyamatosan korlátozzák, nehezítik. Az orosz agresszió hosszú távú – ha ugyan nem helyrehozhatatlan – károkozása a termőföldek irtózatos szennyezése. A fegyveres összecsapások, robbantások, a harc- és szállítójárművek közlekedése, felrobbanása következtében összesen 10 millió hektár válhatott mezőgazdasági művelésre alkalmatlanná. Ebből 5 millió hektárt(!) aláaknáztak az oroszok.