MASCAR bálázót? – Akár harmadjára is!

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 21.

Egy február végi havas délutánon kerestük fel Meggyes József családi gazdálkodót a Bács-Kiskun megyei Kecelen, hogy megismerjük gazdaságát, valamint megkérdezzük véleményét az általa használt MASCAR Corsa 150L bálázóról.

 

A családi vállalkozás 70 ha-on tevékenykedik, melyből kb. 15 ha szántó, 3 ha szőlő és gyümölcsös, a fennmaradó terület legelő és kaszáló.

A fő tevékenység juhtenyésztés, mely jelenleg 500 darabos állatlétszámot jelent.

A növénytermesztés elsődlegesen a takarmány előállítását szolgálja, a szőlő- és gyümölcsültetvény némi kiegészítő bevétel a gazdaság számára.

A géppark a szálastakarmány betakarítást illetően egy MTZ 820-as traktor, RK-195 fűkasza, lengyel csillagkerekes rendkezelő és egy MASCAR CORSA 150L fixkamrás bálázó.

Természetesen a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges eszközök is rendelkezésre állnak.

 

Miért éppen a Mascar bálázóra esett a választás?

Korábban Hesston 5580 hevederes bálázót használtunk.

Sokszor problémát jelentett, hogy az apró széna vagy szalma a hevederek között kihullott, ami veszteség volt.

A hevederek jobban törték a terményt.

Egy alkalommal ismerősömtől kértem kölcsön egy fixkamrás bálázót, melynél ezek a gondok nem léptek fel.

A szárazabb anyagot is jól tudtam bálázni. Másik probléma a Hesston esetében, hogy széles bálát készít, mely a szállításnál hátrány.

Ezek után arra az elhatározásra jutottunk édesapámmal, hogy célszerű lenne lecserélni a hevederes bálázót egy fixkamrásra.

Több helyről kértem ajánlatot és információt, majd végül 2005-ben egy MASCAR 2150-es bálázót vásároltunk.

Ennek oka a kedvező ára volt, valamint az, hogy a környékünkön már használtak ilyen bálázót és a tapasztalatok kedvezőek voltak, ajánlották.

 

Itt a telephelyen nem ezt a bálázót láttam, hanem egy újabb típust.

Valóban. A régi bálázó is megvan, de 2009-ben vásároltunk egy MASCAR CORSA 150L bálázót is.

Ennek oka az, hogy az első gép rendfelszedője csak 1,7 m, az újé pedig 2 m.

Azért fontos ez, mert például szalma bálázásakor a korszerű kombájnok közel két méteres rendre rakják azt, ami keskeny felszedővel nehezebbé és lassabbá teszi a munkát.

 

Milyen felszereltségű ez a bálázó?

Ez a gép 150 x 120 cm-es bálát készít Ahogy azt már említettem a felszedője 2 m, ezen kívül kettős zsineg- és hálókötés is van.

A kötözés indítása elektromosan történik a traktorból. Ha a bála megfelelő tömörségű, hang- és fényjelzés figyelmeztet, hogy el lehet kezdeni a kötözést.

Van még bálakidobó is, ami gyorsabbá teszi a bálázást.

 

Milyen üzemeltetési tapasztalatokat szerzett eddig?

A bálázót egy MTZ-820 (80 LE) traktorral működtetem. Véleményem szerint ez a teljesítmény bőségesen elegendő. Úgy tudom, hogy a gyári adat szerinti 50 LE is teljesen elegendő lenne.

Bálázást elsősorban saját részre végzek, de ha az idő engedi vállalok bérmunkát is. Éves szinten 1400-1500 bálát készítek. Ebbe beletartozik a szalma, fűszéna, lucerna széna, valamint a kukoricaszár bálázása is.

Napi szinten – körülményektől és terménytől függően – akár 280-300 bálát is tudok készíteni.

Összességében a tapasztalataim jók a bálázóval kapcsolatban. A gép maga egyszerű felépítésű, könnyen kezelhető és karbantartható.

A tavalyi év szélsőségesen csapadékos volt. Sokszor nedvesen kellett a terményeket betakarítani.

Ezen körülmények miatt bálázásnál, a bála ürítésekor esetenként fellépett az a probléma, hogy a szokásosnál nedvesebb bála nehezen akart kicsúszni a kamrából.

Mivel a bálának nem volt meg a megfelelő lendülete, a bálakidobó sem funkcionált tökéletesen.

Ezt a problémát sikerült a gyártó és a forgalmazó szervizes szakembereinek gyorsan és minimális konstrukciós módosítással kiküszöbölni.

 

Hogyan értékelné kapcsolatát a forgalmazóval?

Amint az már kiderült, kapcsolatom a forgalmazó SZEGÁNA Kft-vel nem új keletű. A kapcsolatot egy szóval korrektnek mondanám.

Bármilyen kérdésem, vagy problémám volt, arra gyorsan és rugalmasan kaptam megoldást a forgalmazó szakembereitől.

 

Kiknek ajánlaná ezt a bálázót?

Elsősorban a kis- és közepes gazdaságoknak, akik éves szinten kb. 2-3 ezer bálát kényelmesen szeretnének készíteni, valamint azoknak akik egyszerű felépítésű, könnyű kezelhetőségű és megbízható gépet keresnek.

 

Vásárolna-e újra MASCAR bálázót?

Igen, de az már egy szecskázós és rotoros változat lenne, mellyel szenázst is lehet bálázni.

Ez a MASCAR Tuareg szériája, ami nagyobb teljesítményű és robusztusabb felépítésű is. De lehetőség szerint a mostanit is megtartanám.

 

Sebesi István

Szegána Kft.