fbpx

Idén közel 20 millió tonna repcét takarít be az unió

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 27.

Az előző évi repcetermés mennyiségét idén 500 ezer tonnával haladhatjuk meg, várhatóan 20 millió tonna repcét takarítanak be az uniós gazdák – derül ki a Nemzetközi Gabonatanács prognózisából.

Repce méhecskével
Magas repcetermés várható az EU-ban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Ez lesz a legnagyobb mennyiség 2018/19 óta?

Az unió legfontosabb termelői régióiban kedvező termesztési feltételeket tapasztaltak, erre alapozták a szakemberek az optimista előrejelzést:

  • Franciaországra vonatkozó előrejelzés szerint 100 ezer tonnával több repcét takarítanának be, mint tavaly, így elérné a 4,6 millió tonnát;
  • Németországnak 4,5 millió tonnás repcemennyiséget prognosztizálnak az előző évi 4,3 millió tonna után.

A téli és tavaszi időjárás az ősszel elvetett búza, árpa és repce kapcsán itthon is kedvezően alakult.

Globálisan nem lesz rekordtermés

A londoni szakértők becslése szerint 86,4 millió tonna repce kerül betakarításra globális szinten, ez a tavalyi év eredményeit 1 millió tonnával alulmúlja.

A gabonatanács prognózisa szerint a legfontosabb exportőrök repcetermése az alábbiak szerint alakulhat:

  • Kanada – 18,5 millió tonna;
  • Ausztrália – 5,8 millió tonna;
  • Ukrajna – 3,8 millió tonna.

A globális repcekereskedelem mennyiségben felülmúlta a korábbi éveket, esik az ára

Az előző évi mennyiséget 4,7 millió tonnával haladta meg a globális repcekereskedelem, ez 200 000 tonnával kevesebb a korábban vártnál, de így is leérte a 19,3 millió tonnát. Ez a valaha mért legnagyobb mennyiség.

Az EU repceimportjára vonatkozó előrejelzést 6,4 millió tonnára csökkentette a gabonatanács, ez a korábbi prognózisnál 300 000 tonnával kevesebb, így várhatóan nem éri el az előző évi 6,5 millió tonnát. A korrekció hátterében az Ukrajnából érkező rövid távú szállítások bizonytalansága áll.

A repce ára az utóbbi időszakban drasztikusan esik, jelenleg a 2021 februári szinten áll (439 euróra/tonna). Ennek oka, hogy a kínálat meghaladja a piac kapacitását, nagyok a készletek, ugyanis Ukrajnából vámmentesen nagymennyiségbe ömlött be sok agrártermék. Szintén árcsökkentő hatása van annak is, hogy globálisan csökken a növényi olajok ára is.

Forrás: agrarheute