Claas – Új CARGOS 9000

Írta: Szerkesztőség - 2015 július 23.

Kombi kocsi professzionális felhasználásra

Az új CARGOS 8000 kombikocsi még csak múlt nyáron jelent meg a piacon és már bebizonyította, hogy a gazdálkodóknak és a bérvállalkozóknak megéri alkalmazni a zöldtakarmány betakarítás idején. Az első kaszálástól kezdve, a CARGOS 8000-t érintő vevői visszajelzések a teljesítménnyel, működéssel és karbantartással kapcsolatban rendkívül pozitívak. A CLAAS a 2016-os szezonban a CARGOS 9000 bevezetésével ezeket az előnyöket fogja kínálni a nagyobb kocsi kategóriában is.
A nagy kombikocsi három modellben létezik: CARGOS 9400, 9500 és 9600, rakodótér térfogatuk sorrendben 38 m3, 44 m3 és 50 m3. A kocsit teljesen átépítették, a CARGOS 8000-esnél megismert új töltő és aprító egységgel van szerelve. Az EFS töltő szerkezet  (EFFICIENT FEEDING SYSTEM) hidraulikus meghajtású rendfelszedővel, opcionálisan hidropneumatikus felfüggesztéssel szerelt, teljesítménye pedig még nagyobb lett.  A rotor szegmensei csavarokkal vannak egymásba rögzítve, ezáltal biztosítva a gyors cserélhetőséget.
A CARGOS 9000 alapfelszereltségként hidraulikusan lesüllyeszthető aprító szerkezettel rendelkezik, amely könnyebbé teszi az eltömődések eltávolítását a traktor elhagyása nélkül. Az aprító szerkezet új dupla élű késekkel van szerelve. A kések egyszerű átforgatásával a kombikocsi élettartama így jelentősen megnő. A kisebb CARGOS 8000-ashoz hasonlóan a kések előfeszítését mechanikusan és hidraulikusan is be lehet állítani a betakarítási feltételeknek megfelelően.
A 40 darab kés egyenként rugós biztosítással rendelkezik az idegen tárgyakkal szemben. A kaparópadozatot 90 fokkal lehet hidraulikusan leereszteni, ami lehetővé teszi, hogy a CARGOS 9000 késeit kényelmesen átfordítsuk, vagy kicseréljük, valamint a terményáramban lévő szerkezeti elemek is szabadon elérhetőek tisztításkor és karbantartáskor.

Hatékony feltöltés és kiürítés

A raktér felé emelkedő kaparópadozat egy energiatakarékos és takarmánykímélő feltöltést eredményez, a kocsi maximális kapacitásának kihasználása mellett. A CARGOS 9000 opcionálisan egy automatikus feltöltési rendszerrel is rendelhető: Egy szögszenzor, ami a töltőfedélen és egy nyomatékmérő csap, ami a töltő egység hajtásrendszerén található, lehetővé teszi, hogy a kocsit egyenletesen és hatékonyan rakodjuk meg minden körülmény között. A komplett aprító- és töltő szerkezetet 20 perc alatt lehet leszerelni. Ez 2,5 tonnával megnöveli a hasznos terhelést, amikor silókocsiként van használva a CARGOS.
A gyors ürítés megkönnyítése érdekében, a CARGOS 9000 kaparópadozatához tartozó hidraulikus motorok 2 sebességgel rendelkeznek, amelyek a sérülések elkerülése érdekében kétoldalt a C-profilba vannak integrálva. Opcionálisan egy három görgővel szertelt ürítő egység is rendelhető a CARGOS-ra, illetve az ürítés nyomatékszabályozottan is történhet. A gyors és teljes ürítés elérése érdekében, a kaparópadozat lesüllyeszthető része hidraulikusan 90 fokban felfelé is emelhető. A raktér kúpos, hátrafelé 5 cm-rel nyíló kialakítása tovább segíti az ürítési folyamatot.  A görgős ürítő egységet szintén nagyon rövid idő alatt lehet leszerelni. Ezen felül még számos hasznos kiegészítő opció is rendelhető, mint például a külső kijelzővel ellátott rakománysúly kijelző.

Automatikus vonórúd-szabályozás

Az automatikus vonórúd szabályozás mindhárom modellben elérhető. A vonórúd aktív szabályozása gondoskodik arról, hogy feltöltés során a vonórúd, a rotor és a rendfelszedő között mindig megfelelő távolság legyen, így biztosítva az optimális terményáramlást.

Járószerkezet és kezelés

A CARGOS 9000 alapfelszereltsége a rugózott vonórúd és az alsó felfüggesztés. Modelltől függően, a hidraulikus vagy parabola rugós felfüggesztés elérhető tandem vagy tridem tengelyes kivitelben, és a kocsi akár 30.5? gumiabroncsokkal is felszerelhető.
A CARGOS 9000-t a CLAAS OPERATOR vagy ISOBUS control terminálon keresztül lehet irányítani (például COMMUNICATOR II vagy egy tablet “EASY on board” alkalmazásával).