fbpx

Sikeres napraforgó termesztés a Duna mentén

Írta: - 2015 október 01.

A napraforgó napjaink egyik sikernövénye, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évek óta növekvő vetésterülete mára meghaladja a 630 ezer hektárt Magyarországon.

A siker kulcsa, hogy a technológia, a gyomirtás és a hibridek fejlődésével egyaránt nőtt a hozam és a termésbiztonság.

A DuPont Pioneer napraforgó hibridek és az DuPont™ Express technológia megjelenése jelentősen hozzájárult az említett termésbiztonság fokozásához.

A DuPont™ ExpressSun® tulajdonságot hordozó Pioneer hibridek és a DuPont™ Express technológia 2006-os bevezetése óta évről évre többen használják az Express toleráns hibrideket, melyek a P64LE25 és következő új generációs hibridek (P63LE113, P64HE118) megjelenésével új lendületet kaptak. A napraforgó betakarítás idején kérdeztem a hibridekről, a technológiáról és eredményeikről két termelőt, akik a kalocsai Sárközben, egymás közelében, de más technológiával gazdálkodnak.

Járdi József – termelési vezető

Pataji Mg. Zrt, Dunapataj

Kérlek, mutasd be a gazdaságot, a termesztett növényeket!

A Pataji Mg. Zrt. jelenleg 930 ha-on gazdálkodik, és mintegy 150 hektárt integrál még a cég. Igyekszünk, hogy ne egyoldalú legyen a vetésszerkezet, ezért az őszi búza, őszi árpa, napraforgó, kukorica, repce mellett – az öntözhető táblákon – hibrid előállítással és egy kis kertészettel is foglalkozunk. Ez spenót és másodvetésű csemegekukorica ebben az évben.

Talajaink vegyesek, épp úgy előfordul homok-, öntés, mezőségi talaj is. Az átlagos aranykorona érték 20-21 AK.

Mekkora felületen termesztitek a napraforgót és milyen technológiával?

200 hektárt vetettünk ebben az évben, ebből 53ha P64LE25-öt!

A napraforgó lehetőség szerint kukorica elővetemény után kerül szántásos technológiával, amit ősszel igyekszünk elmunkálni is. Ősszel 60 kg/ha foszfor és 100 kg/ha kálium hatóanyagot juttatunk ki, valamint vetés előtt 68 kg/ha nitrogén hatóanyagot a magágy készítés előtt.

Tavasszal két menetben készítünk magágyat, és április második dekádjában vetünk, 62 000 maggal hektáronként.

A gyomirtást preemergensen (fluor-kloridon és dimetenamid-P) végezzük el, valamint kultivátorozunk is.

Express-t is használtatok?

Rendszeresen végzünk tarlókezelést, és kezelés után érkezett annyi csapadék, hogy nem volt szükség az állománykezelésre, ugyanakkor az Express technológia biztonságot ad, hogy szükség esetén be tudjunk avatkozni a gyomokkal szemben.

Gombaölőszeres kezelést is kap a napraforgó?

Igen, csillagbimbós állapotban kezeljük az állományt, lombtrágyát nem használunk, betakarítás előtt szükség szerint deszikkálunk is.

Miért választottad a P64LE25-öt, és milyen eredményt értetek el ebben az évben a P64LE25-tel?

Elsősorban a termőképessége miatt választottam, hiszen ez már második év, hogy az P64LE25 adta a legmagasabb termést. Ez 2015-ben nettó 3,6 tonna volt hektáronként, így jövőre is ez lesz vezér hibridünk napraforgóban!

Pécsi Zoltán családi gazdálkodóval Újteleken az P64LE25 betakarítása közben beszélgettem.

Kérlek, mutasd be a gazdaságot, a termesztett növényeket!

Újtelek környékén gazdálkodunk egy családi gazdaság és egy kft keretin belül, mintegy 250 hektáron. Fő növény a búza (aestivum-, durum- és tönköly búza) 150-160 ha, a napraforgó 50-70 ha, míg a kukorica 30-40 ha évente.

