fbpx

Ha szeptember, akkor Kiskun Napok

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 24.

A Kiskun Kutatóközpont Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Rádi Feríz üdvözölte a jenlevőket, majd pár szóban beszélt a vetőmag jelenlegi gazdasági helyzetéről. Dr. Ruthner Szabolcs a Vetőmag Szövetség és Terméktanács ügyvezetője a vetőmagtermelőket és forgalmazókat leginkább érintő aktualitásokról tájékoztatta a meghívottakat.

„Önök, gazdálkodók nagyon szerencsések, hiszen a mai mezőgazdaság olyan pozícióban van, amiben már rég nem volt.”

A kormányzatok egyre inkább kezdik felismerni a mezőgazdaság és az élelmiszeripari termékek előállításának a súlyát.

Végre, hogy az olcsó élelmiszeripari termékek ideje lejárt. Az erőforrások egyre inkább szűkülnek a termőföldtől az édesvíz készletig, folyamatos az apadás, az emberiség száma pedig egyre csak nő.

Ez hatalmas kihívás a szektornak, hiszen a növekvő populációnak egyre kisebb erőforrásból kell biztosítani az élelmezést.

E folyamat egyik nagy motorja a genetikai előrehaladás.

Egy-egy ilyen és ehhez hasonló fajtabemutató kiváló alkalom az új genetika megismerésére, minden gazdálkodó testközelből láthatja az innovációkat, át tudja adaptálni a gyakorlatba, ezzel mintegy biztosítja a saját illetve a nemzetgazdaság jövedelmezőségét is hosszútávon.

 

 

 

Vetőmag értékesítés, szaporítás és hamisítás

A tavaszi vetőmag értékesítési helyzet nem volt zökkenőmentes.

A tavalyi aszályos évben mindenki tapasztalhatta, hogy a vetőmag kukorica esetén nem biztos, hogy az a portfólió, azok a hibridek álltak rendelkezésre, amit a gazdálkodók elképzeltek.

Ezt a vetőmag cégek szerencsére felismerték, így 2013-ra még tovább növelték a szaporító területeiket Európa szinten és itthon egyaránt, hazánkban, az elmúlt 10 év átlagát közel megduplázva 40ezer hektárra duzzadtak.

Ennek köszönhetően is bízni lehet abban, hogy az elmúlt feszített vetőmag forgalmazási szezon nem fog megismétlődni, így a tavaszra egy sokkal gazdagabb portfóliót állítanak fel a vetőmagos cégek.

A megfelelő szaporító területek kialakításának problémája kapcsán megtudhattuk, hogy a Szövetség több céggel egyetembe szorgalmazta, hogy legyen egy olyan jogszabály, ami prioritást ad a vetőmag termesztésben, és elősegíti azt, hogy aki vetőmagot akar termeszteni a tábláján, ne ütközzön folyamatos akadályokba a szomszéd gazdaságok részéről, akik nem tartják tiszteletbe az izolációs távolságot.

Így vélhetően szeptemberben a kormány elé kerül a vetőmagtörvény egy ilyen irányú módosítását kezdeményező lépés, amely olyan garanciákat is beépítene a rendszerbe, ami biztosítja azt, hogy senki ne tudjon keresztbe tenni egy vetőmagtermesztésnek, ezzel meghiúsítva a szaporítást.

Illetve a hatóságoknak olyan eszközt ad a kezébe a jogszabály, hogy olyan gazda, aki megsérti ennek az izolációnak létét, tehát olyan növényfajt vet a vetőmag szaporító tábla mellé, ami iparilag kompatibilis, például kukorica mellé kukoricát, akkor azt kiszántható, és a későbbiekben egyéb irányba szankcionálható lesz.

„Vetőmag-hamisításnak számít, amikor a zsákban nem az van, ami eredetileg lenne benne a címkézés szerint” – mondta Dr. Ruthner Szabolcs.

„Helyette egy vetőmagszerű terméket találunk, ami sem fizikai, sem genetikai értékében nem hasonlít a vetőmaghoz.”

Az ügyvezető szerint többféleképpen is elkerülhető a bizonytalan forrásból származó, génmódosított, hamis vetőmagok vetése.

A legfontosabb, hogy megbízható forrásból történjen a vásárlás. Jelen esetben minden jelenlevőt arra sarkallt, hogy forduljanak bizalommal a Kiskun Kutatóközpont Kft. területi képviselőihez.

A fentiek mellett érdemes megvizsgálni a hivatalos okiratnak minősülő címkét is, amit minden esetben a hatóságnak kell kiállítania.

A címkén többféle biztonsági, hamisítás elleni védelmi elem is található: a vízjegy és egy téphetetlen, egyedi sorszám.

Menjünk biztosra és a hatóság internetes adatbázisában ellenőrizzük a megvásárolt vetőmagot!

Az adatbázis segítségével, miután a kért paramétereket beírtuk, kiderül, hogy vetőmagunk ellenőrzött vagy bizonytalan forrásból származik.

 

 

 

 

Fajtabejárás különlegességekkel

A KISKUN 4329 Róza egy igazi kuriózum, a kukoricahibridek között, mely szemes hasznosítású, 125 nap tenyészidejű.

A piros szemű hibridek egyik legkiválóbb fajtája. Sötét vörös színe magas karotin tartalmat eredményez.

Beltartalmi értékei nagyon kiemelkedőek, átlagon felüli termőképessége, gyors vízleadással párosul.

Javasolt termőtőszám: 60-65 ezer tő/ha. Jó és közepes minőségű termőtalajokon egyaránt megállja a helyét.

A korai érésű csoport KISKUN 4230 hibridkukoricájának 125 nap a tenyészideje, szemes és siló hasznosítási irányra is tökéletes.

Gyors kelését, még gyorsabb növekedés jellemezi. Zöld száron érő, gyors vízleadó képességű hibrid.

Szemsorainak száma 14-16, hajlamosságot mutat a többcsövűségre. Ajánlott termőtőszám: 60-70 ezer/ha. Leginkább hazánk nyugati részének északi felére eső termőterületekre ajánlják.

A KISKUN 4390 a középkorai éréscsoport szemes hasznosítású hibridje, melynek tenyészideje 142 nap.

Termőképessége kimagaslóan jó és gyors vízleadású. Jól ellenáll a forró és száraz klímának.

Erre a hibridre is jellemző a kétcsövűség. 60-70 ezer tő/ha a javasolt termőtőszáma.

Azokra a termőtalajokra javasolják, amik kevésbé jó adottságokkal bírnak.

A Kiskun Kutatóközpont Kft. minden kedves vendége, idén is elégedetten távozhatott a rendezvényről, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy búcsúzáskor több gazdálkodótól is elhangzott a „jövőre veled ugyanitt” szlogen.

 

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a galériában.