fbpx

Kötelezettségvállalásra kapott felhatalmazást a vidékfejlesztési miniszter

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 28.

A vidékfejlesztési miniszter kormányhatározat alapján felhatalmazást kapott arra, hogy nemzeti kockázatra kötelezettséget vállaljon.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett kormányhatározat szerint Fazekas Sándor a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési program vonatkozásában 2014-re kapott felhatalmazást arra, hogy 40,1496 milliárd forint összegben nemzeti kockázatra kötelezettséget vállaljon.

 

Kötelezettségvállalásra kapott felhatalmazást a vidékfejlesztési miniszter

 

 

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelő államtitkára a határozattal kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a szaktárca készül az unió következő, 2014-2020. közötti költségvetési, programozási időszakára, de az uniós jogalkotás késedelemben van.

Hiszen például az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapra (EMVA) vonatkozó rendelet legjobb esetben is csak jövő év januárjában jelenik meg.

Hozzátette: a programok finanszírozása ugyan biztosított lesz, de csak ezután fogadják el a tagállamok külön programjait, így a Vidékfejlesztési Operatív Programot is.

Ezért ha Magyarország szeretné megindítani a pályázatokat a következő évben, akkor ezt csak nemzeti kockázatra lehet megtenni.

A mostani kormányhatározat lehetővé teszi, hogy számos program – például az agrár-környezetgazdálkodás, vagy a fiatal gazdák támogatása – esetében megkezdődhessen a végrehajtás.

Ennek költségeit az EU utólag megtéríti, de a költségeket a tagállamnak meg kell előlegeznie – tájékoztatott az államtitkár.

 

MTI 2013. október 26.