Kötött-középkötött talajaink vannak (Arany-féle kötöttség 55), a táblák nagyon vegyesek. Minden táblában vannak partosabb, napsütötte részek, de ugyanúgy megvannak a mélyebb völgyek, amik hajlamosak a vízállásokra is. Igazi perc talajok, nagyon nem mindegy, hogy mikor és milyen eszközzel művelhetőek, itt-ott még szikfoltok is vannak a táblákban. Ennek ellenére a foszfor és kálium ellátottság közepes-jó, a humusztartalom és az ásványi nitrogén mennyisége kevés bennük.

Milyen technológiával termeszted a napraforgót?

Kalászos elővetemény után, tarlókezelt területbe kerül a napraforgó, ősszel kap 90 kg/ha kálium műtrágyát, utána évjárattól, csapadékmennyiségtől függően alkalmazok forgatás nélküli (középmély lazításos), vagy szántásos technológiát.

Két lépésben készítek magágyat, a második művelettel dolgozok be 68 kg/ha nitrogén műtrágyát a talajba.

Felénk jelentős a mezei nyúl populáció, ami a vontatottan kelő napraforgóban komoly tőszám veszteséget okoz, ezért a vetéssel megvárom a megfelelő talajhőmérsékletet, mert a melegebb talajból hamarabb kel ki a növényke, és utána is gyorsabb a fejlődése, hamarabb kinő a nyúl foga alól. 57 000 szemet vetek hektáronként, és a vetéskor még 100 kg/ha DAP-ot is kijuttatok a talajba.

Hogyan gyomirtod a napraforgót?

Én pre- kezelés nélkül, csak Express-re alapozva gyomirtok, főleg a kétszikű gyomok jellemzőek a területen: parlagfű, csattanó maszlag, libatop fajok, szerbtövis, elszórtan mezei aszat is.

Ezek közül a parlagfű a legszívósabb ellenfél, emiatt pre-emergens kezelés esetén is kellene Express-szel kezelnem, ezért tértem át teljesen az állománykezelésre.

Csak nagyon csapadékos nyári időjárás esetén tapasztalható további gyomkelés, akkor már nem veszi el a napraforgó életterét a gyom.

Gombaölőszeres kezelést, deszikkálást is kap a napraforgó?

Minden évben kezelem a napraforgót, csillagbimbós állapot elején, amikor a szántóföldi gép még éppen nem töri az állományt. A gombaölő mellett bór tartalmú lombtrágyát és rovarölő szert is juttatok ki. Nálam az P64LE25 nagyon szépen beérik deszikkálás nélkül is, ezért nem tartom szükségesnek a kezelést.

Mióta használsz EpressSun hibridet és Express gyomirtást?

A 2006-os piacra lépés óta használom az Express toleráns hibrideket, eleinte az E82-őt, megjelenése utána váltottam az P64LE25-re, ugyan kipróbáltam mellette más hibrideket, más gyomirtási technológiát is, de nálam minden évben az ExpressSun® napraforgó győzött.

Miért választottad a P64LE25-öt és milyen eredményt értetek el ebben az évben a P64LE25-el?

Az előző évek terméseredményei és környező gazdák tapasztalatai alapján nem is volt kérdéses, hogy az P64LE25-öt válasszam, hiszen ez már többször is bizonyított, de tavasszal elvetésre került egy Pioneer napraforgó kísérlet is nálam, kíváncsian várom az eredményét!

Nem számítottam igazán jó eredményre, mert május 6-án komoly jégverés pusztított Újtelek környékén, és a tojás nagyságú jég 10-15% veszteséget okozott a napraforgó tőszámában, valamint vissza is vetette az állományt.

Várakozásaimmal szemben a jégvert táblákon 2,8 t/ha, egy táblán -(12 ha), ami nem kapott jeget- 3,55 t/ha eredménnyel takarítottuk be az P64LE25-öt.

Elégedett vagyok!

Köszönöm az interjút és jó egészséget kívánok!

Szabó István
Pioneer agronómus