fbpx

Cirok: hatalmas lehetőség egy apró szemben

Írta: - 2017 április 27.

Az állattenyésztés számára legfontosabb tavaszi takarmánynövényünk a kukorica.

Termesztése az ország jelentős területén az évről évre változó, sokszor szélsőséges időjárás miatt jelentős kockázattal jár. A gyakori csapadékhiány, a 37-40 Celsius közeli hőmérsékleti maximumok, az öntözési lehetőség hiánya kiszámíthatatlanná teszi a szemes- és silókukorica termésének a mennyiségét, és ami ugyanolyan fontos az árát is. Az etetéshez felhasznált kukorica, gabonafélék esetében további probléma, hogy ezek termése szinte minden évben – igaz, hogy eltérő mértékben, de – toxint tartalmazhat, ami egyértelműen a termelési mutatókat rontja, és ezáltal az állattenyésztők jövedelmét csökkenti.

Az gazdák számára az egyik legjelentősebb költség a takarmányozáshoz kapcsolódó kiadás. Egyrészt időjárástól függetlenül biztosítani kell a szükséges mennyiségben, illetve jó minőségben az éves takarmánymennyiséget, másrészt ezt a lehető legkedvezőbb áron kell megoldani.

Ezek a felvetések nem újak a termelők számára és látható, hogy emiatt egyre többen fordulnak a cirok felé, amivel a kukorica részarányát csökkenteni tudják, mind a vetésforgóban, mind a felhasznált takarmányban.

A szemes- és a silócirok termesztése nem újdonság a magyar gazdák számára, hiszen a 30-40 évvel ezelőtt jelentős területen termesztették, viszont a rendszerváltozás után a területe jelentősen, közel 60%-kal csökkent. Az elmúlt időszakban egyre többen ismerik fel az előnyeit és ismerkednek meg a korszerű hibridekkel, emiatt dinamikusan elkezdett nőni a cirokkal bevetett terület nagysága, ami az idén várhatóan 17-19.000 ha lesz.

Miért döntsön a cirok mellett az, aki állattenyésztéssel foglalkozik?

Silóként aszályos körülmények között is kiemelkedő termésre képes. Szemtermésének beltartalma a legtöbb paraméterét tekintve a kukoricához hasonló vagy azzal megegyező, de kedvezőbb az aminosav-összetétele, illetve 1-3%-kal magasabb a fehérjetartalma. GMO-, glutén- és gyakorlatilag tanninmentes. A javasolt termesztési technológia betartásával előállított szemes cirok toxintartalma a kimutathatóság alatt van még csapadékos évben is. A cirok a kukoricához képest alacsonyabb rosttartalommal és eltérő összetételű aminosav-szerkezettel rendelkezik. Alacsonyabb lizin- és kéntartalom, azonban magasabb treonin- és triptofántartalom jellemzi, emellett pedig jelentős mennyiségben található benne vízben oldódó vitamin.

Kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához kb. 50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica. Az elmúlt évek egyértelműen bizonyították, hogy ugyanazon a termőhelyen aszályos körülmények között a cirok termése, legalább 10-15%-kal meghaladta a kukoricáét. Nem igényel olyan intenzitású növényvédelmet, tápanyag-visszapótlást, mint a kukorica. Kevésbé érzékeny a terület minőségére, olyan helyeken is eredményesen termeszthető, ahol egyéb kultúrák egy átlagos évben nem vagy csak alig termelnek nyereséget.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre többen ismerik fel a cirok nyújtotta előnyöket.

Az állattenyésztésben dinamikusan nő azok száma, akik részben vagy egészben a silószükségletüket cirokkal oldják meg. A sertés- és baromfiágazatban, akik kipróbálták egyszer, a szemes cirok előnyös tulajdonságai miatt a takarmányok megkerülhetetlen összetevőjévé vált.

Az EURALIS résztulajdonában álló EUROSORGHO Európa legnagyobb ciroknemesítője. Cégünk a legkorszerűbb, az eltérő igényeknek megfelelő hibridekkel, nemcsak Magyarországon, hanem Európában is vezető szerepet tölt be a cirokvetőmag-forgalmazásban.

Összegezve: a cirok egy olyan növény, amely megoldást jelent arra az állattenyésztőknek, hogy akár aszályos körülmények között és gyengébb termőhelyeken is biztonságosan előállítsák a szükséges tömegtakarmány egy részét. A szemes cirok beltartalma és egyéb jellemzői miatt egy olyan takarmány-alapanyag, amivel részben helyettesítve a kukoricát javíthatók a termelési mutatók és így a termelők jövedelme.

Balogh László
Junior Product Manager