fbpx

A szomszédban nagyobb volt a jégkár

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 28.

A szerdai viharok Magyarországon kisebb jégkárokat okoztak, mint a szomszédos államokban, köszönhetően a talajgenerátoros rendszernek – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

Vihar
Itt a vihar-szezon (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

A leghevesebb zivatarok 16 óra körül érték el az országhatárt

A rendszer a déli óráktól a riasztott területeken teljes kapacitással működött, a generátorok összesen 3917 órát üzemeltek. Az Ausztriából érkező szupercella a határ közvetlen közelében, Szentgotthárdon hozott jégesőt, majd zivatarcellává alakulva komolyabb károkozás nélkül haladt a Balatonig.

A Szlovéniából érkező szupercella Kaposvár-Szabadka vonalon hozott szélvihart, felhőszakadást, jégesőt. Tolna megyében két szupercella alakult ki, de csak kisebb károkat okozott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) műszerei 108 ezer villámot regisztráltak szerdán.

Magyarországon csak 4-5 centiméteresek voltak a jégszemek

A közlemény szerint a jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés.

A talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerrel ugyanakkor elérhető, hogy a jégszemek mérete kisebb legyen.

Szerdán Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában elérték a 7 centimétert, Magyarországon viszont jellemzően csak 4-5 centiméteresek voltak a jégszemek.

Az Országos Jégkármentesítő Rendszer és a riasztási térkép elérhető a NAK tematikus lapján.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc