fbpx

Jövőre alig lesz ukrán búza, 5 millió hektár alatt van akna

Írta: Kohout Zoltán - 2023 április 01.

Már az csoda, hogy nem omlott össze az ukrán mezőgazdaság, miután az oroszok megszállták, elpusztították az ország ötödét. A tejtermelés majdnem a felére zuhant, az agrárium kára közelít a 7 milliárd dollárhoz. Most pedig vetni kellene, de 5 millió(!) hektár szántó tele aknákkal.

termőföld

Csoda, hogy képesek még bármit termelni

Miközben a fél világ küszködik az Ukrajna elleni orosz háború miatt kialakult gabonapiaci anomáliákkal, az ukránok helyzete is egyre romlik. A Kijevi Gazdasági Iskola közelmúltbeli értékelése szerint az ukrán mezőgazdasági ágazatot ért összesített vesztesége tavaly majdnem elérte a 37 milliárd eurót. Ukrajna 20 régiójából 10-et megszálltak vagy háborús cselekmények folynak. Ez érinti az összes kereskedelmi tejtermelés 42%-át, és a tehénállomány 13%-os visszaesését okozta, ami az előrejelzések szerint további 10%-kal csökkenhet, akárcsak a búzatermesztés. Ugyancsak negatív rekordot ért el a sertésállomány 5 milliós csökkenéssel; a baromfihús-termelés 8, a tojástermelés pedig 35%-kal esett vissza. „Csodálatos, hogy az ukránok még mindig képesek bármit előállítani” – mondta az EurActive-nak egy spanyol EP-képviselő. Az Ukrán Nemzeti Agrárfórum képviselője, Maria Didukh azonban figyelmeztette az EP-képviselőket, hogy segítségre van szükség Ukrajna mezőgazdasági rendszereinek egész évben történő fenntartásához.

Orosz aknák 5 millió hektáron

A szállítási nehézségek és a műtrágyák költsége miatt általános akár 34%-os búzatermés-csökkenés is várható az országban. Ráadásul a gazdálkodók nem dolgozhatnak a földeken, mert több mint 5 millió hektár (ez az összes magyar mezőgazdasági művelés alá vont területtel azonos nagyságrend) szántóterület van tele aknákkal.

Az ukrán gazdálkodók több szója- és napraforgómag termesztésére térnek át várhatóan, mert miközben ezek is jól exportálhatók, kisebb költséggel termeszthetők, mint a kukorica. Ám ez sem fenékig tejfel: az ár 60%-át logisztikai költségek viszik el. Más szóval a pénzhiány, a háború közvetlen következményei miatt a tavaszi vetési szezonban a szántóterületek mindössze 74%-a áll rendelkezésre.
(Frissített változat.)