fbpx

Nagyanyáink kertjének ízvilágát szeretnék visszahozni

Írta: Sándor Ildikó - 2024 január 17.

Az Év Agrárembere 2023 díjkiírás kategóriagyőzteseként Az Év Kertésze Nemes-Nagyné Vas Andrea

Nemes-Nagyné Vas Andrea
Az Év Kertésze Nemes-Nagyné Vas Andrea

Második és harmadik generációs családi gazdálkodók fogtak össze a Dél-Alföldön több mint tíz évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy a friss zöldségük minél gyorsabban a fogyasztók asztalára kerüljön. Így alakult meg a Trivega Kft., azaz egy TÉSZ, melynek alapító tagja és kezdetektől az egyik ügyvezetője Nemes-Nagyné Vas Andrea, a Nemeskert Kft. egyik ügyvezető-tulajdonosa.

Az azóta 15 taggal rendelkező, összesen 50 hektárnyi hajtatott kertészet termelését a kisteleki auditált logisztikai központjukban szortírozzák, de nemcsak a tárolás, hanem a teljes technológia fenntartható és innovatív. Az üvegházaik fűtését geotermikus energia, termálvíz biztosítja, az öntözés során fel nem használt vizet drénvíz-visszaforgatással, fertőtlenítéssel újrahasznosítják, az üzemeltetéshez napenergiát is használnak. Az üvegházakban a talajtól elszakadva, teljesen organikus közegben, kókuszrost paplanokon nevelik a növényeket, biológiai növényvédelem mellett. Nem titkolt céljuk, hogy termékeikben nagyanyáink kertjének hangulatát hozzák vissza, gyermekkorunk ízvilágát, az év minden időszakában. A közben négy gyermeket is nevelő édesanya ügyvezetőként koordinálja az ügyviteli feladatokat, tartja a kapcsolatot a tagokkal, a pénzintézetekkel, a beszállítóikkal, a munkatársakkal, a médiával, a hivatalokkal és állami szervekkel. Tíz éve bonyolítja a TÉSZ működéséhez elengedhetetlen operatív programot, az európai uniós és nemzeti támogatásokban és pályázatokban való aktív és sikeres részvételt.

Emellett családi gazdaságuk sem szorulhat háttérbe, férjével együtt már 20 éve irányítják a közel 20 hektáros saját üvegházas kertészetük két telephelyét, és segítik a szülők további 11 hektáros kertészetének működtetését is. Így a három telephelyen összesen közel 350 fő munkavállalót foglalkoztat a család. Ennyi embernek munkát adni a környező falvakban már önmagában is társadalmi szerepvállalás, de Nemes-Nagyné Vas Andrea személyesen is fontosnak tartja, hogy kollégáinak és azok családjainak is segíthessen. Rendszeresen támogatja a helyi önkormányzati eseményeket, az idősotthonokat, az iskolai étkeztetéshez biztosít friss zöldséget, az óvodásoknak pedig karácsonyi ajándékokat. Nőként és üzletasszonyként évek óta részt vesz a mellrák elleni kampány támogatásában, az egészséges életmód és a sport fontosságát hangsúlyozva pedig rendszeresen támogatja a helyi dzsúdóegyesület által szervezett sporteseményeket is.

Az Agrotrend Csoport 10. éve írta ki Az Év Agrárembere díjat, az ő nevükhöz fűződik a szintén nagy sikerű és a gazdák munkáját, a mezőgazdaságot népszerűsítő Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás, az Agrofotó, a Kézműves Kiválóságok Díj, valamint a Nemzet Gazdásza elismerés, de ők szervezik az idén már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Gazdabált is.

Az Év Agrárembere díj 2023. évi kategóriagyőztesei:

Az Év Agrárgépésze: Hári Zsolt,

Az Év Agrárinnovátora: Dr. Teszlák Péter

Az Év Állattenyészője: Dr. Húth Balázs,

Az Év Élelmiszeriparosa: Dr. Kovács Péter,

Az Év Erdőgazdálkodója: Sulyok Ferenc,

Az Év Fiatal Gazdája: Göbölyös Károly,

A jövő Agrárszakembere: Dr. Vona Viktória,

Az Év Kertésze: Nemes-Nagyné Vas Andrea,

Az Év Növényvédelmi Szakembere: Dr. Füzi István,

Az Év ökológiai gazdálkodója: Dezsény Zoltán

Az Év Szántóföldi gazdálkodója: Kaitz Ákos

A korábbi évekhez hasonlóan Közönségszavaton leadhatják Önök is voksukat, mindenkinek egy szavazata van. A szavazás állása ezen a linken követhető: https://azevagrarembere.hu/szavazatok/

Korábbi évek nyerteseiről itt olvashatják laudációinkat. Az idei abszolút győztest a február 9-i Gálán szavazza meg a szakmai zsűri.