fbpx

eGazdálkodási Napló: még két hét határidőt kaptunk

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 17.

A Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltésének határidejét két héttel, 2024. február 15-ig meghosszabbítja az Agrárminisztérium, és jövő hét közepére nagyobb, a biztonságos benyújtást segítő informatikai rendszerfrissítési csomag várható. Az alábbi tájékoztató abban nyújt segítséget, hogy a gazdálkodók határidőre, támogatásvesztés kockázata nélkül és a követelményeknek megfelelően eleget tudjanak tenni e feladatuknak, valamint hogy tiszta képet nyújtson a kapcsolódó ellenőrzésekről.

szerves trágya kijuttatása
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nem könnyen, de előfordulhat elutasítás, támogatáscsökkentés

A határidő két héttel történő meghosszabbításával időt akarnak adni az új rendszerben az elektronikus feltöltéssel kapcsolatos gyakorlati nehézségek kezeléséhez. A felületen eddig már 3,1 millió hektárra vonatkozóan töltöttek fel a gazdálkodók sikeresen 2023-as adatokat. Fontos, hogy az új támogatási időszak első évében a Gazdálkodási Napló bármilyen formában történő vezetéséhez, elektronikusan feltöltéséhez, valamint az elektronikus Gazdálkodási Napló (e-GN) részét képező e-permetezési napló tartalmi pontosságához kapcsolódnak szigorú jogkövetkezmények. Automatikus elutasítást vagy támogatáscsökkentést nem okoz önmagában a napló hibás kitöltése! Ez csak akkor fordulhat elő, ha a gazdálkodó egyáltalán nem tölti fel a naplót, vagy ha növényvédőszer használatát érintő kötelezettsége van, és azzal nem összeegyeztethető készítmények alkalmazását dokumentálja a Gazdálkodási Naplóban. Az érintett támogatási konstrukciók az Agro-ökológiai Program (továbbiakban: AÖP), az Agrár-környezetgazdálkodási támogatás (továbbiakban: AKG), az Ökológiai Gazdálkodás fenntartása (továbbiakban: ÖKO) és a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetés (továbbiakban: Natura gyep).

Az adattartalom pontossága nagyon fontos

Az uniós előírások miatt az AÖP egyes gyakorlatainál, az AKG, ÖKO és Natura gyep támogatások tekintetében – ahol valamilyen növényvédőszer-korlátozás van a feltételek között –, a Magyar Államkincstárnak 100%-os adminisztratív keresztellenőrzést kell végeznie az e-GN részét képező e-permetezési naplókra. Az AÖP esetében a következő gyakorlatok érintettek: nem termelő tájképi elemek és területek kijelölése szántóterületeken, méhekre veszélyes szerek használati tilalma, forgatás nélküli talajművelés, biológiai ágensek alkalmazása. Az AKG és ÖKO támogatások tekintetében szintén alapkövetelmény, hogy az e-GN tartalmazzon tápanyag-gazdálkodási tervet.

Ez a hosszabbítás oka

Az e-GN benyújtásával kapcsolatban a felhasználók által tapasztalt technikai problémák elhárításán a Nébih informatikai fejlesztői folyamatosan dolgoznak. Jelenleg is készül egy nagyobb informatikai rendszerfrissítési csomag, ami az adatvesztési jelenséget hivatott megszüntetni. Ennek élesítése jövő hét szerdán (január 17.) várható. Erre való tekintettel döntött úgy a minisztérium, hogy az e-GN benyújtására nyitva álló időszakot két héttel – 2024. február 15-ig – meghosszabbítja.

Ellenőrizzük a szoftvert!

Az e-GN feltöltésnél tapasztalt problémákkal kapcsolatban arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a feltöltési problémák egy része származhat abból, ha a gazdálkodó nem olyan piaci szoftvert használ, ami élő, éles adatkapcsolattal rendelkezik a NÉBIH felé. Javasoljuk annak ellenőrzését a szolgáltatónál, hogy olyan szoftvert használjanak, ami rendelkezik az éles rendszerhez hozzáféréssel. Amennyiben a működés során bármi hibajelenséget tapasztalnak, kérjük, jelezzék a Nébih erre a célra rendszeresített elektronikus elérhetőségén ([email protected]).