fbpx

A Teremtő Istenbe vetett hite szakmai elkötelezettségét csak erősíti

Írta: Sándor Ildikó - 2024 január 17.

Az Év Agrárembere 2023 díjkiírás kategóriagyőzteseként Az Év Növényvédelmi Szakembere Füzi István.

Dr. Füzi István
Az Év Növényvédelmi szakembere Dr. Füzi István

A sportot és a földrajzot kedvelő egykori gimnazista nem túl nagy meggyőződéssel indult neki hajdanán a szülők által javasolt agrártanulmányainak, de már rögtön az első munkahelyén látták benne a növényvédős vénát. Mégis csak évekkel később, a Tolna Megyei Növényegészségügyi Állomáson adódott számára egy olyan állás, amellyel – növénykórtani szakelőadóként – bekerült a kórtanosok különös világába, és maga is nagy késztetést érzett a bizonyításra. Itt csapta meg Füzi Istvánt a kísérleti és kutatómunka szele, itt kezdett érdeklődni komolyabban a szőlő és a búza gazdaságilag fontos gombás betegségei és ezek elhárításának lehetőségei iránt. A Növényvédelmi Főosztályon dolgozó szakmai irányítója is felfigyelt egyre növekvő elhivatottságára, és az ő javaslatára iratkozott be a Keszthelyi Egyetem Doktori Iskolájába, ahol a szőlő lisztharmatgombájának kutatásával megfelelő témát is talált. Azóta önszorgalomból a szőlőbetegségek járványdinamikájáról 35 éves, a búzabetegségekéről 26 éves adatsort gyűjtött magának és az utókornak. Miközben a doktori iskolát végezte, a nagyobb szakmai lehetőségek reményében munkahelyet váltott, a BASF Hungária Kft.-hez került, ahol a mai napig fejlesztőmérnökként dolgozik. Munkáját továbbra is elsősorban kalászos gabonákban és szőlőben beállított gombaölőszer-kísérletek képezik, de emellett foglalkozik a növények kórokozóinak járványtanával, előrejelzésével, kártételének mérésével és a nem fertőző növénybetegségekkel is.

Életében a munkáján, a családján és a sporton túl központi szerepet tölt be a Teremtő Istenbe vetett hit is, a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskolán katekéta és lelkipásztori munkatárs képesítéssel szerzett diplomát. Istenhite munkájától nem tántorította el, sőt megerősítette abban, hogy jó úton halad. Azóta már szakmérnökhallgatóknak tanít növénykórtant Mosonmagyaróváron, továbbá az OTDK Növényvédelmi Tagozatának munkájában segít tehetséges fiatalok pályamunkáját zsűrizni, de doktoranduszoknak, diplomamunkás hallgatóknak és minden érdeklődőnek, aki szakmai tanácsot kér tőle, igyekszik a rendelkezésére állni a mai napig. A szélesebb szakmai közönség pedig tudományos és ismeretterjesztő folyóiratokban találkozhat szakmai publikációival, melyek írásakor a gyakorlat és az elmélet ötvözése motiválja. Írásaival azonban nemcsak gyakorlati tapasztalatainak továbbadása a célja, hanem a szakmai nyelv szebbé, szabatosabbá tétele, s úgy általában a magyar nyelv helyes használatának terjesztése is.

Az Agrotrend Csoport 10. éve írta ki Az Év Agrárembere díjat, az ő nevükhöz fűződik a szintén nagy sikerű és a gazdák munkáját, a mezőgazdaságot népszerűsítő Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás, az Agrofotó, a Kézműves Kiválóságok Díj, valamint a Nemzet Gazdásza elismerés, de ők szervezik az idén már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Gazdabált is.

Az Év Agrárembere díj 2023. évi kategóriagyőztesei:

Az Év Agrárgépésze: Hári Zsolt,

Az Év Agrárinnovátora: Dr. Teszlák Péter

Az Év Állattenyészője: Dr. Húth Balázs,

Az Év Élelmiszeriparosa: Dr. Kovács Péter,

Az Év Erdőgazdálkodója: Sulyok Ferenc,

Az Év Fiatal Gazdája: Göbölyös Károly,

A jövő Agrárszakembere: Dr. Vona Viktória,

Az Év Kertésze: Nemes-Nagyné Vas Andrea,

Az Év Növényvédelmi Szakembere: Dr. Füzi István,

Az Év ökológiai gazdálkodója: Dezsény Zoltán

Az Év Szántóföldi gazdálkodója: Kaitz Ákos

A korábbi évekhez hasonlóan Közönségszavaton leadhatják Önök is voksukat, mindenkinek egy szavazata van. A szavazás állása ezen a linken követhető: https://azevagrarembere.hu/szavazatok/

Korábbi évek nyerteseiről itt olvashatják laudációinkat. Az idei abszolút győztest a február 9-i Gálán szavazza meg a szakmai zsűri.