Eurómilliárdokat kell majd elkölteni a magyar mezőgazdaságban?

Szemléletváltást követel a magyar gazdáktól a Közös Agrárpolitika (KAP) új ciklusa, mely kiemelten kezeli a fenntarthatóságot, az ökogazdálkodást…

 

2027-ig tartó Közös Agrárpolitika

A KAP csaknem 12 milliárd eurónyi (4.380 milliárd forint) kiszámítható támogatást jelent a magyar gazdáknak. Igaz, hogy 2023-ig egy átmeneti időszak lesz, melynek lényege, hogy a tagállamok gazdái fel tudjanak készülni az új szabályozó által támasztott követelményekre. Azonban ez az időszak is lefedett támogatással, ezekre a kifizetésekre a jelenlegi szabályokat kell alkalmazni.

 

digitalizáció

 

Az előző időszakhoz képest nagyobb figyelem hárul az innovációra és a digitalizációra. Ezen túl nagyobb szerepe lesz az élelmiszer- és egészségvédelemnek, a biodiverzitás megőrzésének, valamint a klímaváltozás elleni fellépésnek és a környezetvédelemnek. Figyelemre méltó szabály, hogy a teljes költségvetés közel 40%-át környezet- és klímavédelemre kell majd felhasználni.

 

A KAP specifikus céljai (a tradicionális főcélokhoz rendelve):

 • Gazdasági célok:
  1. gazdálkodók jövedelmi helyzetének támogatása;
  2. a versenyképesség növelése;
  3. a gazdák helyzetének javítása az élelmiszerláncban.
 • Környezetvédelmi célok:
  1. az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése;
  2. a fenntartható fejlődés előmozdítása;
  3. a természet és tájkép megóvása.
 • Szociális, kohéziós célok:
  1. fiatal gazdálkodók támogatása, generációváltás;
  2. a vidéki foglalkoztatottság és társadalmi integráció erősítése;
  3. élelmiszerbiztonság, egészséges élelmiszer.

 

mezőgazdasági üzem

 

Szemléletváltás és technológiai fejlődés

A gazdáknak a támogatásokhoz kötelező lesz ökogazdálkodási rendszerek, így például precíziós gazdálkodás vagy ökofarmok kialakítását vállalniuk, amire a közvetlen kifizetések 20%-át különítik el.

A célkitűzések értelmében 2030-ra a felére kell csökkenteni a növényvédő szerek használatát, a mezőgazdasági területek legalább 25%-ban biogazdálkodást kellene folytatni, a nitrogén- és foszfáttartalmú műtrágyák felhasználása 20%-kal redukálni kell.

Fotó: Barna Ferenc