fbpx

A modern növénytermesztés agrártechnikai specialistája

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 25.

Szenvedéllyel az Amazone-ért – egy életen át: Prof. h.c. Univ. Samara R A S Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer, a modern mezőgazdasági technika látnoka 90. születésnapját ünnepli.

Heinz Dreyer
Prof. h.c. Univ. Samara R A S Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer 2022. február 19-én ünnepelte 90. születésnapját (Fotó: Amazone)

Hosszú évekig aktív ügyvezető igazgató

Prof. h.c. Heinz Dreyer, az Amazonen-Werke hosszú évekig aktív ügyvezető igazgatója február 19-én ünnepelte 90. születésnapját. A Dreyer család harmadik generációjában rész vett vállalat felépítésében, és kulcsszerepet játszott abban, hogy az globális szinten a modern növénytermesztés mezőgazdasági technikai specialistájává váljon. Az Amazone csoport vezetésében végzett tevékenysége során számos fontos műszaki találmányt készített, melyeket szabadalmaztattak és többször díjaztak. 2005 elején átadta a vezetési feladatokat fiának, Dr. Justus Dreyernek. Ennek ellenére továbbra is gondoskodik az Amazone vetéstechnikájáról és az optimális műtrágyázásról, és ápolja az együttműködést a szamarai SAA-val és más egyetemekkel. Továbbra is tagja az igazgatóságnak.

Heinz Dreyer az Amazonen-Werke alapítójának, Dipl.-Ing. Heinrich Dreyernek a legidősebb fiaként 1932-ben született, apja már korán kijelölte utódjának. Az osnabrücki Ratsgymnasiumban tett érettségi után és a félévi szünetekben különböző szakmai gyakorlatokat végzett a Georgsmarienhütte-i és az osnabrücki acélműveknél, a mannheimi Heinrich Lanz vállalatnál és a Bayerische Leichtmetallwerke BLW-nél. A müncheni Műszaki Egyetemen gépészmérnöki tanulmányokat folytatott, majd 1956-ban szerzett diplomáját követően a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (Bonn) kutatási megbízásából az egyetem munkatársaként a doktori cím megszerzésén dolgozott.

Kezdettől fogva prioritás nála a termékfejlesztés

Tervei azonban hirtelen megszakadtak, amikor apja 1957 novemberében hirtelen meghalt. Ettől kezdve Heinz Dreyer unokatestvérével, Klaus Dreyerrel együtt azonnal csatlakozott az AMAZONEN-WERKE-hez, és vele együtt vette át a vállalat vezetését. Ez 1958 elején történt. A vállalat szükséges bővítése mellett Heinz Dreyer újra nekifogott a doktori képzésnek, a megfelelő vizsgákkal kiegészítve mezőgazdasági üzemgazdaságtant és agrárpolitikát tanult, és 1963-ban a gießeni Justus Liebig Egyetemen doktorált.

Kezdettől fogva elsősorban a termékfejlesztéssel foglalkozott, itt is rögtön nagy sikert aratott. Néhány hét múlva feltalálta az első ZA függesztett kéttárcsás műtrágyaszórót (centrifugális függesztett gép), amely később a világon használt szinte valamennyi műtrágyaszóró előképévé vált, és amelyből a mai napig jóval több, mint 750 000 darabot adtak el. Foglalkozott a burgonyabetakarító gépek továbbfejlesztésével is, kifejlesztett egy új típusú, széles szóróegységgel szerelt trágyaszórót, új vetőgépeket talált ki a nagyobb munkaszélességhez. Végül egy új, modern traktoros vetőgépet, amely rövid idő után ezen a területen is piacvezetővé tette az Amazonen-Werke-t – a legendás AMAZONE D4-et.

1960-ban feleségül vette egy alsó-bajorországi vállalkozó lányát, Magdalene Teichet. Négy gyermeke – Petra, Nicoline, Konstanze és Justus – közül Justus követte őt a cég élén.

Vetőgép és traktor
Az első modern traktoros vetőgép, az „AMAZONE D4”

1975-től kezdve fejlesztési tevékenységét Kanadában a direktvetéshez szükséges vetéstechnikára összpontosította

Többek között feltalálta az Amazone hegyes orrú csoroszlyát, amely a mai napig különösen sikeresnek bizonyult a legkülönbözőbb üzemi körülmények között, többek között Oroszországban is. Mivel Oroszország számos területe vízhiányban szenved, Heinz Dreyer professzor különösen ott látott nagy lehetőséget a direktvetésben, és rendkívüli sikereket ért el. Prof. Heinz Dreyer, a Primera DMC szellemi atyja és feltalálója örömmel látja, hogy „az ő” gépe nemzetközi szinten is egyre jobban érvényesül.

Dreyer professzor az évek során az Amazone erényeit az Amazone teljes szervezetének DNS-ébe építette be: Ezek a kiemelkedő innovációs erő, a magas minőségi szabványok és az egyenrangú kommunikáció a gazdákkal és a tudósokkal világszerte. Szüntelen szenvedéllyel és nagy elkötelezettséggel szívügye a mezőgazdasági fejlődés, és számára az Amazone sikerének kulcsa.

Prof. h.c. Univ. Samara R A S Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer magas szintű elismerései:

  • Miután Dreyer professzor az elmúlt években egyre inkább az oroszországi vetéstechnikával foglalkozott, először megválasztották a moszkvai Nemzetközi Mezőgazdasági Oktatási Akadémia tagjává. Az orosz hagyomány szerint ez az egyik legmagasabb kitüntetésnek számít („akadémikus”). A Szamarai Állami Agrártudományi Egyetem tudományos tanácsadójaként 2001-ben tiszteletbeli professzori címet is kapott ettől az egyetemtől, amely címet Németországban is ugyanígy elismerik.
  • A mezőgazdasági technika területén végzett tudományos kutatás és fejlesztés terén szerzett szolgálataiért 2005 nyarán a Hohenheimi Egyetem díszdoktori címet adományozott neki.
  • 2008-ban az Orosz Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumától megkapta az Ezüst Érdemrendet.
  • 2009-ben a Német Mérnökök Egyesülete (VDI) a VDI-érdeméremmel tüntette ki Heinz Dreyer professzor életművét.
  • Legmagasabb kitüntetésként 2012-ben Prof. Heinz Dreyert az Orosz Agrártudományi Akadémia (RAAS) külföldi tagjává választották. Ez a tagság az egyik legmagasabb tudományos kitüntetésnek számít az Orosz Föderációban, és nagyon ritkán ítélik oda nem orosz tudósoknak.

Forrás: Amazone/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc