fbpx

HORSCH premier az Agritechnica előtt

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 24.

Műtrágya kijuttatás már a talajművelés közben

A talajműveléssel egymenetben történő műtrágya kijuttatás eszköze a Horsch három pont függesztésű Partner HT és a frontfüggesztésű FT tartályrendszer.

A már ismert Terrano FM, MT és FX szántóföldi kultivátorokkal kombinálható megoldás, a tartály 2800 l-es és 70/30 arányban osztott, így lehetőség van két különböző komponensű műtrágya vagy akár műtrágya és vetőmag (zöldtrágya ill. repce) kijuttatására, beállítástól függően a műtrágya 10-30 cm mélységben, a vetőmag pedig sekélyen.

A tartály és a kijuttatók természetesen felszerelhetők a már meglévő Terrano kultivátorokra is.

Összehasonlítva a hagyományos műtrágyázással, a pontosan kihelyezett műtrágya hatékonysága jobb, mivel azonnal felvehető, az egymenetben való kijuttatás miatt viszont költsége alacsonyabb.

 

 

 

Továbbgondolt Joker CT

A sekély talajművelés, tarlóhántás, a növényi maradványok bekeverése már eddig is a Joker CT/RT feladata volt a HORSCH palettán.

A termelői visszajelzések alapján továbbfejlesztették a tárcsát, a legszembetűnőbb változás a tárcsaátmérőn látszik, amit eddigi 46 cm-ről 52 cm-re növeltek.

A nagyobb áteresztő keresztmetszettel az istállótrágya, a szalma és a zöldtrágya is jobban bedolgozható.

Az eddigi zárt gerendely helyett a zártszelvény beépítésével sem változott a tárcsa súlya, viszont lényegesen jobb rálátást biztosít a kezelőnek a gép munkájára.

A talajkövetés és kő elleni biztosítás a már bevált és robusztus gumibakokon keresztül történik.

A tárcsák teljesen karbantartásmentes olajfürdős és kopásszegény csapágyazással vannak ellátva.

A Joker CT, 6 különböző (RollFlex, gumikerekes, RollCut, FarmFlex, SteelDisc és csőpálcás) hengerrel rendelhető.

Mélységállítása alu távtartókkal történik, opcióban hidraulikával is rendelhető.

 

 

 

Joker HD nagyobb tárcsalevél átmérővel

Még nagy mennyiségű szármaradvány esetében is intenzív vágó és keverő talajművelést végeznek a Joker HD rövid tárcsa 62 cm átmérőjű ívelt csipkés tárcsái 12-15 cm mélységben.

Az 5,6 és 7,5 m munkaszélességben készült tárcsán – mint az összes Horsch rövid tárcsán – 2 tárcsa van egy karon, oldalkorlátozó tárcsái megakadályozzák, hogy kidobja a földet és bakhátat képezzen.

Az új középre helyezett járószerkezettel, az elől beépített plusz támasztó kerekekkel (15.0/55-17) a súlyeloszlás javult, és megszűnt a tárcsa ugrálása, hintázása, és a gép fordulékonyabb lett.

A tárcsa záróeleme az 55 cm átmérőjű dupla RollPack henger, ami minden talajtípusra alkalmazható, még nagy sebesség vagy köves talaj mellett is alapos lezáró munkát végez.

 

 

 

Új járószerkezetet kapott a Joker 10/12 RT

A legfeltűnőbb változást futóművén láthattunk a Joker 10 RT-nek.

A tárcsák és a henger közé épített járószerkezet megnöveli a henger és a tárcsák közti távolságot, ezáltal a talajáramnak ideje van leülepednie és nem ütközik a hengerrel, minek következtében jobb a talajegyengető hatása és persze az üzemelési biztonsága.

Mivel a súlyelosztása javult, megszűnt az ugrálás, hintázás, sőt az új járószerkezet a munkagépet fordulékonnyá tette, így szállítás közben is biztonságosabb.

A tárcsás rendszeren az 52 cm átmérőjű csipkés tárcsák dolgoznak, a visszatömörítést pedig az 55 cm átmérőjű U profilú gyűrűkből álló dupla RollPack henger végzi.

A Joker RT-nél a gerendely is optimalizálva lett.

Stabilabb lett és a nyitáshoz szükséges munkahengerek a vázba lettek elrejtve, ez is a stabilitást növeli és egyidejűleg a munkahengert is védi a sérülésektől.

A Joker RT a munkaszélességei ellenére 3 m szállítási szélességre összecsukható.

 

 

 

Fejlesztések a sávos talajművelésben

A StripTill technológiában 2001-ben jelentkezett először a HORSCH.

A StripTill-t a gabonában 2007-ben vezette be a Horsch, ezt a Focus TD-t fejlesztette most tovább, termelői tapasztalatok alapján.

Az új Focus már 4 és 6 m munkaszélességben is elérhető (az eddigi 6 m-es változat mellett), hossza 1,2 m-rel csökkent (jelenleg 9,56 m), a műanyag tartály alkalmazásával pedig súlya is kisebb lett.

A tartály térfogatelosztását (60/40) is optimalizálták a tervezők, de az össztérfogat továbbra is 5000 liter maradt.

A Focushoz a TerraGrip kapatartókat tovább fejlesztették, annak érdekében, hogy a tartály alatt elférjenek.

A 30 cm-re csökkentett kapaosztással a 15 cm sortávolságú gabonavetésnél és a 30 cm-es repcevetésnél is a már megszokott Pronto minőséget látjuk viszont.

A műtrágyát továbbra is sekélyre, mélyre vagy 50/50 arányba lehet adagolni.

A kapák gyors csavarozással könnyen tárcsára cserélhetők igény esetén.

A kapák ill. tárcsák mögött elhelyezkedő egyengető tárcsasor hidraulikusan állítható, annak függvényében hogy hol dolgozik, lehet bakhátképző vagy egyengető.

További újdonság a néhány perc alatt cserélhető vetősín (repcére ill. gabonára), a vetőcsoroszlya viszont változatlanul a nagy csoroszlyanyomású TurboDisc.

 

 

 

Teljes lett a HORSCH Leeb GS család

Az Agritechnikán látható majd először a Leeb 6, 7 és 8 GS intelligens, kezelőbarát opciókkal kiegészített permetező gépcsalád.

A Ronneburgban bemutatott Leeb 6 GS egytengelyes, légrugózású permetező teljes hosszúsága 8,3 m, magassága 3,6 m és szélessége 2,8 m.

Az opcionális féltengelykormányzás biztosítja még domboldalakon is a pontos nyomkövetést és keretstabilitást.

A stabil alvázra épített nyeregtartálynak köszönhetően a permetező súlypontja alacsony.

További fejlesztés, hogy a csövezést – ezzel a vegyszermaradékot is – minimalizálták, sőt a vegyszerbekeverőt is optimalizálták a biztonságos és gyors bekeverés érdekében.

Szórókerete paralelogramma felfüggesztésű, hidraulikusan rugózott és csillapított.

A pontos keretvezetésért az opcionális elektronikus Bumm Control felel.

A hidraulikus vezérlés enyhe mozgásokat tesz lehetővé, amelyek a szóró keretet fokozatmentesen mozgatják.

A 9 különböző konfigurációban és szélességben kapható keret közepe és a szárnyai egymástól függetlenül vezéreltek.

A pneumatikus fúvókakapcsolás egyedüli, intelligens adagolást tesz lehetővé, a kimagasló borítottság és állományba hatolás végett. 50 cm-en 4 állásos fúvóka tartót és 25 cm 2 állásost találunk.

A belső CCS (ContinuousCleaning System) tisztító rendszerrel a permetezés befejeztével a permetező biztos és gyors tisztítása hajtható végre.

Először a csővezetett levegővel kifújjuk. Egy membrán dugattyús szivattyú tiszta vizet juttat a tartályba a pörgő fúvókákon keresztül.

A folyamatos tiszta vízzel történő tartálymosás közben a permetező pumpa pedig folyamatosan elszívja és kinyomja az elegyet.

 

 

 

Önjáró permetező „önjáró” kerete

Öt évvel ezelőtt kezdődött az önjáró permetezőgép fejlesztése.

A Horsch/Leeb PT 330 fülkéjét a két tengely közé helyezték, ami a stabilitást és a kezelő rálátását is segíti, plusz kényelmet ad a gépkezelőnek.

A 330 LE-s gép 6 hengeres Mercedes motorral van felszerelve, max. haladási sebessége 60 km/h, maximális munkasebessége 30 km/h, amit általában gyakorlott permetezők sem használnának ki elvileg, a pontos kijuttatás és a keretstabilitás érdekében.

A Horsch/Leeb PT 330 azonban felfüggesztés nélkül (!), kizárólag pivot ponton való kapcsolódással gyakorlatilag a traktor elmozdulásától függetlenül, „rezzenéstelenül” végzi a talajkövető permetezést, ezért lehetséges a 30 km/h permetezési sebesség.

 

 

 

Szemenkénti gabonavetés!

Az egyenletes vetőmagelosztást, az alacsonyabb tőszámot már a kukoricavetésnél megoldották a fejlesztők, a HORSCH is két évvel ezelőtt mutatta be a kukoricavetésre fejlesztett maglesodró vetőegységét.

Ma viszont mindez a gabonatermesztők előtt is megoldott!

Az új vetőcsoroszlyával a Pronto vetőgépünk 12 km/h sebesség mellett, másodpercenként 120 magot juttat a talajba, 15 cm sortávolságban, tehát 150-240 növény/m2 egyenletes növényeloszlást biztosít.

Ez a technológia szárazabb évjáratban ill. száraz területeken lesz a gabonatermesztőknek kifizetődő.

Az új vetőcsoroszlya természetesen meglévő Pronto-ra is felszerelhető.

 

 

 

 

Látogatás a kibővült ronneburgi gyárban

Két évvel ezelőtt a schwandorfi HORSCH gyár bővítéséről, új logisztikai központjáról és magas raktáráról számoltam be Olvasóinknak.

Akkor még a mai ronneburgi fejlődésnek jele sem volt, az összesen 20 millió € értékű beruházás tavaly nyáron kezdődött.

Azóta már a beépített területet is megduplázták, itt kapott helyet a 3.400 m2-es fémraktár, a legmodernebb plazma és lézervágókkal valamint hegesztő robotokkal felszerelt 4500 m2-es gyártó- és összeszerelő csarnok, a festőüzem, a késztermék raktár és kamion rakodó felület.

És a HORSCH családot és mentalitást ismerve a történet folytatódik…

 

 

 

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a galériában.