fbpx

Örömmel figyelik az új magyar traktort

Írta: - 2017 április 27.

Ritka, hogy a gépek világát szenvedélyes érzelmekkel kíséri a közvélemény. A jánoshalmi, magyar tulajdonú Renner Bt. által az egykori Dutra alapjain gyártott új magyar traktor mégis ilyen: hatalmas közösségi erkölcsi támogatás és jelentős szakmai érdeklődés mellett folyik a Renner 5044-es traktor tesztje.

Felemelő érzés, hogy bebizonyíthattuk, mi mindenre képes saját erejéből a magyar mérnök és szakmunkás! Méltók akartunk lenni a 40-50 évvel ezelőtti elődök munkájához és a Dutra színvonalához, és adni is akartunk valamit a társadalomnak. Mindez egyben figyelmeztetés is a politikának: nem elég szavakban támogatni valamit, de vigyázni is kell ezekre az értékeinkre, mert ezek a szakemberek, ez a tudás nem sokáig lesz már meg, ha nem kapja meg a kellő erkölcsi és anyagi támogatást a saját államától! – mondta tavaly ilyenkor az Agrárágazatnak Renner Tamás, a vállalatát „ízig-vérig magyar cég”-ként említő vezető.

A Dutra alapjain indult fejlesztés révén a jánoshalmi alkatrészgyár a japán Kubota kisfogyasztású, csekély karbantartási igényű, 50 és 80 lóerős dízeljével, a világszerte kedvelt Carraro Drive Tech első hídja és sebességváltójával szereli a vontatót. Rennerék célja az volt, hogy azon gazdakör számára építsen traktort, amelynek sem a művelt terület mérete, sem az adott kultúra, sem a pénzügyi lehetőségei nem indokolják, hogy méregdrága és bonyolultan felépített, klímával és hasonló kiegészítőkkel felszerelt erőgépet vegyenek, üzemeltessenek. – Sokan épp azt szeretnék, hogy általános műveltséggel, gépes jártassággal is karbantarthassák, elháríthassák, javíthassák a kisebb hibákat. A mi traktorunk éppen ilyen: tartós, kis szervizigényű, ára és költségei a kis- és középgazdaságok teherbíró-képességéhez igazítottak. Ezzel együtt az egyes alkatrészek mind-mind minőségű alapanyagból és garantált minőségű munkával készültek – foglalta össze tavaly Renner Tamás.

Azóta már nemcsak bemutatták, hanem sikerrel tesztelik is a Renner 5044-est: tavaly és idén is szántóföldi bevetéseken ellenőrizték, figyelték a működését. A napokban a tárcsázás és szántás volt napirenden (a talajmunkát 32 cm mélységben, kettő ekefejjel, 35 cm fogásszélességben homokos talajon végezték) – a Renner Traktor facebookos fotói szerint.

Aki még többre kíváncsi, annak infó itt és itt: [email protected].

Kohout Zoltán