fbpx

20. Növényvédelmi Konferencia

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 14.

Fuzárium elleni kalászvédelem búzában

A fuzárium elleni védekezés nem újkeletű probléma, az ellene való védekezés azonban még mindig kihagyhatatlan része a termesztéstechnológiának. Ahogy Dr. Mesterházy Ákos kutatóprofesszor, az MTA tagja „virtuális” előadásában fogalmazott, „minden kalászkát el kell(ene) érni a permettel az alacsony transzlokáció miatt”. Hiszen a permetlé cseppek a kalászkák 5-10%-ával találkoznak csak, ezért a megfelelő szer, a megfelelő kijuttatástechnológia és fúvóka kiválasztása sorsdöntő lesz a védekezésünkben. Az oldalirányú permetezés pl. nagyobb fedettséget, jobb védelmet adott, nagyobb termést és kevesebb toxint eredményezett.

A professzor kísérletei azt igazolták, hogy a DuPont termékek szignifikánsan csökkentették a fuzárium fertőzöttséget és a toxin tartalmat, különösen a DON tartalmat. Az ellenállóbb fajtákon nagyobb volt a fungicid hatása, sokkal könnyebb volt határérték alá szorítani a DON-t, mint egy fogékonyabb fajtánál. Tehát a fajtakiválasztásunkkor is eldőlnek már esélyeink.

Wirtuoz® megoldás a kalászosok kórokozói ellen

A fuzáriózis, DTR, rozsda, lisztharmat, szeptória ellen alkalmazható, tebukonazol + proquinazid + prokloráz hatóanyagú gombaölő akkor a leghatékonyabb, ha a betegségek kialakulását megelőzően vagy a fertőzés korai stádiumában kerül kijuttatásra, lehetőleg osztott kezelésként – tudtuk meg dr. Tóth Elemér fejlesztőmérnök és Bálint Sándor területi képviselő előadásából. Az első Wirtuoz® kezelés a korai, súlyos lisztharmatfertőzések és az ehhez társuló egyéb betegségek (pl. hálózatos levélfoltosság) elleni védekezésre javasolt a bokrosodás végén, szárbaindulás elején, 2 szárcsomós állapotig. Ebben az időszakban a javasolt dózisa 0,75-1 l/ha. A második kezelést őszi búza esetében a zászlós levél és kalász védelmében kell elvégezni, a leveleket és a kalászt fertőző fuzárium, szeptória, helmintospórium, lisztharmat és rozsda ellen. A kezelés akkor időszerű, amikor az első tünetek megjelennek a növényen (fuzáriumnál viszont már előbb!). Árpánál, zabnál, rozsnál és tritikálénál a második kezelés a kalászkezdemény fejlődésének időszakára esik. Javasolt dózisa ezekben az esetekben 1-1,25 l/ha.

A hektárköltségek csökkentésére különböző kereskedelmi csomagok közül választhatnak a termelők a DuPont palettájáról, ezek közül a Wirtuoz® Trio tartalma 20 hektár kezelésére elegendő 4 x 5 l Wirtuoz®, 1 x 3 l Talius® és 3 x 5 l Acanto®. Alkalmazásával tünetmentes állomány, biztos vörösrozsda elleni hatás várható, különösen árpában.

Napraforgó kórtani helyzete egy szerencsés évjárat után

A napraforgó termesztésében az jelent kihívást, hogy sokkal víz- és tápanyag-igényesebb, mint bármelyik gabonánk, és gombabetegségei igen látványos terméskiesést tudnak okozni már a legkisebb technológiai hiba esetében is. A KSH adatai szerint 2013-ban 621.000 hektáron, országosan 2,1-2,4 t/ha termésátlagot érnek el a hazai termesztők, általában. Az elmúlt szezonban a tavasz-nyárelő csapadékos időjárása igen kedvező volt a napraforgó fejlődésére, a később bekövetkező szárazság a kórokozó mikrogombák terjedését és fejlődését lelassította. Összességében – az időjárásnak köszönhetően – a vártnál nagyobb terméseredmények születtek, a 3,2 t/ha prognosztizált termés a valóságban, országos átlagban 3,6 t/ha lett.

Dr. Pál-Fám Ferenc egyetemi docens (Kaposvári Egyetem) előadásában arra hívta fel a figyelmünket, hogy a fungicides kezelés még ilyen szerencsés évjáratban sem nélkülözhető, azonban az alkalmazott szert, illetve annak esetleges duplázását alaposan körbe kell járni, a költségeket és a várható eredményt kalkulálva.

Acanto® Plus nemcsak napraforgóban

A szisztémikus gombaölő permetezőszer búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, őszi káposztarepce és a napraforgó gombabetegségei ellen is hatásos. Hatóanyaga pikoxistrobin és ciprokonazol, így fertőzésmentes időszakban is komoly hatással van a kezelt növények élettani folyamataira, zöldítő hatása a kalászosok szárátmérőjén és szárfalvastagságán is látványos.

Napraforgóban az Acanto® Plus-t önmagában a fertőzésveszély fennállása esetén preventív jelleggel, a szárnövekedés végéig kell kijuttatni, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor, 1 l/ha dózisban. 2 kezeléses technológia alkalmazása mellett az első kezelésre 0,75 l/ha Acanto® Plus javasolt, amit addig kell elvégezni, míg a traktor szántóföldi kerettel be tud menni az állományba. Második kezelésre 0,4 kg/ha Tanos® kijuttatása szükséges a virágzás kezdetén – foglalta össze a gombaölő legfontosabb tulajdonságait Lövényi Zsolt területi képviselő.

A szer mindkét hatóanyaga szisztémikus, így nemcsak a növény felszínén fejti ki hatását, hanem eljut a permetlével kevésbé elért részekbe is, hosszantartó védelmet nyújt többek között a Diaporthe, Alternaria, Phoma, Sclerotinia és a Botrytis elleni védekezésünkben.

A DuPont támogatja az intenzív termesztési technológiát és a DuPont Pioneer ExpressSun® napraforgó hibridek alkalmazását, ezért kereskedelmi csomagot állított össze a napraforgó termesztők számára, melyben az Acanto Plus® gombaölő szer és az Express® gyomirtó szer előnyei költséghatékonyan elérhetőek. Az Express® Plus 25 hektáros csomagban 4 x 5 liter Acanto® Plus, 10 x 112,5 g Express® 50 SX® és 10 x 1 liter Trend® fogja a kívánt összetett hatást elérni.

A 20. Növényvédelmi Konferencia minden állomásán a termesztéstechnológia komplexitására, a megfelelően megtervezett növényvédelem alkalmazása mellett az előrejelzések szerepére hívták fel a termelők figyelmét. És akkor már „csak az időjárással” kell számolnunk…