Szakmai bemutatót tartott a Gabonakutató Kft.

Szilágyi László ügyvezető igazgató két nagy problémás témakörrel indította az eseményt. Első körben búzára tért ki. A Gabonakutató Nonprofit Kft. szomorú tapasztalata az, hogy jelenleg a gazdák egy dolgot tartanak szem előtt, mégpedig, hogy olyan búzát szeretnének, ami 8-10 tonnát tud, a beltartalmi értékek pedig másodlagosak. Igen ám, de egyet elfelejt sok termelő, amíg hazánkban az állatállomány nem emelkedik, addig sajnos 2,5 millió tonnánál több búzára nincs itthon szükség. Csak idén több mint 5 tonna termett. Export célra pedig kizárólag a kiemelkedően magas értékekkel megáldott termést keresik. Nem kell külföldre a takarmány búza. Tehát ne essünk a mennyiségi szemlélet hibájába. A 30-as sikér – és a 13%-os fehérje tartalmat el kellene érni, mert ennek lesz piaca.

Másik az aflatoxin ügy volt. Kihangsúlyozta, a legfontosabb, hogy a betárolás előtt le kell tisztítani a kukoricát, át kell engedni egy rostán, mert ez a gomba a magtárba is tovább fertőz. A molykártétel következtében megsérült szemeket támadja meg legkönnyebben az aspergillus. Ez ellen a védekezés nem egyszerű feladat, hiszen a kukoricát egy címerezéses állapotban nehéz permetezni, de az öntözővízzel együtt a csőre kijuttatva a vegyszert megoldást jelenthet a problémára.

Temérdek tengeri

A kukoricafajta sor 16 hibridet rejtett magába. Éréscsoportonként a következő feloszlásban: 2 hibrid reprezentálta a szuperkorai éréscsoportot, 3 hibrid a legkorábbit, 6 a korai, 4 volt a közép és 1volt a kései éréscsoportban.

A kukorica hibrideket éréscsoportokba soroljuk. A tenyészidő hosszának meghatározására nemzetközi jelölést vezettek be, a FAO számot. A FAO szám 0-tól 999-ig terjedhet. Magyarországon a szuper korai, azaz a FAO 100-199 éréscsoportban eddig a TK 175 (FAO 180) az egyetlen olyan elismert kukorica hibrid, mely június 20.-ig elvetve szemes kukoricaként hasznosítható. Kimondottan a korai őszi árpa aratására ránemesített kukorica. 2012-ben kapott állami minősítést a szuperkorai éréscsoportban. Az állami kísérletekben az éréscsoport standardjaként szerepel. 2011-ben 8,5t/ha terméshozamot, 2012-ben közel 5,9 t/ha szemtermést ért el a magyar állami kísérletekben. Ez a két év 7,2 t/ha átlag teljesítménynek felel meg. Szárerőssége a 200-as éréscsoport hibridjeihez hasonlítható. Kiváló kezdeti fejlődésű hibrid, szemtípusa fél-lófogú, szemsorszáma 12-14. Szárazságtűrése kiemelkedő, extrém időjárási körülmények között is megbízhatóan jól teljesít.

A SAROLTA (FAO 290) hibridet korán kell vetni, korán lehet aratni. Az éréscsoportjának egyik kiváló képességű hibridje. Szárazságtűrése minden átlagon felüli. Kemény, egészséges, karotinban gazdag szemtermés jellemzi. Golyvásüszöggel, cső fuzáriummal szemben a standard hibrideknél ellenállóbb. Fajsúlyos szemeiből kiváló arányú grízkihozatal érhető el. Az ország egész területén búza előveteményként jól hasznosítható, a tenyészideje alatt jelentkező stressz hatásokat jól tolerálja. Egyike a Gabonakutató Kft. legkorábban vethető hibridjeinek. Oroszországban és Ukrajnában évről évre egyre nagyobb kereslet van rá.

Az idei évben elismert új FAO 300-as kukoricák a GKT 376 (FAO 360) és a GKT 372 (FAO 370).

A GKT 376 az elmúlt 2 évben sikeresen szerepet a hazai kísérletekben (102.2%). Az éréscsoportjának a közepe táján érik. Csövei átlagos nagyságúak és végig benőttek, szemsorainak száma 14-16. Szemtípusa lófogú. Csutkája vékony szemei acélosak és hosszúak. Mind a szárerősségben, mind gyökérerősségben a standardoknál jobbnak bizonyult. Kezdeti fejlődése intenzív, növényállománya generatív, gyakori a kétcsövűség. Kiváló vízleadás jellemzi. A vetőmag forgalmazásához elegendő készletet biztosítanak.

Az elmúlt két év átlagát nézve közel két százalékkal múlta felül a standardokat a GKT 372. Korai virágzását (- két nap) jó vízleadás és erős szár jellemzi. A 2014 évi vetéshez felkészültek, a szükséges vetőmagmennyiség rendelkezésre áll a Gabonakutató Kft. részéről. Növénymagassága átlagos, lófogú szemtípusa van, szemsorszáma 14-16. Magas termőképességű és gyors vízleadású hibrid. Jól bírja a szárazságot, intenzív feltételek között gyakran előfordul, hogy két csövet nevel.

Minden idők legaszálytűrőbb kukoricája a KENÉZ névre hallgat, mely éréscsoportjában a legkorábbi hibrid. Kiváló termőképesség, intenzív szárazanyag beépülés, gyors vízleadás jellemzi. A 2012 évi üzemi kísérletekben 5%-al múlta felül a hibridek átlag termését. FAO besorolása 410, a standard hibrideknél 2 nappal korábban virágzik és kb. 1%-al alacsonyabb szemnedvességgel takarítható be. Magas tetszetős, felálló levelű hibrid. Gyors kezdeti fejlődése lehetővé teszi, hogy a száraz évjáratokban is gazdaságosan használja ki a tavasszal még rendelkezésre álló talajvízkészletet. Termesztését az ország minden részére, közepes és intenzív termőhelyekre egyaránt javasolják. A talaj természetes tápanyagkészletét az átlagosnál lényegesen jobban hasznosítja, de a műtrágyázást meghálálja. Megfelelő talajtípuson, kellő minőségben előkészített magágy esetén a szokottnál korábbi vetése is megfontolható. Javasolt növénysűrűség: 55-65 ezer tő/ha.

A bemutató célja megvalósult, a már ismert köztermesztésbe került fajtákon kívül az újdonságokról is részletes információt kaptak a gazdák, sőt a kilátogató külföldi vendégeknek is kedveztek és megtisztelték őket azzal, hogy az export piacra nemesített hibridjeiket is kitáblázták.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a galériában.

gabonakutató kukorica növénytermesztés vetőmag